21.1.2020 09:17 Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
A12 tekee skriinin puolustaja B5:lle, joka yrittää väistää skriinin. Skriinaaja ei pysähdy, vaan jatkaa liikerataansa oman sylinterinsä ulkopuolelle ottaen voimakkaan kontaktin ylävartalollaan puolustajaan. Sentterinä oleva erotuomari tuomitsee hyökkäävän joukkueen virheen väärästä skriinistä, eikä syntynyttä pelitilannekoria hyväksytä.
Selite
Skriini on väärä, kun pelaaja, joka asettuu vastustajalle skriiniksi:
- on liikkeessä, kun pelaajakosketus tapahtuu
- ei jätä riittävää välimatkaa paikallaan olevan vastustajan näkökentän ulkopuolelle asettuvassa skriinissä, ja tapahtuu pelaajakosketus
- ei kunnioita ajan ja pelitilan rajoituksia liikkuvan vastustajan eduksi, ja tapahtuu pelaajakosketus (Pelisäännöt 33.7)
B3 saa pallon syötöstä ja aloittaa heittoliikkeen. Puolustaja A10 tarttuu heittäjän olkavarteen, minkä seurauksena heittäjä putoaa heittotilanteessa maahan. Sentterinä oleva erotuomari tuomitsee tilanteesta normaalin heittotilannevirheen, joka on väärä päätös. Tilanteessa olisi pitänyt tuomita epäurheilijamainen virhe A10:lle.
Selite
Epäurheilijamaisen virheen peruste:
Ei yritetä reilusti pelata palloa sääntöjen hengen ja tarkoituksen mukaisesti. (Pelisäännöt 37.1.1, Criteria 1)
A4 ajaa korille. B11 on sijoittunut hyvin korin läheisyyteen törmäyskaarialueen ulkopuolelle ja on paikoillaan laillisessa puolustusasennossa. A4 törmää puolustajaan heittoliikkeensä loppuvaiheessa. Tilanteesta alatuomari tuomitsee heittäjälle virheen törmäämisestä. Koska pallo oli jo irronnut heittäjän kädestä ennen törmäystä, syntynyt kori hyväksytään. Joukkueen pallon hallinta päättyi, kun pallo irtosi heittäjän kädestä, joten tilanteessa ei ollut hyökkääjän virhettä ja siksi peliä jatketaan B-joukkueen kahdella vapaaheitolla A-joukkueen joukkuevirheiden ollessa täynnä.
Selite
Joukkueen pallonhallinta päättyy, kun
- joku vastustajista saa pallon haltuunsa
- pallo kuolee
- pelitilanne- tai vapaaheitossa pallo on irronnut heittäjän käsistä. (Pelisäännöt 14.1.3)
Jos pelaaja on ponnistanut ylös ja sitten laskeutunut, mutta hänen vauhtinsa aiheuttaa kosketuksen oikeaan vartiointiasentoon lähelle alastulopaikkaa asettuneeseen vastustajaan, niin hyppääjä on vastuussa kosketuksesta. (Pelisäännöt 33.6, 33.8)
A11 saa syötön kulmaan ja aloittaa heittoliikkeen kolmen pisteen viivan takaa. Tilannetta puolustamaan tuleva B1 huutaa häiritäkseen heittäjää. Ala- ja takatuomari tuomitsevat tilanteessa teknisen virheen B1:lle. Peliä jatketaan A-joukkueen yhdellä vapaaheitolla ja pallon hallinnalla lähinnä sitä kohtaa, jossa virhe tapahtui.
Selite
Jos tuomitaan tekninen virhe pelaajan häirittyä vastustajan heittoa (esim. huutamalla kovaa, tömistelemällä jalkoja voimakkaasti tai taputtamalla käsiä heittäjän lähellä), sen tulkitaan tapahtuneen heittotilanteessa.(Pelisäännöt 36.2.1, FIBA:n viralliset tulkinnat 36-3 ja 36-4, Kansallinen tulkinta no 2)
B6 lähtee heittoon vapaaheittoviivan tuntumasta. Puolustaja A3 yrittää torjua heiton ja hyppää tilaan, joka on vapaana. Tämän jälkeen B6 työntää oikean jalkansa ulos sylinteristään ottaen tällä kontaktin A3:en, jonka seurauksena molemmat pelaajat kaatuvat. Takatuomari tuomitsee tilanteesta puolustajalle virheen, joka on väärä päätös. Tilanteessa olisi pitänyt tuomita heittäjän aiheuttama virhe.
Selite
Pelaaja, joka on hypännyt ilmaan kentän jostain paikasta, on oikeutettu laskeutumaan
1. takaisin samaan paikkaan
2. johonkin toiseen kohtaan kentälle edellyttäen, että:
a. alastulokohtaan tai
b. suoralle ponnistuspaikan ja alastulopaikan väliselle polulle
ei jo ponnistushetkellä ole sijoittunut vastustaja. (Pelisäännöt 15.1.2, 33.6)
Puolalaislähtöinen erotuomari Karol Kowalski on vakiinnuttanut asemansa suomalaisessa huippukoripallossa ja eurokentillä. Hän tähtää määrätietoisesti koko ajan korkeammalle roolissa, jossa onnistumista mitataan huomaamattomuudella.
Suomen Koripalloliitto on ottanut erotuomaritoiminnassa uuden askeleen matkallamme tavoitetta saattaa suomalainen erotuomaritoiminta maailmanluokan tasolle. Uudessa tehtävässä aloittaa Ari Mikkola.
26 erotuomarivuoden jälkeen Miltos Ioannidis pistää pillin pussiin ja antaa hyvillä mielin tilaa nuoremmalle erotuomaripolvelle. Pitkän uran kulmakiviä ovat olleet koripallon kautta syntyneet ystävyyssuhteet, solidaarisuus ja positiivinen ajattelu.
Korisliigakausi huipentuu perjantaina alkaviin pudotuspeleihin, jotka ovat kauden kohokohta myös erotuomareille. Tänä vuonna pudotuspelikierrokset hoidetaan yhteensä 17 erotuomarin voimin.
Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan perjantaisessa Korisliiga-ottelussa nähdään harvinaisuus, kun ottelun ovat tuomitsemassa isä ja poika. Yli lajirajoen kyseessä on harvinaisuus: ensimmäinen isä-poika-erotuomaripari oli Rauno ja Juha-Petri Nieminen kaudella 1984-85. Tapahtuma on harvinainen pääsarjatasolla myös kansainvälisesti.
Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.
Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.