1.2.2023 14:00 Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Tullessaan alas heitostaan B33 levittää / nostaa oikean jalkansa hakien kontaktin puolustavaan pelaajaan A33. Hän ei pelkästään kaada puolustajaa vaan pyytää tuomarilta virhettä tilanteesta. Heittäjälle tuomitaan tilanteessa varoitus floppaamisesta (virheen näyttelemisestä), mikä on oikein. Sääntökohdan 36 mukaan pelaajalle tuomitaan varoitus, jos hän näyttelee, että häntä on rikottu. Tämä varoitus koskee koko joukkuetta, ja toisesta vastaavasta tilanteesta tuomitaan tekninen virhe.
Heittäjä B2 kaatuu teatraalisesti alas tullessaan. Puolustaja A12 ei aiheuta tilanteessa kontaktia. Hänelle kuitenkin tuomitaan tässä virhe B2 teatraalisen kaatumisen takia. Oikea tuomio tässä olisi no call ja B2:lle varoitus floppaamisesta.
Tilanteessa B7 rikkoo A11:a nopean hyökkäyksen syötön vastaanotossa. A11:n ja korin välissä ei ole puolustajia. Pelisääntöjen kohdan 37.1 mukaan kyseessä on epäurheilijamainen virhe, jos pelaaja aiheuttaa sääntöjen vastaisen kontaktin takaa tai sivusta vastustajaan, joka etenee kohti kontaktin aiheuttaneen pelaajan koria, ja etenevän pelaajan, pallon ja korin välissä ei ole muita vastustajia, ja pallo on syötöstä ilmassa kohti etenevää pelaajaa.
Tässä tilanteessa tuomaristo olisi voinut käyttää videotarkistusta (IRS) tuomion tarkistamiseksi ja muuttamiseksi normaalista virheestä epäurheilijamaiseksi. A joukkueen valmentaja olisi myös voinut haastaa tilanteen (HCC).
A15 rikkoo B7:ää tämän ottaessa syöttöä vastaan nopeassa hyökkäyksessä. Kosketus ei ole suuri, mutta tämä yhdistettynä pelaajien tilannenopeuteen aiheuttaa B7:n joutumisen pois tasapainostaan, mikä on virhe. Tässä tapauksessa erotuomarilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tuomita tilanne epäurheilijamaiseksi virheeksi. Oikea päätös tuomareilta.
Pelisääntöjen kohdan 37.1 mukaan kyseessä on epäurheilijamainen virhe, jos pelaaja aiheuttaa sääntöjen vastaisen kontaktin takaa tai sivusta vastustajaan, joka etenee kohti kontaktin aiheuttaneen pelaajan koria, ja etenevän pelaajan, pallon ja korin välissä ei ole muita vastustajia, ja pallo on syötöstä ilmassa kohti etenevää pelaajaa.
A10:lle tuomitaan tilanteessa sääntöjen mukaisesti hyökkääjän virhe vapaan käden käytöstä. B-valmentaja ymmärtää aluksi tuomarin käsimerkeistä tuomion menevän virheellisesti heitä vastaan. Ymmärrettyään tuomion oikeellisuuden hän taputtaa käsiään helpotuksen eleenä. Aiemmin pelissä erotuomaristo on varoittanut B-joukkueen penkkiä tämän käytöksestä. Tätä taustaa vasten toinen erotuomareista tulkitsee virheellisesti valmentajan elekielen kollegansa päätöstä halventavaksi tämän selän takana. Näin ollen hän tuomitsee B-valmentajalle teknisen virheen, mikä meni väärin.
Valmentaja turhautuu, tuntee kokeneensa vääryyttä ja pyrkii saamaan tähän oikaisun seuraavalta tuomarilta. Kolmas tuomareista ei osaa epäillä, että kyseessä on väärinkäsitys. Ymmärrettävästi turhautuneen valmentajan käytös menee yli rajan, ja tuomari tuomitsee tälle toisen teknisen virheen, mikä aiheuttaa pelistä erottamisen sääntökohdan 37.2.3 mukaisesti.
Puolalaislähtöinen erotuomari Karol Kowalski on vakiinnuttanut asemansa suomalaisessa huippukoripallossa ja eurokentillä. Hän tähtää määrätietoisesti koko ajan korkeammalle roolissa, jossa onnistumista mitataan huomaamattomuudella.
Suomen Koripalloliitto on ottanut erotuomaritoiminnassa uuden askeleen matkallamme tavoitetta saattaa suomalainen erotuomaritoiminta maailmanluokan tasolle. Uudessa tehtävässä aloittaa Ari Mikkola.
26 erotuomarivuoden jälkeen Miltos Ioannidis pistää pillin pussiin ja antaa hyvillä mielin tilaa nuoremmalle erotuomaripolvelle. Pitkän uran kulmakiviä ovat olleet koripallon kautta syntyneet ystävyyssuhteet, solidaarisuus ja positiivinen ajattelu.
Korisliigakausi huipentuu perjantaina alkaviin pudotuspeleihin, jotka ovat kauden kohokohta myös erotuomareille. Tänä vuonna pudotuspelikierrokset hoidetaan yhteensä 17 erotuomarin voimin.
Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan perjantaisessa Korisliiga-ottelussa nähdään harvinaisuus, kun ottelun ovat tuomitsemassa isä ja poika. Yli lajirajoen kyseessä on harvinaisuus: ensimmäinen isä-poika-erotuomaripari oli Rauno ja Juha-Petri Nieminen kaudella 1984-85. Tapahtuma on harvinainen pääsarjatasolla myös kansainvälisesti.
Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.
Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.