13.6.2023 11:45 Koronakesän 2020 susileirityksessä Touko Tainamo jyräsi treenipelaajan paikalta tiensä maajoukkuemiehistöön. Viimeksi kuluneen kolmen vuoden aikana MuKin kasvatti on kasvanut korkoa Denverin NCAA-joukkueessa ja on saapunut Susijengi Rising Stars -ryhmään kaukoheittotaidolla varustettuna vanhan koulukunnan korinalusjyränä.
Kolme vuotta sitten, kesällä 2020, vietettiin maailmanlaajuisen koronaviruspandemian ensimmäistä aaltoa ja Susijengi kutsui kesän leiritykseen koolle pääosin parikymppisistä pelaajista kootun uuden sukupolven susimiehistö aina Edon Maxhunista Elias Valtoseen ja Mikael Jantuseen.
Tuohon joukkueeseen Touko Tainamo päätyi enemmän tai vähemmän yllättäen. Vuotta aikaisemmin Tainamo oli kunnostautunut 18-vuotiaiden poikien maajoukkueen ison pään monitoimityökaluna, ja hän saapui Susijengin harjoituksiin kokeilemaan, mihin asti duunarimentaliteetti ja positiivinen häikäilemättömyys vievät.
- Edellinen kesä oli mennyt hyvin ja olin mielestäni HBA-Märskyn kanssa vietetyn divarikauden aikana kehittynyt tosi paljon. Alkukesän 2020 aikana tarjoutui meille vähän nuoremmillekin pelaajille mahdollisuus ottaa osaa Susijengin leirityksiin ja se meni sen verran hyvin, että mulle tuli kutsu Lohjalla pelattuun Viro-maaotteluun, Tainamo muistelee.
Vaikka miesten maaottelun pistetili jäikin Tainamolta Kisakallion maaottelussa avaamatta, hän muistaa kenttäkomennuksen yhtenä varhaisen uransa kohokohtana. Maaotteluminuutit olivat palkinto kymmenistä kesän aikana vietetyistä treenitunneista jokaiseen tilanteeseen kovaa saapuvana korinalusjyränä, joka ei pelkää iskujen antamista tai vastaanottamista.
- Mä olen aina pitänyt sitä kohteliaisuutena, jos joku pelaaja sanoo, ettei ole kiva pelata sua vastaan. Sillä mentaliteetilla lähdin sen kesän Susijengi-leirityksiinkin. Suunnitelmana oli pelata mahdollisimman kovaa ja ansaita sitä kautta minuutit vähän nimekkäämpien pelaajien joukossa.
Viimeksi kuluneen kolmen vuoden aikana Tainamoa ei ole Suomi-paidassa nähty.
Kesän 2020 jälkeen Tainamo lähti Yhdysvaltoihin pelaamaan prep school -koripalloa, ja viimeisen kahden vuoden ajan hän on juossut kentälle NCAA-joukkue Denver Pioneersin aloitusviisikon sentterinä. Tainamo pääsi alusta asti isoille minuuteille ja kellotti toisella Denverin kaudellaan joukkueelleen 27,5 minuuttia, 10,6 pistettä ja 6,4 levypalloa ottelua kohden.
- Kun lähdin Denveriin, joukkueella oli tosi huono kausi alla, päävalmentaja vaihtui ja kokoonpanoonkin tuli yhdeksän uutta pelaajaa. Mulla painoi yliopistojengin valinnassa vaakakupissa tosi paljon se, että halusin saada alusta asti peliaikaa ja mahdollisuuden kehittyä kokemuksen kautta, Tainamo kertailee.
Tainamon ensimmäisellä yliopistokaudella Pioneers voitti vain kolmanneksen otteluistaan, mutta viimeksi päättyneellä pelikaudella joukkue voitti jo puolet otteluistaan. Samassa Tainamon vastuu kentällä ja pukukopissa on lisääntynyt jatkuvasti.
- Olen pelannut aika perinteisellä korinaluspelaajan paikalla, mutta olen yrittänyt näiden vuosien aikana kehittää kolmen pisteen uhkaani ja kommunikaatiotani kentällä. Valmentajat korostavat kumpaakin kehitysaluetta tosi paljon, Tainamo kertoo.
Merkillepantavaa on senkin, että Denverin vuoristokaupungissa Tainamo on saanut seurata aitiopaikalta myös Denver Nuggetsin ja Nikola Jokicin marssia kohti NBA:n mestaruutta.
- Pari kolme peliä ollaan menty jengin kanssa katsomaan kautta kohden ja olen välillä mennyt itsekseenkin katsomaan Nuggetsin pelejä. Mun pelipaikalle ei oikein parempaa esikuvaa voi olla kuin Nikola Jokic, naurahtaa Touko.
- Jokic on ylivoimaisesti siistein pelaaja, jonka olen koskaan nähnyt pelaavan. Se pelaa tosi erilaista koripalloa kuin kukaan muu. Jokic ei välttämättä näytä niin tehokkaalta, mutta häntä on melkein mahdotonta puolustaa oikein. Ilman muuta tuollaista kaveria katsoessa omaa peliäkin tulee ajateltua luovemmin.
Pelikentällä kunnostautumisen lisäksi Tainamo pitää kunnia-asiana suorittaa opintonsa kiitettävin arvosanoin. Iso mies pänttää Denverissä pääaineenaan matematiikka ja laajana sivuaineenaan filosofia.
- Matematiikka on ollut mulle aina luonteva valinta ja filosofiassa esitetään sellaisia kysymyksiä, joita mun mielestä on tärkeä miettiä. Tässä on vielä pari hyvää vuotta aikaa syventää omaa tietämystä.
Tainamo on nyt palannut sinivalkopaitaan ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen ja kehittynyt merkittävästi kolmen vuoden takaisesta.
Hän kertoo kesän 2023 päätavoitteekseen Suomen joukkueen auttamisen voittojen tielle Kiinan universiadeissa. Yliopistouraa on vielä kaksi vuotta jäljellä, jonka jälkeen silmissä siintävät ammattilaiskentät.
- Lähdin tähän Rising Stars -leiritykseen sillä ajatuksella, että saan täällä parasta mahdollista treeniä alle Suomen parhaita pelaajia vastaan. Universiadeissa mennään niin pitkälle kuin mahdollista ja sen jälkeen palataan Denveriin valmistautumaan ammattilaisuraa varten. Ammattilaisuus on kuitenkin ollut mulla päätavoite ihan junnusta asti, Tainamo kertoo.
Susijengin sisäinen kilpailutilanne on viime vuosina kehittynyt merkittävästi. Tainamon pelipaikalla jengin korin alla partioi NBA-tason tähti Lauri Markkasessa, unohtamatta koko tukkua kansainvälisen tason profiilipelaajia aina Alexander Madsenista Fede Federikoon ja Mikael Jantusesta Olivier Nkamhouaan.
Tainamo kuitenkin näkee oman pelaajatyyppinsä lähempänä Juho Nenosen ja Daniel Dolencin kaltaisia rouhijoita, jotka osaavat tilannekovuudellaan ja periksiantamattomuudellaan tehdä asiat vaikeiksi vastustajalle.
- Tarkoitus on yrittää murtautua Susijengiin ihan vain pelaamalla mun omaa peliä. Jengissä on ollut viime vuosina muutama mun tapainen pelaaja, eli jos kehitykseni jatkuu tasaisena, uskon, että mulle tulee kyllä oma aikani, kun jaksan tehdä duunia ja olla kärsivällinen.
Touko Tainamo ja Susijengi Rising Stars kohtaa kotiturnauksessaan Helsingin URHEA-hallilla maanantaina 19.6. Latvian ja keskiviikkona 21.6. Viron. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Harva suomalainen koripalloilija on kyennyt nostamaan osakkeitaan puolessa vuodessa yhtä paljon kuin Samu Adler, 17. Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuva Adler teki ensin loppukesällä läpimurtonsa U18 poikien EM-kotikisoissa Tampereella, on syyskaudella lukeutunut Korisliigan kotimaisiin tehonimiin Salon Vilppaassa ja juoksee sunnuntaina Tbilisi Arenan parketille Susijengi-debyytissään.
Eurokoripallon taivaalle on syttynyt tänä syksynä uusi tähti. Susijengin uuden sukupolven kulmakivi Mikael Jantunen, 24, osoitti iskukykyään viime kaudella Paris Basketballin Eurocup-mestarijoukkueessa, mutta tänä syksynä ”Micke” on jopa petrannut esityksiään pykälää korkeammalla, Euroliigassa. Nyt Jantunen on liittynyt Susijengin EM-karsintavahvuuteen tavoitteenaan johtaa joukkueensa voittoon sunnuntaina.
Susijengin kokeneeseen jaostoon kuuluva Alexander Madsen, 29, pelasi viime kesänä kenties elämänsä parasta koripalloa Valencian olympiakarsintaleirityksessä. Torstaina Madsen ja muu Susijengin iso miehistö on paljon vartijana, kun Susijengi ottaa mittaa Tornike Shengelian ja Giorgi Shermadinin Georgiasta.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.
Päävalmentajauransa 36. miesten maaottelun lauantai-iltana Valencian olympiakarsintasemifinaalissa valmentanut Lassi Tuovi, 37, oli turnauksen päätyttyä rauhallinen ja mietteliäs. Intensiivinen olympiakarsintakesä palautti Susijengin kollektiivisen identiteettinsä äärelle ja antoi koko ryhmälle paljon työstövaraa tulevaan.