18.1.2019 16:23 Juniorivalmennusverkosto on Suomen Koripalloliiton ja Assist Centerin (Kisakallion Urheiluopiston koripallon osaamiskeskuksen) yhteinen hanke suomalainen juniorikoripallovalmennuksen kehittämiseksi ja arkisen seuratoiminnan auttamiseksi. Verkoston toiminta käynnistyi onnistuneesti ensimmäisellä verkostotapaamisella Kisakallion Urheiluopistolla 11.-14.1.
Ainutlaatuisen ohjelman avulla pystytään nostamaan päivittäisvalmennuksen tasoa laajalti ympäri Suomen, ja sen vaikuttavuutta pyritään moninkertaistamaan, kun koulutetut valmentajat jakavat osaamistaan keskenään sekä omissa koulutustilaisuuksissaan uudelleen laajalle sidosryhmälle.
Hanke toteutetaan Suomen koripalloliiton, FIBA:n, Kisakallion sekä Olympiakomitean yhteishankkeena. Verkostoon haetaan valmentajia vuosittain, aina vuodeksi kerrallaan.
– Juniorivalmennusverkoston toiminta kohdistuu 10-15-vuotiaiden valmennukseen, joka on ollut tähän mennessä suomalaisessa valmennusjärjestelmässä vähemmän huomiota saanut, mutta äärimmäisen tärkeä ikäryhmä, kertoo verkoston yksi kouluttajista, Assist Centerin johtaja Jyri Lohikoski.
Verkoston toiminta käynnistyi Kisakallion Urheiluopistolla 11.-14.1. vuoden ensimmäisellä verkostotapaamisella, jossa tehtävään valitut verkostovalmentajat tutustuivat toisiinsa, perehtyivät verkoston toimintaperiaateisiin ja asettivat toiminnalle tavoitteita. Verkostovalmentajat osallistuivat myös aktiivisesti Nuorisovalmennusseminaariin, jakoivat näkemyksiään koripallopelin ydintaidoista sekä tutustuivat mm. Transformational Coaching -kasvatusajatteluun.
Yksi verkoston valmentajista on BC Nokian Erkko Ojala, joka vastaa seurassaan tyttöpuolen ohjelmasta ja on lisäksi mukana WU16/2020-maajoukkueen valmennusryhmässä.
- JVV kokonaisuudessaan oli hyvä ja ennenkaikkea ajankohtainen. Tarkoitus on kehittää tietotaitoa ja oppia ajattelemaan koripalloa syvällisemmin. Samalla kuitenkin panostetaan siihen, kuinka voisi auttaa, kehittää ja antaa palautetta muille valmentajille ja luoda omaan toimintaympäristöönsä avoimen ja vuorovaikutteisen valmennusympäristön. Tähän varmasti tähtää myös valmentajakerhojen ja -tapaamisten suunnittelu, Ojala kommentoi ensimmäisen tapaamisen jälkeen.
Pohjoisen alueen edustajana on Juha Valkama Oulusta, joka on jo ehtinyt tehdä suunnitelmia verkoston jalkauttamiseksi omalla alueellaan.
- Juniorivalmennusverkoston ensimmäinen tapaaminen Kisakallion hienoissa olosuhteissa oli erinomainen. Koossa oli joukko kokeneita valmentajia eri alueilta. Kaikki olivat erittäin motivoituneita ja halukkaita käärimään hihansa, jotta juniorivalmennuksen harjoitusten laatua saadaan parannettua Suomessa. Odotan innolla jo seuraavaa tapaamista helmikuussa. Ensimmäinen Pohjois-Suomen valmentajien tapaaminenkin on jo sovittu, joten pääsen nopealla aikataululla kuuntelemaan alueen muiden valmentajien toiveita ja ajatuksia.
Juniorivalmennusverkoston valmentajat tulevat talven ja kevään aikana järjestämään paikallisia, seurarajat ylittäviä valmentajakerhotapaamisia. Näiden kerhotapaamisten tavoitteena on nostaa esille 10-15-vuotiden valmennukseen keskeisiä sisältöjä sekä synnyttää innostusta ja yhteistyötä juniorivalmentajien keskuudessa.
Vuoden aikana verkostovalmentajat tulevat tapaamaan yhteensä kuusi kertaa. Seuraava verkostotapaaminen järjestetään helmikuussa U16/2020-maajoukkueiden leirin yhteydessä.
Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Joensuussa yhteistyössä Joensuun Katajan kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.
Seminaarissa tavoitteena on löytää ratkaisuja urheilun ongelmallisiin kohtiin mm. vapaaehtoisvalmentajien koulutuksen tason nostamiseen sekä vaikuttaa lajien väliseen yhteistyöhön estääksemme liian aikaisen erikoistumisen, eri lajien valmentajien yhteistyön lisääminen huipulle pyrkivien urheilijoiden valmennusprosesseissa.
Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Kaarinassa yhteistyössä Ura Basketin kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.
Koripalloliitto järjestää loppuvuoden aikana kaksi lasten valmentajakoulutusta Tampereella. Molemmat koulutukset tarjoavat mahdollisuuden kehittää ohjaustaitoja ja oppia lisää lasten koripalloharjoitusten rakenteesta.
Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Tampereella yhteistyössä YMCA kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.
Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Kouvolassa yhteistyössä Kouvojen kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.
Tammikuun Nuorisovalmennusseminaarin ilmoittautuminen on avattu ja ensimmäiset esiintyjät ovat selvillä, kun Jussi Laakso ja Anton Mirolybov ovat lupautuneet esiintymään seminaarissa.
Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Äänekoskella yhteistyössä Äänekosken Huiman kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.
Koripalloliitto järjestää II-tason koulutuskokonaisuuden Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla. II-tason hyväksytty suorittaminen oikeuttaa Koripalloliiton valmentajalisenssijärjestelmän B-lisenssiin. Koulutukseen hyväksytään varmasti 20 ensimmäistä ilmoittautumista, jotka täyttävät koulutuskriteerit. llmoittautuminen lokakuussa alkavalle kurssille päättyy 18.9.
Suomen Koripallovalmentajat ry järjesti viime maanantaista keskiviikkoon kansainvälisen valmentajaklinikan Tampereella Tesoman palloiluhallissa. Klinikan osallistujat, 70 valmentajaa Suomesta, Virosta, Tanskasta ja Yhdysvalloista saivat nauttia huippuluokan opista kolmen päivän ajan.