Näin pelataan koripallon MM-kisat 2023

21.8.2023 09:03 Kolme maata, viisi isäntäkaupunkia, 32 joukkuetta, kolme mitalistia ja yksi maailmanmestari – vuoden 2023 MM-kisat pelataan neljän vuoden takaisista Kiinan kisoista tutulla formaatilla. Maailman huippujen ja tulevaisuuden pelaajien tähdittämien kisojen lisäpanoksena on paikat kesän 2024 olympiakisoissa ja -karsinnoissa.

MM-kisat käynnistyvät tämän viikon torstaina 24. elokuuta - Susijengi aloittaa oman urakkansa perjantaina. Kuva: FIBA

Mitkä kisat?

Elokuun 24. käynnistyvät ja syyskuun 10. huipentuvat kisat ovat ensimmäiset MM-kisat sitten syyskesän 2019.

MM-kisat ovat olleet viimeisen vuosikymmenen ajan harvinaista herkkua kansainvälisessä kilpailukalenterissa. Kiinan kisoja edeltäneen kerran maailmanmestaruudesta pelattiin syyskesällä 2014, jolloin Susijengi toi kymmentuhatpäisen kannattajalauman mukanaan Bilbaon MM-alkulohkoon.

Hallitsevana maailmanmestarina Aasian MM-kisoihin saapuu viime vuoden Euroopan mestari Espanja, joka kukisti vuoden 2019 MM-finaalissa yllättäjäjoukkue Argentiinan. Pronssia Kiinan kisoista haki Ranska. Tuolloinen hallitseva maailmanmestari Yhdysvallat jäi Kiinan kisoissa kuudenneksi.

Missä pelataan?

Syksystä 2015 alkaen kansainvälinen koripalloliitto FIBA on säännönmukaisesti hajauttanut EM-kisojen alkulohkot useiden maiden välille. Vaikka edelliset MM-kisat pelattiinkin keskitetysti Kiinassa, tällä kertaa kisat on jaettu Filippiinien, Indonesian ja Japanin kesken.

Kisojen pääisäntänä toimii Filippiinit, joka vie pudotus- ja mitalipelit puolimiljoonaiseen Pasayn kaupunkiin aivan pääkaupunki Manilan kupeeseen Mall of Asia Arenalle.

Kisojen alkulohkoja pelataan Filippiineillä Pasayn lisäksi Suur-Manilan alueella niin ikään sijaitsevissa Bocauen ja Quezon Cityn kaupungeissa. Indonesia valitsi omaksi alkulohkokaupungikseen pääkaupunkinsa Jakartan, kun taas Japani vei kisat Okinawan saariryhmällä sijaitsevaan Okinawa Cityyn, joka sijaitsee aivan saarten pääkaupungin Nahan kupeessa.

Ketkä pelaavat?

· A-lohko (Bocaue / Quezon City): Angola, Dominikaaninen tasavalta, Filippiinit, Italia

· B-lohko (Quezon City): Etelä-Sudan, Serbia, Kiina, Puerto Rico

· C-lohko (Pasay): Yhdysvallat, Jordania, Kreikka, Uusi-Seelanti

· D-lohko (Pasay): Egypti, Meksiko, Montenegro, Liettua

· E-lohko (Okinawa City): Saksa, Susijengi, Japani, Australia

· F-lohko (Okinawa City): Slovenia, Kap Verde, Georgia, Venezuela

· G-lohko (Jakarta): Iran, Espanja, Norsunluurannikko, Brasilia

· H-lohko (Jakarta): Kanada, Latvia, Libanon, Ranska

Jokaisen alkulohkon 3. ja 4. sijoittuneet joukkueet pelaavat alemmassa loppusarjassa kaksi sijoitusottelua viereisen lohkon 3. ja 4. sijoittuneita vastaan. Nämä joukkueet sijoittuvat MM-kisoissa sijoille 17.-32.

Jokaisen alkulohkon 1. ja 2. sijoittuneet joukkueet pelaavat kaksi ylemmän loppusarjan ottelua viereisen lohkon 1. ja 2. sijoittuneita vastaan. Ylemmän jatkosarjan 3. ja 4. sijoittuvat joukkueet sijoittuvat MM-kisoissa sijoille 9.-16.

Susijengi ja Saksa kohtasivat toisensa kahdesti MM-jatkokarsinnassa. Kuva: Ville Vuorinen
Susijengi ja Saksa kohtasivat toisensa kahdesti MM-jatkokarsinnassa. Kuva: Ville Vuorinen

Jatkosarjoja muodostettaessa lohkopareina toimivat A/B, C/D, E/F ja G/H-lohkot.

Jokaisen ylemmän jatkosarjan kaksi parasta joukkuetta etenee 4.-10.9. Pasayssa pelattaviin loppupeleihin, jotka käynnistyvät puolivälierillä. Puolivälieristä karsiutuneet joukkueet pelaavat sijoitusottelut sijoista 5.-8.

Puolivälierien voittajat kohtaavat semifinaalissa, joiden voittajat etenevät MM-finaaliin ja joiden häviäjät kohtaavat MM-pronssiottelussa.

MM-kisojen loppusijoitukset toimivat samalla esisijoituksina vuoden 2024 olympialaisiin Pariisiin. Kisaisäntä Ranskan lisäksi MM-kisojen kaksi parasta maata Amerikan ja Euroopan mantereilta sekä yksi paras maa niin Afrikasta, Aasiasta kuin Oseaniastakin etenee olympiakisoihin. Karkeana nyrkkisääntönä vähintään seuraavaksi parhaat ylempään loppusarjaan edenneet joukkueet pelaavat myös kesän 2024 olympiakarsintaturnauksissa.

Tähtiloistoa ja tulevaisuuden pelaajia

MM-kisoissa esiintyy perinteisesti olympialaisten jälkeen maailman kovatasoisimmat maajoukkueet, ja myös tänä vuonna Aasiassa tullaan näkemään tähtiloistoa.

MM-kisat toimivat usein Yhdysvalloille sen tulevaisuuden pelaajien testilaboratoriona. Golden State Warriorsin neljään NBA:n mestaruuteen valmentanut Steve Kerr tuo Aasiaan mukanaan keski-iältään varsin nuoren ryhmän, jonka mielenkiintoisimpina niminä tuikkivat Minnesotan Anthony Edwards, Indianan Tyrese Haliburton, Memphisin Jaren Jackson Jr. sekä Orlandon Paolo Banchero.

Kanada ja Australia saapuvat Aasiaan kenties kaikkien aikojen kovatasoisimmilla maajoukkueillaan. Kanadalla on miehistössään mm. Oklahoma Cityn Shai Gilgeous-Alexander ja Luguentz Dort sekä Lauri Markkasen Utahin joukkuetoveri Kelly Olynyk, kun taas Australia nokittaa veteraani Patty Millsillä ja läpimurtoaan NBA:ssa tekevillä Josh Giddeyllä, Dyson Danielsilla ja Josh Greenillä.

Eurooppalaiset joukkueet tuovat pääsääntöisesti Aasiaan mukanaan ykköstykkinsä, esimerkkeinä Slovenia (Luka Doncic), Liettua (Jonas Valanciunas), Saksa (Franz Wagner, Dennis Schröder), Ranska (Rudy Gobert, Evan Fournier), Montenegro (Nikola Vucevic), Espanja (Sergio Llull, Willy & Juancho Hernangomez) sekä Georgia (Goga Bitadze, Tornike Shengelia, Giorgi Shermadini, Sandro Mamukelashvili).

Lisämielenkiintoa turnaukseen tuovat mm. Euroopan, Amerikan ja Oseanian maiden ulkopuoliset NBA-pelaajat, kuten Filippiinien Jordan Clarkson, Dominikaanisen tasavallan Karl-Anthony Towns ja Kiinan Kyle Anderson.

Otsikoihin ennen turnauksen alkua ovat toisaalta nousseet myös lukuisten kansainvälisten eturivin pelaajien poisjäännit. Kreikan Giannis Antetokounmpo, Serbian Nikola Jokic, Japanin Rui Hachimura, Espanjan Ricky Rubio, Liettuan Domantas Sabonis, Kanadan Jamal Murray sekä Ranskan kansalaisuuden saanut Joel Embiid päättivät keskittyä tänä kesänä palautumiseen, kun taas Latvian Kristaps Porzingis jättäytyi kisakoneesta loukkaantumisen vuoksi. Myöskään vuoden 2023 NBA-draftin ykkösvarausta, ranskalaista Victor Wembanyamaa, ei nähdä edustamassa ”Les Bléusia” Aasiassa.

2000-luvulla syntyneiden esiinnousu

Uudella vuosituhannella syntyneiden koripalloilijoiden ensimmäinen polvi on antanut esimakua osaamisestaan jo mm. Tokion olympialaisissa 2021 sekä viime kesän EM-kisoissa Prahassa ja Berliinissä, mutta viimeistään tänä kesänä Aasiassa ”zoomereiden” sukupolvi pääsee toden teolla irti.

Yhdysvaltojen kahdentoista miehen kokoonpanosta neljä pelaajaa on syntynyt 2000-luvulla: Paolo Banchero, Anthony Edwards, Tyrese Haliburton sekä Walker Kessler. Australian iskunyrkistä Josh Green, Josh Giddey ja Dyson Daniels ovat niin ikään parikymppisiä ja Saksan tehopelaajana viime syyskesän EM-kisoissa kunnostautunut Franz Wagner on syntynyt 2001.

Toukokuussa 26 vuotta täyttänyt Lauri Markkanen on maaottelukokemuksen ja iän perusteella Susijengissä kokenutta kalustoa. Kuva: Ville Vuorinen
Toukokuussa 26 vuotta täyttänyt Lauri Markkanen on maaottelukokemuksen ja iän perusteella Susijengissä kokenutta kalustoa. Kuva: Ville Vuorinen

Muita mielenkiintoisia 2000-luvulla syntyneitä pelaajia ovat mm. Filippiinien 222-senttinen, 2002 syntynyt Kai Sotto, Serbian 211-senttinen ja 2000 syntynyt suurlupaus Filip Petrusev, Liettuan 2000 syntynyt pelinrakentaja Rokas Jokubaitis, Espanjan 2001 syntyneet Santi Aldama ja Jaime Pradilla sekä Kanadan 2000 syntynyt RJ Barrett.

Susijengin kokoonpanossa 2000-luvulla syntyneitä edustavat Miro Little (2004), Olivier Nkamhoua (2000) sekä Mikael Jantunen (2000). Ajan kulumisesta kertoo sekin, että toukokuussa 26 vuotta täyttänyt Lauri Markkanen on maaottelukokemuksen ja iän perusteella Susijengissä kokenutta kalustoa.

Tie mitaleille täysin auki

Lisämielenkiintoa alkavaan MM-turnaukseen tuo se, että selkeää ennakkosuosikkia maailmanmestariksi ei ole.

Yhdysvalloilla on paljon hampaankolossa neljän vuoden takaisen kuudennen sijan jälkeen, mutta kahdestatoista nousevasta NBA-nimestään huolimatta joukkue ei ole selkeä ennakkosuosikki. Englanninkielisestä maailmasta Australia nostatti odotuksia kahden vuoden takaisella olympiapronssillaan ja Kanadalla on riittävän tulivoimainen kokoonpano yllätykseen.

Yhdysvaltojen, Australian ja Kanadan muodostaman kolmikon lisäksi voimakkaimmin ehdolla kärkisijoille ovat Euroopan maat. Nuorella miehistöllä Euroopan mestaruuden vienyt Espanja, Rudy Gobertin ja Evan Fournierin johtama Ranska ja viime syyskesän vakuuttava EM-pronssijoukkue Saksa pelaavat erinomaisesti yhteen.

Aliarvioida ei sovi myöskään Luka Doncicin Sloveniaa, yllättävän nimivahvaa Georgiaa tai perinteidensä velvoittamaa Serbiaa, Italiaa, Kreikkaa ja Liettuaa. Saattaapa Lauri Markkasella ja Susijengilläkin olla sanansa sanottavana.

Viime aikojen mitalistit

Viimeisen vuosikymmenen kansainväliset arvokisat ovat olleet pitkälti Yhdysvaltojen ja Espanjan välistä valssia.

Yhdysvallat on vienyt nimiinsä kaksi olympiakultaa (2016, 2021) sekä viimeistä edeltäneen maailmanmestaruuden (2014). Espanja tulee heti mitaleiden väristä ja määrästä laskien toisena tuoreella Euroopan mestaruudella (2022), hallitsevana maailmanmestarina (2019) sekä sitä edellisinä EM-pronssimitalistina (2017) ja olympiapronssimitalistina (2016).

Espanja juhli edellisissä MM-kisoissa 2019. Kuva: FIBA
Espanja juhli edellisissä MM-kisoissa 2019. Kuva: FIBA

Vakuuttavasti on esiintynyt myös Ranska, joka haki hopeamitalit kaulaansa vuoden 2022 EM-kisoissa sekä Tokion olympialaisissa 2021. Viimeisen vuosikymmenen mitaliriviä paisuttavat vuoden 2014 ja 2019 MM-pronssit.

”Kovan onnen maana” voidaan pitää Serbiaa, joka haki hopeaa vuoden 2014 MM-kisoista, vuoden 2016 olympialaisista sekä vuoden 2017 EM-kisoista.

Luka Doncicin johtama Slovenia voitti vuonna 2017 suurena yllätyksenä Euroopan mestaruuden ja eteni Tokion olympialaisissa 2021 pronssiotteluun. Australia käynnisti kansanjuhlat saalistamalla Tokiosta 2021 maan historian ensimmäisen miesten arvokisamitalin, kun taas Saksan esitys viime syyskesän EM-kisojen pronssijoukkueena oli vakuuttava.

Kunniamaininnan ansaitsee ”auringonlaskun miehistöllään” kesän 2019 MM-kisoissa hopealle yltänyt Argentiina, joka on sittemmin uudistunut ja nuorentunut juurta jaksain.

 
30.10.2024 06:52 Susijengi

Paris Basketball kirjautti kolmosennätyksen, Mikael Jantusella huippupeli

Mikael Jantusen ja Paris Basketballin meno Euroliigassa kiihtyy kiihtymistään. Tiistai-iltana Berliinissä pariisilaiset taivuttivat itsensä kymmenen pisteen takaa 83-92-vierasvoittoon kirjauttamalla samalla Euroliigan uudet kolmosennätykset uusiksi. Mikael Jantunen pelasi lyhyen Euroliiga-uransa tehokkaimman ottelun.

28.10.2024 14:48 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen näyttänyt kyntensä Euroopan huipulla – ”Kaikki lähtee siitä päivittäisestä työstä”

Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.

27.10.2024 21:10 Susijengi

Nkamhoualle tupla-tupla, Chemnitz voittoputkessa

Erinomaiseen syysvireeseen yltänyt Susijengin ison pään luottomies Olivier Nkamhoua jatkoi urotekojaan, kun Chemnitz Niners jatkoi voittoputkeaan kellistämällä Saksan Bundesliigassa Rostockin pistein 60–68. Nkamhoua keräsi voittajille 10 pistettä ja 10 levypalloa.

25.10.2024 09:30 Susijengi

VIP Eventumin perjantai loppuunvarattu EM-kotikisoissa – uusia VIP-tuotteita myyntiin

Ensi vuonna Tampereella järjestettävien EM-kotikisojen VIP-myynnissä saavutettiin rajapyykki, kun ensimmäinen ja suurin VIP-tila (VIP Eventum) loppuunvarattiin Suomen perjantaiseen otteluun.

24.10.2024 14:22 Susijengi

Ilari Seppälä Unkariin KTE-Dunan takalinjoille

Viime vuodet Ranskassa ammattilaisena pelannut Lapuan Kobrien kasvatti ja Susijengin tiukkojen hetkien ratkaisupelaajana kunnostautunut Ilari Seppälä, 188 cm ja 31 vuotta, on solminut loppukauden koskevan sopimuksen Unkarin pääsarjaa pelaavan KTE-Dunan kanssa.

21.10.2024 16:15 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen kaatamassa Euroliigan mestaria – Olivier Nkamhoua kovassa iskussa

Mikael Jantusen edustama Paris Basketball otti historiansa ensimmäisen voiton Euroliigassa makeimmalla mahdollisella tavalla, kun se voitti hallitsevan mestari Panathinaikosin. Olivier Nkamhoua puolestaan johti Niners Chemnitzin kahteen tärkeään voittoon viikolla.

21.10.2024 09:48 Susijengi

Nkamhoua hurjana, Chemnitz kellisti suurseuran

Viikonlopun näkyvin suomalaisonnistuja eurokentillä oli Susijengin iso mies Olivier Nkamhoua, joka kunnostautui viime hetkillä ja paukutti 21 pistettä Chemnitz Ninersin päihittessä Saksan Bundesliigan viime kevään hopeamitalistin ALBA Berlinin vieraskentällä.

20.10.2024 09:07 Susijengi

Lauri Markkanen uutuusdokumentissa – ensiesitys Ylellä sunnuntaina

Uudessa Yle Urheilun dokumentissa Lauri Markkanen – suomalainen supertähti seurataan koripalloilija Lauri Markkasen elämää läheltä. Miten olla vitsaileva pienten lasten isä ja supertähti yhtä aikaa. Dokumentti seuraa Markkasen elämää maailman huipulla mammuttisopimuksen paineiden alla ja läpi loukkaantumisten noin puolentoista vuoden aikana.

18.10.2024 09:12 Suomalaiset ulkomailla

Herbertien Bayern München voittoon Euroliigan suomalaiskamppailussa, Jantunen taas pelipäällä

Gordon ja Daniel Herbertin valmentama Bayern München haki voiton Euroliigan ensimmäisestä ”suomalaiskamppailusta” vuosiin nujertamalla Mikael Jantusen edustaman Paris Basketballin pistein 109-107.

16.10.2024 09:46 Susijengi

Mikael Jantuselle ja Paris Basketballille avausvoitto Euroliigassa

Susijengiläiset olivat voittoisassa vireessä tiistaina eurokentillä. Mikael Jantunen pääsi tuulettamaan seurahistorian ensimmäistä voittoa Euroliigassa.

Näytä lisää vastaavia