18.5.2022 13:11 Tänään keskiviikkona 18.5. tulee kuluneeksi 70 vuotta Suomen naisten koripallomaajoukkueen ensimmäisestä ottelusta. Viisi kertaa historiansa aikana arvokisoihin osallistunut naisten maajoukkue tavoittelee nousua takaisin arvokisatasolle.
Naisten maajoukkue ensimmäisissä EM-kisoissaan Moskovassa vuonna 1952. Kuva: Koripalloliiton arkisto
Naisten maajoukkue pelasi ensimmäiset maaottelunsa Moskovan EM-kisoissa 1952 Dynamo-stadionille 25.000 katsojan edessä. Avausottelussa Suomi kohtasi Itävallan, joka kukisti Suomen 44–21. Suomen paras pisteiden tekijä oli 10 pistettä heittänyt Anja Lamminpää.
Suomi voitti Moskovan kisojen viidestä ottelustaan yhden. Vaikka turnaus meni pitkälti opettelun merkeissä, tähti oli jo syttymässä: 175-senttinen Helsingin Tarmon kasvatti Hilkka Hakola voitti neljä vuotta myöhemmin Prahan EM-kisojen korikuningattaruuden 23,4 pisteellään ottelua kohden.
Hakola heitti Prahan kisoissa Sveitsiä vastaan 41 pistettä, joka on naisten maajoukkueen yhden ottelun ennätys yhä tänä päivänä.
Toinen EM-kisapiikki osuu 1980-luvulle, jonka aikana Suomi selviytyi kolmasti EM-kisoihin: 1980, 1981 ja 1987. Silloin joukkueen tähtenä hääri Lea Hakala, joka sijoittui vuosina 1981 ja 1987 EM-lopputurnauksen pistepörssien kakkoseksi. Vuoden 1987 kisoissa Hakala takoi jopa 21,1 pistettä ottelua kohden.
70 vuoden aikana naisten maajoukkue on pelannut 558 maaottelua, joista voittoja on 208 voittoprosentin ollessa 37.
Naisten maajoukkue on osallistunut EM-kisoihin viidesti (1952, 1956, 1980, 1981 ja 1987). Kaikkiaan otteluita arvokisoissa on kertynyt 34, joista voittoja on seitsemän. Paras sijoitus EM-kisoista on 11. sija (1952, 1956).
Parhaillaan naisten maajoukkue osallistuu vuoden 2023 EM-kisojen karsintoihin. Joukkue pelaa seuraavat karsintaottelunsa marraskuussa 2022.
Hilkka Hakolasta tulee Suomen ensimmäinen kansainvälisen tason naiskoripallotähti. Hän on korikuningatar Prahan EM-kisoissa 1956. Kotimaassa Hakola voittaa 12 vuoden aikana peräti yhdeksän SM-kultaa, kaksi hopeaa ja yhden pronssin. Sittemmin Hakola toimii myös naisten koripallomaajoukkueen valmentajana.
Forssassa ja Uudessakaupungissa järjestetyt B-tyttöjen EM-kilpailut tuovat tullessaan Suomen kaikkien aikojen sijoituksen nais- ja tyttökoripallon saralla. Mitalipelit jäävät niukasti haaveeksi. Jatkoaikavoitto Espanjasta ja Unkarin voittaminen täpärästi 71–69 tuovat viidennen sijan. Suomen joukkueen tehoparina häärii korin alla tamperelaiskaksikko Seija Leino-Katriina Uusitalo - Anja Hellmanin pyörittäessä peliä.
Helsinkiläinen Karhun Pojat nostaa naiskoripallon päivän puheenaiheiden joukkoon kaudella 1991–92, kun joukkue taistelee itsensä Euroopan kakkoskilpailussa Ronchetti cupissa 16 parhaan joukkoon. KaPo voittaa kauden kymmenestä europelistään hienosti kuusi, mutta varsinaisen puheenaiheen muodostaa Anja Hellman voittamalla sarjan korikuningattaruuden pussittamalla 29,2 pistettä ottelua kohden. Hellman pelasi uransa aikana 122 maaottelua, jossa hän teki 1239 pistettä.
Taru Tuukkasesta tulee ensimmäinen suomalaisnainen, joka varataan tarunhohtoiseen naisten NBA:han. New York Liberty varaa suomalaisen 57. varauksena. Vaikka WNBA-ura ei auennut, Tuukkanen tekee huiman uran ammattilaiskentillä. Hän pelaa Espanjan pääsarjassa kaikkiaan yhdeksän kauden ajan. Lisäksi Xavierin yliopistosta valmistunut Tuukkanen pelaa myös Italian ja Ranskan pääsarjassa. Yhteensä Tuukkanen pelasi ulkomailla kymmenen kauden ajan. Päättynyt kausi 2021-22 oli Tuukkasen 11. naisten Korisliigassa. Tuukkanen edustaa Suomea yhteensä 165 maaottelussa, joissa syntyy keskimäärin 15,3 pistettä.
Lea Hakala kruunaa uransa 16. mestaruudella. Kaikkien aikojen suomalainen naiskoripalloilija lyö peliurallaan pöytään lukemat, joita ei kenties koskaan tulla rikkomaan. Mestaruusmäärän painavuutta lisää se, että Hakala viettää aktiiviuransa loistohetkistä kuusi kautta Yhdysvaltojen yliopistosarjassa sekä Espanjan ja Italian liigoissa ammattilaisena. Vuonna 1981 Hakala voitti EM-kisojen korikuningattaruuden. Hakala pelasi kaikkiaan 252 naisten maaottelua, jossa hän viimeisteli huimat 4160 pistettä.
19-vuotiaasta Awak Kuierista tulee ensimmäinen suomalainen liigassa, kun hän debytoi toukokuussa 2021 Dallas Wingsin paidassa. Historiaa kirjattiin jo huhtikuussa, kun Dallas varasi Kuierin ensimmäisellä kierroksella, koko draftin kakkosvarauksena. Suomi-koriksella on taas uusi tähti.
Kesällä 2022 tullaan kirjoittamaan suomalaista koripallohistoriaa, kun kaikki tyttöjen nuorten ikäluokan kilpailevat arvokisoissa korkeimmalla mahdollisella A-tasolla. Näistä pelaajista on kasvamassa seuraava sukupolvi, joka tulevaisuudessa yrittää viedä naisten maajoukkueen arvokisoihin.
EM-karsintansa voitolla ja tappiolla käynnistäneellä Susiladiesilla on mahdollisuus ottaa jättiloikka kohti kesän 2025 EM-parketteja, kun joukkue saa marraskuun molemmat EM-karsintaottelunsa kotikentälleen marraskuussa.
Yle on hankkinut esitysoikeudet koripallon miesten ja naisten MM- ja EM-kisoihin vuosille 2026–2029. Sopimus sisältää myös Susijengin karsintaottelut.
Belgialainen Castors Braine ilmoitti alkuviikosta tehneensä sopimuksen Lotta-Maj Lahtisen, 24, kanssa. Castors Braine pelaa Belgian pääsarjan lisäksi Eurocupia.
Suomessa nähdään runsaan kuukauden päästä todellinen maajoukkuekoripallon supermarraskuu, kun Susijengi ja Susiladies kutsuvat katsojansa kolmeen kotimaaotteluun. Vuoden 2025 EM-kisapaikkaa jahtaava Susiladies kohtaa URHEA-hallissa Slovenian ja Bulgarian ja Susijengi toivottaa Georgian tervetulleeksi Espoo Metro Areenalle.
Unkarilaista KSC Szekszardia edustava Susiladies-takamies Sara Bejedi pelasi vakuuttavasti naisten Euroliigan karsintaottelussa tsekkiläistä Zabiny Brnoa vastaan. KSC Szekszard hävisi ottelun 80-73, mutta Bejedi oli kentän kirkkaimpia tähtiä kirjauttaen tililleen 22 pistettä, joista 18 syntyi ensimmäisellä puoliajalla.
Awak Kuierin edustama Reyer Venezia otti mainion startin tulevaan kauteen, kun se kaatoi Super cupin finaalissa Famila Schion 88–81 (43–39). Suomalaistähti oli kovassa vireessä, kun hän tilastoi finaalissa 24 pistettä ja kuusi levypalloa.
Toukokuussa Italian mestaruutta Reyer Venezian riveissä juhlinut ja finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi, MVP:ksi, valittu Awak Kuier, 23, palkittiin viime viikolla myös päättyneen kauden arvokkaimmaksi ulkomaalaispelaajaksi tittelillä MVP straniera.
16-vuotiaiden tyttöjen saavuttama Euroopan mestaruus on pitkän työn tulos – Koripalloliiton valmennuksen johtaja Henrik Dettmann muistaa, että EM-mitali määriteltiin maajoukkuetoiminnan tavoitteeksi jo liittovaltuuston kokouksessa 2006. Dettmann jakaa erityistunnustukset menestyksestä ihmisille, jotka pyörittävät pelaajien ja joukkueiden jokapäiväistä arkea.
Florida Statessa keväällä NCAA-uransa päättänyt Sara Bejedi, 24, on tehnyt sopimuksen unkarilaisen KSC Szekszárdin, joka karsii syksyllä pääsystä Euroliigaan. Bejedi oli yksi Susiladiesin kesän otteluiden avainpelaajista ja kerännyt tähän mennessä 16 ottelua naisten maajoukkueessa.
Susiladies ja olympialaisiin valmistautuva Saksa esittivät jännitysnäytelmän Urhea-hallissa, kun Saksa nousi voittajaksi vasta jatkoajan jälkeen. Loppunumerot 90-91 (40-43, 76-76) nostettiin vasta 0,2 sekuntia ennen loppusummeria. Awak Kuier oli hurjassa vireessä 37 pisteellä.