5.3.2019 14:47 Suomen Koripalloliiton ja Assist Centerin yhteinen Parempia harjoituksia -prosessi jatkui viikonloppuna Kisakalliossa. Vuorossa oli kaikkiaan kolmas kerta, kun valmentajakouluttajat kokoontuivat pohtimaan valmentajakoulutuksen keinoja parantaa koripalloharjoitustemme laatua entisestään.
Koripalloliiton ja Assist Centerin Parempia harjoituksia -prosessin kolmannen tapaamisen tarkoituksena oli määritellä hyvän harjoituksen tunnusmerkkejä, pohtia keinoja pelin kautta opettamiseen sekä luoda suuntaviivoja uusien koulutusmateriaalien kehittämiselle. Viikonlopun aikana aiheisiin heittäydyttiin monesta eri tulokulmasta.
- Harjoitus on urheilun perusyksikkö ja tämän prosessin tarkoituksena on kehittää valmentajakoulutuksemme sisältöjä ja luoda uusia työkaluja tuon yksikön laadun parantamiseen. Meillä on paljon hyviä valmentajia ja Suomessa käynnistyy joka päivä paljon erinomaisia koripalloharjoituksia. Kehitys kuitenkin loppuu tyytyväisyyteen, joten koko ajan pitää puskea eteenpän, kertoo prosessin taustoista Koripalloliiton koulutusvastaava Jussi Räikkä.
- Assist Centerin aloitettua Jyrin (Lohikoski) johdolla toimintansa, olemme saaneet tarvitsemamme lisäresurssin myös valmentajakoulutuksen kehittämiseen ja uskon, että tämän prosessin kautta valmentajakoulutuksemme terävöityy entisestään.
Koripalloliiton valmentajakouluttajista paikalla koulutuksessa olivat Martti Iivonen, Juha Oikarinen, J-P Männistö, Kari Luontila, Kalle Bäck, Tristan Fay, Ilkka Palviainen, Jyri Lohikoski, Jussi Räikkä, Petri Selkee, Aki Karjalainen sekä uudet tulokkaat Ville Neva ja Pena Ranta.
- Meillä on toimiva noin kahdenkymmenen hengen kouluttajaverkosto, joka kiitettävällä aktiivisuudella on mukana aina, kun pyrimme toimintaamme kehittämään. Ilman näitä ihmisiä kehitystyö olisi varmasti paljon hitaampaa ja näköalattomampaa. Toimiva kouluttajaverkosto on meidän voimavaramme - kun aineellista resurssia on rajallisesti, se pitää korvata henkisillä resursseilla.
Kouluttajaverkoston uusimmat jäsenet Ville Neva ja Pena Ranta ottivat heti aktiivisen otteen uudessa roolissaan. Neva toki on jo koulutustehtävistäkin tuttu kasvo seminaarien kautta, mutta kouluttajakoulutuksessa hän oli mukana nyt ensimmäistä kertaa. Äänekoskelainen Ranta ottaa ensiaskeleitaan koripalloliiton koulutustehtävissä.
- Upea viikonloppu takana. Ryhmä koostui erilaisista ympäristöistä saapuneista lajiosaajista, joilla on vankka kokemus sekä valmentamisesta että valmentajien kouluttamisesta. Uutena tulokkaana oli hienoa saada jälleen yksi uusi lähestymiskulma lajiin ja valmentamiseen, Ranta kuvailee kokemuksiaan.
- Koulutuksen suurin anti itselleni oli konkreettisesti esille noussut vanha totuus, että osaavissa käsissä vähemmän voi olla enemmän. Suunnitelmallisuus on valmentajan näkökulmasta selkeyttä tavoitteen laatimiseen ja konkreettisia keinoja harjoituksen laadun arvioimiseen. Perusasioita laadukkaasti tekemällä päästään jo pitkälle.
Jyväskylän Urheiluakatemian koordinaattorina ja KIHU:n palloilulajien asiantuntijana toimiva Aki Karjalainen on ollut jo vuosia Koripalloliiton koulutustoiminnassa mukana. Hän tarkasteleekin prosessia paitsi koripallovalmentajan, myös laajemmasta, näkökulmasta.
- Tuntuu siltä, että olemme tässä kehitystyössä monen uuden kehitysaskeleen äärellä. Kokeneiden huippuvalmentajien sekä monivuotisten maajoukkuevalmentajien ja valmentajakouluttajien kokemuksien siirtäminen osaksi nuorten maajoukkuetoimintaa ja erityisesti liiton valmentajakoulutusta vaatii paljon työtä, mutta näkyy pidemmällä aikavälillä varmasti parempana arkivalmennuksena eri tasoilla. Yhteiset kokeilut ja kehittelyt erilaisista pelin opetusmenetelmistä tuntuivat toimivilta tavoilta tunnistaa valmennustoiminnan oleellisia asioita. Paljon toimintaa ja oppimista yhdistettynä pelaamiseen oli motivoivaa ja innostavaa osallistujankin näkökulmasta.
Myös Karjalaisen mukaan Assist Centerin avulla koripallon valmentajakoulutuksella on mahdollisuus uuteen rytminvaihtoon.
- Assist Centerin käynnistämän kehitysprosessin kautta pääsemme hyödyntämään sekä huippuvalmentajien kokemuksia että eri osaamisalojen tutkittua tietoa uudenlaisten opetusmenetelmien kehittämisessä.
Parempia harjoituksia -prosessi jatkuu työryhmätyöskentelynä ja seuraava yhteinen tapaaminen on syksyllä.
Lasten ja nuorten koripallovalmennukseen keskittyvän juniorivalmennusverkoston kolmas toimintavuosi alkaa tammikuussa 2021. Haku verkostovalmentajaksi on käynnistynyt.
Koripalloliitto nostaa kevään aikana esiin viime vuosina videoitujen seminaarien esityksiä ja jakaa vinkkejä valmentajille itseopiskelua varten. Koripalloliiton koulutusvastaava Jussi Räikkä on valinnut joka vuodelta yhden esiintyjän vinkiksi tutustumista varten. Opiskeluvinkit ilmestyvät kuudessa osassa aina torstaisin.
Koripalloliitto nostaa kevään aikana esiin viime vuosina videoitujen seminaarien esityksiä ja jakaa vinkkejä valmentajille itseopiskelua varten. Koripalloliiton koulutusvastaava Jussi Räikkä on valinnut joka vuodelta yhden esiintyjän vinkiksi tutustumista varten. Opiskeluvinkit ilmestyvät kuudessa osassa aina torstaisin.
Juniorivalmennusverkoston valmentajat Emma Malm, Juuso Milén ja Timo Parviainen haluavat kutsua valmentajia yhteen valmentajakerhotapaamisen merkeissä.
Lasten ja nuorten koripallovalmennukseen keskittyvän juniorivalmennusverkoston toinen toimintavuosi alkaa tammikuussa 2020. Haku verkostovalmentajaksi on käynnistynyt.
Juniorivalmennusverkoston valmentajat Pinja Laitinen, Erkko Ojala ja Kimmo Ketola haluavat kutsua valmentajia yhteen valmentajakerhotapaamisen merkeissä.
Tammikuun Nuorisovalmennusseminaariin voi ilmoittautua vielä 7.1. saakka. Majoituspaikkoja on vielä jonkin verran jäljellä ja päiväkävijöille löytyy tilaa varmasti. Jussi Laakson esitys avaa seminaarin perjantaina 10.1. klo 17:00.
Tammikuussa järjestettävän Nuorisovalmennusseminaarin ohjelma on valmistunut - viimeisin kiinnitys esiintyjälistaan on pitkän linjan koripallovalmentaja Harri Mannonen. Majoitusta tarvitsevien kannattaa ilmoittautua hyvissä ajoin.
Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Kaarinassa yhteistyössä Ura Basketin kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.
Tammikuun Nuorisovalmennusseminaarin ohjelma on täydentynyt ja ohjelma on yhtä esiintyjää lukuun ottamatta valmiina. Jussi Laakson ja Anton Mirolybovin lisäksi Kisakalliossa puheenvuoroja käyttävät Martti Iivonen, Tuomas Rahkonen, Janne Hänninen ja Jussi Räikkä. Ilmoittautuminen seminaariin on täydessä vauhdissa.