174 cm / kg
Syntynyt 1927
Kalevi ”Kallu” Tuominen – Urheilun vahva ääni (Kirjapaja 2022) on Arto Terosen ja Jouko Vuolteen julkaisema henkilökuva suomalaisen urheilun legendasta ja valmentajien valmentajasta.
Koripalloväen on kohdannut suruviesti, kun Suomen koripallomaajoukkueen mm. Tokion olympialaisiin johdattanut valmentajalegenda Kalevi ”Kallu” Tuominen poistui joukostamme 92-vuotiaana.
Euroopan Olympiakomiteoiden yhdistys (EOC) on myöntänyt Laurel Award -elämäntyöpalkinnon Suomen Olympiakomitean pitkäaikaiselle valmennuspäällikölle Kalevi ”Kallu” Tuomiselle. Laurel Award -palkinto on myönnetty vuodesta 2007 alkaen tunnustuksena merkittävästä elämäntyöstä urheilun edistämisessä. Tuominen on toinen kyseisen palkinnon saanut suomalainen. Vuonna 2008 palkinnon sai Tapani Ilkka.
Kaikkien aikojen menestyneimpiin suomalaiskoripalloilijoihin lukeutunut sekä muun muassa viidessä pesäpallon Itä-länsi-ottelussa pelannut Raimo ”Spike” Lindholm on menehtynyt. Hän oli kuollessaan juuri täyttänyt 86 vuotta.
Kari Liimo olisi poissa kokoonpanosta ja peli alkaisi tavallista aikaisemmin (15.30), jotta joukkueet ehtisivät Helsinkiin seuraamaan loppuottelua sekä osallistumaan päättäjäisiin.
Siitä keskiviikosta 4.10.1967 tuli päivä, jota ei ole kaikilta osin mukava muistella. Katsomoväkivalta ja riehuminen olivat aika lailla uutta, eikä eturintamassa ole hyvä olla. Vaan kaikkeen Suomessakin pystytään, jos sikseen tulee. Mitä siis oikein tapahtui?
Lepopäivä oli vietetty ja vastassa 3.10.1967 Espanja, josta välipäivän lehtijutut kovin varoittivat. Kalevi Tuominen oli pohtinut, olisiko myös välipäivänä maanantaina kuitenkin pitänyt harjoitella, mutta pelaajat Pertti Laannin johdolla sanoivat menevänsä mieluummin vasta tiistaiaamuna herättelemään kroppaa.
Puola-tappio oli nollattu ja Suomi oli valmis uuteen haasteeseen. Neljännen pelin jälkeen olisi tarjolla lepopäivä, joten bensaa ei tarvitsisi säästää – vaikkei moiseen paljon mahdollisuuksia ollut aiemminkaan.
Peli päivässä, ei kuitenkaan sentään kaksi parhaassa, mutta kolmas peli kolmeen päivään joka tapauksessa, kun Suomen vastustajaksi lauantai-iltana asettui Puola.
Vuoden 1967 EM-kisojen toinen pelipäivä 29.9.1967 alkoi iloisissa tunnelmissa. Ankaraa kritiikkiä ennen kisoja suoltaneissa sanomalehdissä oltiin avausvoittoon tyytyväisiä, mutta jo toisessa tai viimeistään kolmannessa kappaleessa muistettiin mainita, että Hollanti oli Helsingin lohkon heikoin joukkue. Päivän vastus Romania olisi sen sijaan ihan muuta.
Vuoden 1967 EM-kisat saatiin järjestää oivalliseen aikaan, olihan takana hieno jakso: vuoden 1964 olympiakarsinnat kesäkuussa Genevessä, pääsy olympiakisoihin Tokioon ja hyvät pelit siellä, toki myös seuraavan vuoden EM-kisat.
Suomi sijoittui 1967 kotikisojen alkulohkossaan kolmanneksi ja matkasi jatkopeleihin Tampereelle. Siellä ratkottiin pelit sijoista 5-8.
Suomi napsi tärkeitä päänahkoja 1967 kotikisojen alkulohkossa. Yllättävä käänne nähtiin pelissä Jugoslaviaa vastaan.
Suomi sai historiansa ensimmäiset koripallon EM-kisat pelimenestyksen ja hyvin suhteiden ansiosta.
Olympiakävijä ja Euroopan All Stars -joukkueeseen valittu Martti Liimo, pyörätuolikoripallon EM-kisojen MVP Petri Kärkäinen, kolmissa EM-kisoissa pelannut viisinkertainen Suomen mestari Leena Martin ja kahdesti vuoden koripalloilijaksi valittu Heikki Kasko muodostavat Suomi-koriksen Hall of Famen vuosikerran 2016.
Yhdysvaltojen yliopistokoripalloliiga NCAA:n vuotuinen huipennus, ”March Madness” on alkanut. Jouko Vuolteen vieraaksi Yle Puheen perjantain Urheiluiltaan saapuu kaikkien aikojen suomalainen koripalloilija Hanno Möttölä, joka ennen NBA- ja Euroliiga-uraansa on pelannut NCAA:n lopputurnauksen, ”Final Fourin”, finaaliottelussa Utah Utesin paidassa.
Pelaajalegendat Terhi Airas, Teijo Finneman ja Larry Pounds sekä monitoimimies Juhani Salmenkylä muodostavat Suomi-koriksen Hall of Famen vuosikerran 2015. Hall of Fame -jäsenyys on kunnianosoitus ansiokkaasti suomalaiseen koripalloon vaikuttaneille henkilöille, ja valinnoista vastaa asiantuntijaraati, jossa on mukana Koripalloliitto, Koripallosäätiö, Koripallomuseo ja Suomen Urheilumuseo.
Suomen koripallomaajoukkueen, Susijengin, päävalmentaja Henrik Dettmann saavuttaa ja ohittaa viikonvaihteessa oppi-isänsä Robert ”Petteri” Petersenin valmentajien maaottelutilastossa. Samalla Dettmannista tulee kautta aikain eniten maaotteluita Suomen penkin päässä valmentanut valmentaja.
Suomen urheiluhistorian ainoa karsintojen kautta kesäolympialaisiin selviytynyt palloilujoukkue muisteli 50 vuoden takaisia tähtihetkiä juhlalounaalla Helsingissä.
Kari-Pekka Klinga, Pertti Laanti, Eero Saarinen ja Erkki Hiltunen muodostavat Suomi-koriksen Hall of Famen vuosikerran 2014. Hall of Fame -jäsenyys on kunnianosoitus ansiokkaasti suomalaiseen koripalloon vaikuttaneille henkilöille, ja valinnoista vastaa asiantuntijaraati, jossa on mukana mm. Koripalloliitto, Koripallosäätiö ja Suomen Urheilumuseo.