FIBA aikeissa vapauttaa siirtomarkkinat

4.12.1998 Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n hallitus kokoontui 30.11.-1.12. Münchenissä, Saksassa. Kokouksessaan hallitus teki periaatepäätöksen vapauttaa pelaajien liikkuminen maailmanlaajuisesti koskien kansainvälisiä seurajoukkuekilpailuja.

Hallituksen periaatepäätös koskee FIBA:n sääntöjen pykälää 3.9.1, josta ehdotuksen mukaan poistettaisiin pelaajan kansallisuutta koskevat säädökset rajoittavana tekijänä osallistumiselle kansainvälisiin seurajoukkuekilpailuihin. Jokainen kansallinen liitto voisi kuitenkin jatkossakin määrätä kansallisia kilpailuita koskevia lisärajoituksia.

FIBA:n sääntöpykälä 3.9.1. on nykyisin sisällöltään vapaasti suomennettuna seuraavanlainen:

"FIBA:n alaisissa seurajoukkuekilpailuissa joukkue saa käyttää maksimissaan kahta ulkomaista pelaajaa sekä lisäksi kahta pelaajaa, jotka ovat vapaaehtoisesti hakeneet edustamansa joukkueen kotimaan koripallokansalaisuutta. Toinen tai molemmat ulkomaisista pelaajista voidaan korvata pelaajilla, jotka ovat vapaaehtoisesti hakeneet edustamansa joukkueen kotimaan koripallokansalaisuutta."

Kokouksessaan tekemän ehdotuksen mukaisesti FIBA:n hallitus haluaisi myös poistaa koripallokansalaisuusprosessin ja ehdottaakin seuraavaa:

    - Ottaen huomioon, että koripallokansalaisuutta ei enää voida edellytyksenä osallistumiselle seurajoukkuekilpailuihin, kolmen vuoden odotusaika poistetaan.
Koripallokansalaisuuden saaminen on monivaiheinen prosessi FIBA:n nykysäännöillä; kun pelaaja saa maan virallisen kansalaisuuden, voi hän hakea FIBA:lta koripallokansalaisuutta, joka myönnetään hänelle heti käsittelyn jälkeen, mutta maajoukkueessa ko. pelaaja on edustuskelpoinen vasta kolme vuotta koripallokansalaisuuden myöntämisen jälkeen.

FIBA:n hallitus kuitenkin periaatepäätöksensä mukaisesti haluaa säilyttää FIBA:n voimassaolevien sääntöjen periaatteet koskien maajoukkuepelaajia ja heidän edustusoikeuttaan;

    - Ainostaan pelaajat, joilla on maan virallinen kansalaisuus, voi edustaa maansa maajoukkuetta.
    - Pelaaja, joka on aiemmin edustanut jonkin maan maajoukkuetta FIBA:n virallisissa kilpailuissa, ei voi edustaa enää minkään muun maan maajoukkuetta.
    - Maajoukkue saa peluuttaa vain yhtä kansalaisuuttaan vaihtanutta pelaajaa.
FIBA:n hallitus on pyytänyt lakiasioista ja pelaajien edustuskelpoisuudesta vastaavaa komissiota valmistelemaan yksityiskohtaisen esityksen tekemistään periaatepäätöksistä ja niihin liittyvistä sääntömuutoksista, joka käsitellään hallituksen seuraavassa kokouksessa Barcelonassa, Espanjassa toukokuussa 1999. Kyseisessä kokouksessaan hallitus päättää päivämäärät, jolloin mahdolliset sääntömuutokset astuvat voimaan.

    - Suomen Koripalloliitto odottaa kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n ensi kevään lopullista päätöstä asiasta ja tekee vasta sitten omat päätöksensä koskien kansallisia kilpailuja, kommentoi Koripalloliiton toiminnanjohtaja Pekka Litmanen.
Koripallon miesten SM-sarjayksikkö käsittelee FIBA:n periaatepäätöstä omassa kokouksessaan torstaina 10.12.

Periaatepäätöstään FIBA:n hallitus perusteli seuraavilla huomioillaan:

    1. Pelaajasiirrot maasta toiseen ovat voimakkaassa kasvussa.
    2. Kasvu johtuu toisaalta seurajoukkuekilpailujen kehityksestä ja toisaalta Bosman-päätöksestä, joka mahdollistaa europelaajien vapaan liikkumisen Euroopan alueella, ja luo samalla epätasapainoisen tilanteen vertailtaessa eri maanosia.
    3. Kansalaisuudenmuutoshakemukset ovat myös kasvussa. Erityisesti kasvussa ovat hakemukset, joilla saadaan eurokansalaisuus ja samalla voidaan hyödyntää em. Bosman-päätöksen luomat mahdollisuudet vapaaseen liikkumiseen EU:n sisällä.
    4. Kolmen vuoden odotusaika, joka on FIBA:n sääntöjen mukaan pakollinen virallisen kansalaisuuden saamisen jälkeen ennen kuin ko. pelaaja voi edustaa maajoukkuetta, on aiheuttanut kiistelyä eri tahojen välillä.
    5. Maailmanlaajuinen trendi kohti globalisoitumista ja vapautumista on väistämätön. Trendi vaikuttaa myös voimakkaasti työmarkkinoihin ja se on otettava huomioon.
    6. Näyttäisi olevan oikea-aikaista varmistaa, että mailla on samanlaiset standardit.
    7. FIBA:n sääntöpykäliä on yksinkertaistettava koskien em. asioita, joka vähentää samalla ristiriitoja.
    8. Toisaalta olisi sopivaa vapauttaa pelaajien vapaa liikkuminen seurajoukkuetasolla, mutta toisaalta suojata maajoukkueet vastaavalta.

Henkilöt

 
6.5.1999 Pohjoinen alue

FIBA vapautti pelaajamarkkinat

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n hallitus kokoontui 4.-5.5. Barcelonassa. Kokouksessaan se teki tukun tärkeitä päätöksiä, joista merkittävin on pelaajamarkkinoiden vapauttaminen maailmanlaajuisesti koskien kansainvälisiä seurajoukkuekilpailuita. Myös koripallosääntöjä rukattiin uusiksi.

10.12.2003 Pohjoinen alue

Naisille pienempi pallo 1.7.2004 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto on päättänyt ottaa nais- ja tyttökoripalloilussa käyttöön nykyistä pienemmän pallon. Kansainvälisillä kentillä käyttöönotto tapahtuu 1.10.2004. Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt, että Suomessa pelattavissa naisten sekä A- ja B-tyttöjen sarjoissa pallo nro 6 otetaan käyttöön 1.7.2004 alkaen.

12.5.2000 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.7.2000

Suomen Koripalloliiton liittohallitus kokoontui Helsingissä perjantaina 12.5. Kokouksen merkittävin päätös oli se, että pelisääntöihin tulevat muutokset otetaan käyttöön Suomessa jo 1. heinäkuuta alkaen, kun kansainvälisesti säännöt muuttuvat vasta Sydneyn olympialaisten jälkeen (1.10.).

3.12.1999 Pohjoinen alue

FIBA vahvisti sääntömuutoksiaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n hallitus kokoontui 2.-3. joulukuuta Münchenissä, Saksassa. Kokouksessaan se vahvisti tukun sääntömuutoksia, jotka astuvat voimaan Sydneyn olympialaisten jälkeen eli 1.10.2000 alkaen.

#Hi5 – osallistu ja jaa seurasi positiivista meininkiä

Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

30.7.2015 07:39 Pohjoinen alue

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä torstaina 30.7.

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

22.10.2014 Yhteistyökumppanit

Susijengin Petteri Koponen haastaa korisyhteisön Movemberiin

Suomen koripallomaajoukkueen eli Susijengin Petteri Koponen haluaa aktivoida koko suomalaisen koripalloyhteisön mukaan Movemberiin. Movember on kansainvälinen hyväntekeväisyyskampanja, joka kerää varoja eturauhas- ja kivessyövän tutkimukseen sekä miesten terveyden edistämiseen.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

Näytä lisää vastaavia