5.1.2023 17:17 Suomen nuorisomaajoukkueiden vuoden ensimmäinen tapahtuma, Baltic Sea Basketball Cup, saatiin päätökseen Tallinnassa. Suomen 16-vuotiaat tytöt jatkoivat voittamattomana, mutta Sudenpennut joutui toteamaan kolmesti Ruotsin paremmakseen.
Nicole Ogun valittiin 16-vuotiaiden tyttöjen turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Kuva: FIBA Europe.
Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue pokkasi turnauksen ykkössijan, kun Sudenpennut voitti päätöspäivän ottelussa Ruotsin 82-43 (42-22). Suomi voitti jokaisen kolmesta ottelustaan.
– Tämä peli tuli aika nopeasti edellisen jälkeen, joten väsyneitä oltiin. Se oli valmennusjohdolle ja pelaajille selkeä viesti, että kuntoharjoitteluun pitää panostaa. Elokuun EM-kisoissa pelataan ihan samaan tapaan kolme ottelua putkeen, joten silloin pitää riittää virtaa paremmin, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä aloitti.
– Siitä huolimatta hieno suoritus, että selvittiin ja voitettiin lopulta ihan selkeästi.
Sudenpennut veti eron yli kahteenkymmeneen pisteeseen jo ennen puoliaikaa. Ruotsilla oli hyviä hetkiä kolmannella neljänneksellä, mutta Suomi sai rivinsä kokoon ja piti länsinaapurin kirin aisoissa.
– Aika paljon tyydyimme kolmen pisteen heittoihin. Kolmannella jaksolla piti löytyä ne, jotka uskalsi puhkoa vastustajan puolustusta ajamalla ja leikkaamalla. Silja Loukola ja Emilia Kurjenmäki vastasivat siihen huutoon.
Loukolan saldo oli seitsemän pistettä, viisi levypalloa ja neljä riistoa; Kurjenmäen taas 13 pistettä ja kolme levypalloa. Kaksinumeroiset pistelukemat Suomelta upottivat myös Nicole Ogun (14/9/3 riistoa), Heli Lehto (13/5/3 riistoa) ja Lilli Laine (11/4).
Suomen parhaana pelaajana palkittiin Heli Lehto. Nicole Ogun taas valittiin koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.
Sudenpennut voitti jokaisen kolmesta ottelustaan selkein numeroin korieron ollessa lopulta +110.
– Tytöt oli ensimmäisestä päivästä lähtien henkisesti valmiita pelaamaan näitä ensimmäisiä maaotteluitaan. Poikkeuksellisen hyvä suoritus koko ryhmältä, Räikkä aloitti turnauksen annin miettimisen.
– Joukkue näyttäisi olevan leveä. Lähes jokaisessa ottelussa kaikki pisteillä, kaikki osallistuu peliin ja pallon ylös viemiseen. Se näyttää olevan meidän ensimmäinen vahvuus. Toinen vahvuus on, että meillä on aika puolustusmielistä porukkaa. Tuntuu siltä, että pelaajat ymmärtävän puolustuspelaamisen olevan yhtä iso asia, jollei jopa suurempi, voittavaa koripalloa kuin hyökkääminen.
– Kolmanneksi koko ryhmällä oli tosi positiivinen kehonkieli. Seuraavan kahdeksan kuukauden aikana tulemme olemaan aika monta vuorokautta yhdessä, niin hyvä, että viihdytään yhdessä ja nautitaan tästä hommasta.
– Viimeisenä on, että ei tämä tule olemaan näin helppoa loppuun asti. Kilpailu kovenee ja vastustajan kovenee. Muutkin harjoittelee ja kehittyy. Pitää olla valmis sopeutumaan siihen, mitä nurkan takana odottaa. Lupaavalta kuitenkin näyttää. Tästä on hyvä lähteä harjoittelemaan kohti kesän kilpailuja.
16-vuotiaiden poikien Suomi-Ruotsi-ottelussa Sudenpennut sai loppukirin aikaiseksi, mutta lopulta pallo pomppi ruotsalaisten suuntaan ja loppunumeroihin 68-73 (27-41).
Sudenpennut oli kolmannella neljänneksellä pahimmillaan 23 pistettä takana, mutta suomalaiset aloittivat loppukirin, joka kantoi hetkeksi jopa johtoon asti.
– Meillä oli siinä jopa 14 pisteen korintekoputki. Se tuli vielä niin, että act first -mentaliteetti oli läsnä: pystyimme saamaan stoppeja ja juoksemaan kenttää. Harmi, että viimeiset pallonhallinnat menivät ruotsalaisille. He tekivät korit ja me ei valitettavasti onnistuttu, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski kommentoi.
– Valitettavasti kaivoimme itsellemme aikamoisen kuopan pelin alkupuolella. Toki tiedettiin, kun on aamupeli ja edellisenä iltana pelattu, että aktiivisuus ja energiatasot pitää saada jo pelin alussa kuntoon. Valitettavasti ei saatu ja ruotsalaiset pääsivät pelaamaan omaa peliään.
Suomelta kapteeni Matias Karlin (12/3/3 syöttöä/3 riistoa) näytti omalla esimerkillään mallia kirivaiheessa, Julius Ansamaa (15/7) teki hyvää jälkeä korin läheisyydessä ja Miikka Muurinen (18/6/3 riistoa) oli jälleen isossa roolissa korintekijänä – päästen näyttämään muun muassa ponnistusvoimaansa väkevällä kahden käden donkilla päätösneljänneksen alussa.
Muurinen palkittiin myös Suomen parhaana pelaajana.
Ruotsin pistekolmikko oli Ludvig Prytz (15/3), Lukas Wallengren (15/6) ja Kevin Obenjo (10/9).
Suomi hävisi turnauksessa Latvialle ja Ruotsille, mutta voitti Viron.
– Ehkä valitettavankin tuttu tarina, että kantapään kautta jouduimme opettelemaan sitä, että millään ei ole mitään merkitystä, jos urheilullisuus, pelinopeus, intensiteetti ja läsnäolo ei ole pelin tasolla. Viro-pelissä nämä olivat kohtuullisesti, mutta Latvia- ja Ruotsi-otteluissa vain hetkittäin.
18-vuotiaiden tyttöjen maaottelu meni tiukaksi, mutta lopulta Ruotsi vei pidemmän korren voittaen Sudenpennut pisteen erolla 71-72 (38-30).
Suomi pelasi erinomaisen ensimmäisen puoliajan, jolla ero venyi parhaimmillaan jo kaksinumeroiseksi, mutta Ruotsi kiri toisella puoliajalla rinnalle ja lopulta ohitse. Sudenpennut sai vielä loppuhetkillä potentiaalisen voittoheiton ilmoille, mutta tällä kertaa se meni ohitse.
Ruotsi sai ottelussa 23 hyökkäyslevypalloa, jotka osoittautuivat käänteentekeväksi.
– Hyökkäyslevypalloja tuli läpi pelin, mutta ensimmäisellä puoliajalla emme maksaneet niistä hintaa. Toisella puoliajalla Ruotsi sai skorattua niistä. Siihen tässä hävittiin, ottelussa Suomen päävalmentajana toiminut Tuomas Rahkonen kommentoi.
– Pelin alku oli todella pirteä meiltä. Olemme puhuneet läpi turnauksen oman hyökkäyspelin toteuttamisesta, oikeille paikoille pääsemisestä ja sitä kautta pelaamisen helpottamisesta. Siinä tehtiin pelin alussa hyvä työtä. Kun tehtiin nämä asiat hyvin, niin kentällä oli hyvä meininki.
Suomen pisteistä vastasivat Fiia Hellsten (14/8), Emma Ahola (10/4/4 syöttöä) ja Lilli Onnela (10/3). Onnela valittiin myös Suomen parhaaksi pelaajaksi.
– Lilli oli tänään meidän paras pelaaja puolustus- ja hyökkäyssuuntaan. Nämä kolme ottelua olivat hänelle hieno sisääntulo maajoukkueeseen.
Ruotsin parhaimmistoon lukeutuivat Tiffany Barbosa (15/2), Lova Lagerlid (12/8) ja Hanna Kajevic (11/4).
Suomi voitti turnauksessa Viron ylivoimaisesti, mutta hävisi Ruotsin lisäksi myös Latvialle.
– Todella arvokas reissu. Olemme tavallaan prosessissa, matkalla, kohti kesää ja EM-kilpailuja. Turnaus paljasti hienolla tavalla, mitä asioita pitää harjoitella lisää. Vaikka reissu päättyikin kahteen tappioon, niin on kaikki syyt olla tyytyväisiä tähän oppiin. Voimme lähteä nälkäisinä kohti kesää.
18-vuotiaiden poikien maaottelu päättyi Suomen osalta tappioon, kun Ruotsi oli parempi loppulukemin 49-74 (19-33).
Ruotsi jätti avausneljänneksellä Suomen vain neljään pisteeseen ja sai puoliaikaan mennessä venytettyä eron kaksinumeroiseksi, jollaisena se myös pysyi.
– Viimeinen peli oli jatkumoa siihen, mitä turnauksen kaksi ensimmäistä peliä oli. Hyökkäyksessä oli todella paljon haasteita korinteon kanssa. Puolustukselle tulee valtava paine ja siinä olimme hetkittäin hyvällä tasolla. Pelejä on tällä tasolla kuitenkin haastavaa voittaa pelkästään puolustukseen nojaten, Suomen päävalmentaja Mikko Larkas aloitti.
– Tänään muutama synkkä hetki maksoi todella paljon. Lopussa päät vähän painui ja ero repesi suureksi. Tällä tahdilla pelaaminen vaatii enemmän onnistumisia myös hyökkäyspäässä.
Suomelta ainoana yli kymmenen pisteen pääsi Aaron Montonen, joka heitti 11 pistettä. Ruotsin kärkinimi oli taas Eddie Hedqvist Jallow (14/5).
Suomi voitti turnauksen avauspäivänä Latvian, mutta hävisi Virolle ja Ruotsille.
– Korintekemiseen, sen kaikissa muodoissa, ja syöttämiseen pitää keskittyä todella paljon päivittäisessä harjoittelussa. Ikäluokista löytyy paljon hyviä pelaajia, mutta matka on vielä alkuvaiheessa.
Kansainvälinen koripalloliitto FIBA järjesti tiistaina Saksan Freisingissa ensi kesän koripallon nuorten EM-turnausten lohkoarvonnat. Tampereen kotikisoissa esiintyvä 18-vuotiaiden poikien maajoukkue kohtaa alkulohkossaan Slovenian, Espanjan ja Liettuan.
Suomen nuorisomaajoukkueet, Sudenpennut, lähti kotimatkalle kolme tusinallista kultamitaleita taskussaan Tallinnasta, kun Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen ja poikien sekä 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueet juhlivat Baltic Sea Basketball Cupin mestaruutta.
Suomen nuorisomaajoukkueet nappasivat jo toistamiseen kolme voittoa neljästä mahdollisesta Tallinnassa pelattavassa Baltic Sea Basketball Cupissa. Suomen vastustaja turnauksen toisena päivänä oli Viro.
Suomen nuorisomaajoukkueet nappasivat kolme voittoa neljästä Latviaa vastaan Tallinnassa tänään alkaneessa Baltic Sea Basketball Cupissa. Latvia pelaa Suomen tapaan ensi kesänä A-divisioonan EM-kisoissa 16- ja 18-vuotiaiden ikäluokissa sekä tytöissä että pojissa.
Suomen 16- ja 18-vuotiaiden tyttöjen ja poikien maajoukkueet on valittu Baltic Sea Basketball Cupiin. Perinteikäs maajoukkuevuoden käynnistävä turnaus pelataan Audentesin urheilukoulussa, Tallinnassa, 3.-5.1.2024.
Nuorten maajoukkueet aloittavat vastanimettyjen valmennustiimien johdossa valmistautumisen ainutlaatuiseen vuoteen: Koripallon nuorten MM-kisoissa nähdään toista kertaa historiassa suomalaisjoukkue, kun 17-vuotiaat tytöt pelaavat heinäkuussa Meksikossa. Heti perään katseet kääntyvät Tampereelle, jossa 18-vuotiaat pojat isännöivät EM-kisoja.
Kansainvälinen koripalloliitto FIBA arpoi tänään tiistaina 14.2. Freisingissä, Saksassa, nuorten maajoukkueiden EM-kisojen lohkot kesälle 2023. Suomen kuudesta nuorisomaajoukkueesta tulevana kesänä A-divisioonan EM-kisoissa pelaa peräti viisi.
Suomen nuorisomaajoukkueet jatkoivat pelejään Tallinnassa pelattavassa Baltic Sea Basketball Cupissa, jossa Sudenpennut pääsi tuulettamaan kolmen voiton päivää Viroa vastaan.
Suomen nuorten maajoukkueet aloittivat taipaleensa maajoukkuevuoden 2023 parissa Tallinnan perinteikkäässä Baltic Sea Basketball Cupissa. Turnauksen avauspäivänä Sudenpennut kellisti Latvian kahdesti neljästä ottelusta.
Suomen 16- ja 18-vuotiaiden maajoukkueet on valittu vuotuiseen Baltic Sea Basketball Cupiin, joka pelataan Tallinnassa, Audentesin urheilukoulussa, 3.-5.1.2023.