19.12.2018 14:07 Carl Lindbom, 27, otti uuden askeleen urallaan tällä kaudella, kun hän siirtyi Puolan pääsarjassa pelaavan Rosa Radomin joukkueeseen. Lindbom nappasi nopeasti ison roolin joukkueessa ja on pelannut vahvaa kautta.
Carl Lindbom pelaa ensimmäistä kauttaan Puolan liigassa. (Kuva: Ville Vuorinen)
Lindbom siirtyi Rosa Radomiin lokakuun alussa, kun joukkueen europelit olivat jo takana ja sarja juuri käynnistymässä. Vaikka Lindbom tuli mukaan varsin myöhäisessä vaiheessa, otti hän nopeasti paikkansa joukkueen avainpelaajien joukossa. Lindbom on ollut tyytyväinen siirtoonsa.
- On ollut mukava Puolan reissu tähän mennessä. Organisaatio on ammattimainen, valmentaja on hyvä, joukkuekaverit mukavia ja liiga kovatasoinen. Positiivinen yllätys siis, sillä Puolasta en tiennyt paljoa tänne lähtiessä. Kuulin vain monilta tahoilta, että liiga on kovatasoinen. Liiga on sinänsä mielenkiintoinen, sillä kaikki 16 joukkuetta voivat voittaa toisensa, vaikka top5-joukkueet ovatkin ennakkoon vähän kovempia ja isommilla budjeteilla pelaavia joukkueita, Lindbom arvioi.
Lindbomin seuravalinta venyi pitkälle syksyyn, mutta hyvää kannatti tässä tapauksessa odottaa.
- Kyllähän siinä vähän jännitti ja toivoi, että saisi hyvän paikan. Siinä oli joitain vaihtoehtoja, muttei sellaista jonka takia olisi kannattanut lähteä Suomesta. Tässä mahdollisuudessa olikin sitten oikeastaan kaikki kunnossa, jota kannatti odottaa.
Lindbom on pelannut keskimäärin yli 31 minuuttia ottelua kohden ja kiittänyt vastuusta ollen yksi joukkueensa tehokkaimmista pelaajista 14,3 pisteen ja 4,5 levypallon keskiarvoilla.
- Sanoisin, että sekä joukkueen että liigan pelityylit sopivat minulle. Valmentajamme on tosi hyvin löytänyt vahvuuteni ja osaamme käyttää niitä. Minulle pelataan sellaisia pelejä, joissa olen omalla mukavuusalueellani, Lindbom avaa tehojensa salaisuutta.
Puolan maajoukkueessa on totuttu näkemään melkoisia mörssäreitä joista parhaiten muistissa ovat ”Puolan vasara” Marcin Gortat (211cm/109kg), Maciej Lampe (211/110) ja viime EM-kisoissa korin alla myllertänyt Przemyslaw Karnowski (216/138). Jättiläisosastolla on perinteitä, sillä kolmikkoa ennen löytyy myös muun muassa ensimmäinen puolalaissyntyinen NBA-peluri Cezary Trybansky (218/107).
Aiemmin urallaan Saksassa, Liettuassa ja Kroatiassa pelannut Lindbom myöntää, että sarjasta löytyy kokoa ja fyysisyyttä.
- Isoista pelaajista ei ole kyllä Puolassa pulaa. Tuntuu, että jokaiselta joukkueelta löytyy ainakin yksi tai kaksi erittäin fyysistä puolalaista. Samaan aikaan he ovat kuitenkin aika liikkuvia.
Vaikka Lindbomin alkukausi on ollut vahva, niin Rosa Radomin alkukausi on ollut tukkoinen. Valoa on kuitenkin tunnelin päässä, kun joukkue on voittanut kaksi edellisotteluaan ja parannellut asemaansa neljään voittoon ja kuuteen tappioon. Lindbom näkee joukkueen olevan menossa oikeaan suuntaan.
- Alkukaudesta meillä oli vähän vaikeuksia avainpelaajien loukkaantumisten kanssa emmekä saaneet joukkuepeliä oikein rullaamaan. Maajoukkuetauon aikana joukkueen johto päätti vaihtaa sentterin, joka on osoittautunut onnistuneeksi päätökseksi. Uusi puolalainen sentterimme on auttanut meitä molemmissa päissä kenttää ja olemme ottaneet joukkueena isoja harppauksia oikeaan suuntaan.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.
Salon Vilppaassa kevään 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja sittemmin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren, 22, otti ison askeleen eteenpäin urallaan Slovenian hopeajoukkue Helios Domzalessa. Ensivaikutelma vanhan Jugoslavian alueen koripallosta maistui lapualaislähtöiselle Pertulle.
Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 26, on kotoisen Korisliigan mittapuulla maan ehdottomia eturivin pelaajia. Vietettyään päättyneen seurajoukkuekauden Slovakian Patrioti Levicessä ja Viron mestari BC Kalev/Cramossa Kaukiainen uskoo ottaneensa pelaajana seuraavan askeleen ylöspäin. Tällä kertaa kehitys oli ennen kaikkea henkistä.
Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.
Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.
Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.
Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.
Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.
Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.
Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.