5.4.2019 12:15 Annika Holopainen pelasi ensimmäisen kautensa Puolan kovassa pääsarjassa. Holopaisen kauteen mahtui paljon uusia ja mielenkiintoisia kokemuksia.
Annika Holopaisella oli värikäs kausi Puolassa. (Kuva: Ville Vuorinen)
Holopainen pelasi viime kaudella Saksan Bundesliigassa ja siirtyi täksi kaudeksi Puolan sarjaan Politechnika Gdanskin joukkueeseen. Holopaisen kausi päättyi Puolan liigassa maaliskuussa.
- Seuran kanssa sovimme yhteisymmärryksessä maaliskuun alussa, että puramme sopimuksen, Holopainen kertoo.
Holopainen ei lähtenyt enää loppukaudesta etsimään itselleen uutta seuraa.
- Hetki siinä mietittiin, mutta kaikkien kovimpien liigojen siirtoikkunat olivat jo sulkeutuneet. Sen jälkeen olen pitänyt kuntoani yllä treenaamalla.
Puolan liigaa pidetään yhtenä Euroopan kovimmista sarjoista. Sarjan kärkijoukkueista Polkowice pelasi tällä kaudella Euroliigassa ja neljä joukkuetta pelasi EuroCupissa. Lisäksi valtameren takaa WNBA:sta matkaa vuosittain useita pelaajia talveksi Puolaan pelaamaan.
- Puolan liiga oli tosi ammattimainen ja kovatasoinen. Oli hienoa päästä pelaamaan WNBA:n ja Euroliigan tasoisia pelaajia vastaan. Ainakin top 8-joukkueilla oli joukkueessaan WNBA-tasoinen pelaaja ja täynnä Euroopan eliittipelaajia. Sen jälkeen vähän näkyi, että rahaa oli vähemmän käytössä ja ero kärkijoukkueisiin oli aika iso. Pakko oli pelata kovaa tai tuli muuten äitiä ikävä. Kovuutta se opetti ainakin tosi paljon.
Gdansk nousi täksi kaudeksi Puolan liigaan ja onnistui säilyttämään sarjapaikkansa sijoittuen 13 joukkueen sarjassa kymmenenneksi. Kokemattomalla joukkueella sarjaan lähteneelle Gdanskin sarjapaikan pitäminen oli hyvä saavutus.
- Joukkueemme pelasi ensimmäistä kauttaan pääsarjassa eikä pelaajilla ollut juuri pääsarjakokemusta, mutta kaikkien työmoraali oli tosi korkealla. Vastustajat vihasivat pelata meitä vastaan, kun juoksimme paljon, pelasimme koko kentän aggressiivista puolustusta ja otimme paljon riskejä. Joskus se toimi ja joskus ei, mutta otimme muutamia kovia voittoja.
Holopainen ehti pelata Puolan liigassa 18 ottelua ja sai peliaikaa keskimäärin noin 21 minuuttia. Keskiarvoikseen hän tilastoi 7,8 pistettä ja 3,3 levypalloa.
- Oma kausi meni vähän vaihtelevasti. Harjoituskaudella olin kuukauden sivussa alaraajavamman takia ja palasin kuntoon juuri ensimmäisen pelin alla. Ensimmäiset viikot olivat vähän hakemista, mutta hiljalleen pääsin mukaan. Kausi oli hieman ailahteleva ja haastava. Välillä pelasin isoja minuutteja ja välillä pieniä. Siihen oli vähän vaikea tottua.
Holopainen totuttautui kauden aikana uuteen pelipaikkaan, kun aiemmin pääasiassa nelospaikalla nähty Karhun Poikien kasvatti nähtiin kolmospaikalla.
- Pelityyli oli erilainen kuin mihin olin tottunut ja samalla pääsin pois omalta mukavuusalueeltani. Meillä oli niin isoja pelaajia, että pelasin suurimmaksi osaksi kolmospaikalla. Siinä kesti vähän aikaa totutella uuteen rooliin. Monipuolisuutta ja kovuutta tuli kyllä kauden aikana lisää.
Uuteen maahan ja uuteen sarjaan siirryttäessä eteen tulevat myös uudet haasteet. Holopaisen kokemuspankki karttuikin runsaasti Puolassa. Gdanskin harjoitukset olivat Holopaiselle uudenlainen kokemus.
- Treenit olivat hyvin erilaisia kuin mitä olin koskaan aiemmin kokenut. Kaikista virheistä rangaistiin ja kaikki toimi hyvin kurinalaisesti. Valmentajamme oli vähän sellainen "Coach Carter" -tyylinen ja juoksimme sekä vedimme puolustusharjoitteita todella paljon. Kerran esimerkiksi vedimme juoksu- ja jalkatyötreeniä tunnin ennen kuin harjoitukset alkoivat.
Omat haasteensa toi kieli. Gdanskissa pelasi Holopaisen lisäksi kaksi amerikkalaispelaajaa, mutta valmentajien ja joukkuekavereiden kanssa oli vaikea löytää yhteistä kieltä.
- Valmentajamme ei puhunut englantia, joten kaikki oli puolaksi. Meillä ei ollut montaa puolalaispelaajaa, jotka olisivat puhuneet englantia, mutta he yrittivät välillä kääntää mistä on kyse. Muuten me sitten yritimme vain seurata mitä muut tekevät. Skoutit ja videot olivat välillä aika haastavia. Kauden edetessä tilanne parani, kun meille tuli yksi kokenut puolalaispelaaja, joka osasi hyvin englantia.
Kaudesta Puolassa jäi kokonaisuudessaan paljon käteen sekä kentällä että sen ulkopuolella.
- Kokemuksena se oli erittäin mielenkiintoinen ja erilainen missä olen aiemmin ollut. Koripallokulttuuri ja ympäristö olivat erilaisia ja kaikki pelaajat olivat isoja. Et voinut mennä mihinkään tilanteeseen pehmeästi.
Holopainen tavoitteena siintää jatkaa ulkomailla myös tulevaisuudessa.
- Ulkomailla olisi halu jatkaa ensi kaudella ja lähiajan tavoitteena päästä EuroCup-jengiin, mutta katsotaan millaisia tarjouksia tulee.
Annika Holopaisen tilastot Puolan liigassa
Sara Bejedin ensimmäiseen ammattilaiskauteen on mahtunut jo paljon. Vaikean alkukauden jälkeen unkarilaista Szekszardia edustava Bejedi on ottanut joukkueessa ison roolin.
Veera Pirttinen, 27, palasi yhden Korisliigassa vietetyn kauden jälkeen takaisin Euroopan kentille tehdessään kesällä sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Luchse Hannoverin kanssa. Pirttisen alkukausi on ollut loukkaantumisten sävyttämä, mutta muuten Pirttinen on ollut tyytyväinen.
Anniina Äijänen, 29, otti uralleen uuden suunnan, kun Italian Serie A2:ssa pelaava Treviso nappasi Susiladies-pelaajan riveihinsä. Samalla Äijänen on saanut totuttautua hieman uudenlaiseen rooliin.
Helmi Tulonen, 26, pelaa neljättä kauttaan Italiassa, kun hän teki sopimuksen sarjanousija Alpo Basketin kanssa. Sekä Tulosen että seuran alkukausi on ollut haastava.
Niko Kuusi, 35, sai tänä vuonna hienon mahdollisuuden, kun Saksan Bundesliigassa pelaava Angels Nördlingen palkkasi hänet uudeksi päävalmentajakseen. Samalla suomalaisvalmentaja hyppäsi kohti uutta ja osin tuntematonta.
Lotta-Maj Lahtinen, 24, vaihtoi seuraa viime viikolla, kun belgialainen Castors Braine vaihtui espanjalaiseen Ardoihin. Lahtinen on saanut hyvän startin uudessa joukkueessa.
Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä pelaava Roosa Lehtoranta, 27, pääsee hyvässä iskussa tuleviin EM-karsintoihin. Lehtorannalla on takanaan vahva alkukausi seurajoukkueessaan.
Kaikki näytti hyvältä, kun Sara Bejedi, 24, paukutti Euroliigan karsinnoissa kolmen pisteen heittoja sisään ja auttoi joukkueensa himoitun kilpailun porteille. Sen jälkeen kaikki kuitenkin muuttui.
Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.
Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.