26.6.2024 14:46 Alle kaksi viikkoa sitten seurajoukkuekautensa Ranskan liigan hopeamitaliin päättänyt Mikael Jantunen, 24, oli kentän ylivoimaisesti paras pelaaja Susijengin päihittäessä Uuden-Seelannin Sasu Salinin haamukorilla. Hiljalleen maailmanluokan pelaajaksi kasvanut Wartti Basketin kasvatti korostaa olympiakarsintojen lähestyessä intensiteetin ja joukkuepelin merkitystä.
Mikael Jantunen näytti myrskyn merkkejä Uutta-Seelantia vastaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.
Debytoituaan Susijengissä kesällä 2018 tuoreeltaan kahdeksantoista vuotta täyttäneenä Jantunen on kasvattanut ruutuaan joukkueessa kuin varkain siihen pisteeseen, että viime helmikuun EM-karsintaikkunassa hän oli joukkueen ykköspyssy myös hyökkäyspäässä.
Jantunen näytti myrskyn merkkejä ottelussa Uutta-Seelantia vastaan upottamalla 20 pistettä niin läheltä kuin kaukaakin ja kauhomalla päälle 16 levypalloa, joista kahdeksan hyökkäyspäässä. Jantusen levypallosaldo oli miesten maajoukkueen kaikkien aikojen kolmanneksi korkein yhdessä ottelussa.
- Pelituntuma on pysynyt hyvänä, kun kausi loppui niin vähän aikaa sitten. Täällä on tuttuja pelaajia ympärillä ja ollaan pelattu pitkän aikaa samaa systeemiä muutamin muutoksin. Oli helppo tulla takaisin ja pelata, summaa iltapuhteensa Ranskan liigan hopealla ja Eurocupin mestaruudella päättyneellä kaudella palkittu Jantunen.
Uusi-Seelanti-ottelu noudatti periaatteessa kesän ensimmäisen maaottelun arkkityyppistä kaavaa. Susijengin parhaat hetket olivat erinomaisia, kun taas synkillä hetkillä hyökkääminen oli staattista ja puolustaminen askeleen myöhässä.
- Tässä on se perinteinen kaava, että huonoja hetkiä pitää lyhentää ja hyviä pidentää. Ihan hyvässä formissa kuitenkin mun mielestä oltiin ensimmäiseksi maaotteluksi, Micke jatkaa.
- Oli kuitenkin mukava päättää eka peli voittoon. Sasu (Salin) nyt on sellainen kaveri, että heitto putoaa kyllä, kun pallon nakkaa hänelle jollekin puolelle kenttää.
Tänä kesänä koossa olevasta, ensimmäisiin olympiakarsintoihin 36 vuoteen lähtevästä Susijengistä ainoa 2010-luvun susirungon jäljellä oleva pelaaja on käytännössä Salin, joka onkin tehnyt viime vuosina vakuuttavaa nousua kaikkien aikojen pelattujen maaotteluiden ja tehtyjen maaottelupisteiden listalla.
Pykälää nuoremmat kaverit – Jantunen, Alexander Madsen, Edon Maxhuni ja Elias Valtonen – ovat hitsautuneet yhteen seuraavan susisukupolven kantaviksi voimiksi samalla, kun mm. Miro Little ja Jacob Grandison ovat tehneet voimakasta tuloaan joukkueeseen.
- Meidän pelitapa on ajatusta vaativa, mutta kuitenkin kaikille meille tuttu. Meillä on voimakas usko siihen, että kun saadaan kentälle samalla kartalla oleva viisikko, me pystytään viimeistään puolustuksen kautta kääntämään ottelu itsellemme, Jantunen arvioi.
Toisaalta tänä kesänä viimeisen kahden vuoden susikokoonpanosta on viisikollinen runkopelaajia sivussa. Tämä näkyi Uusi-Seelanti-ottelun peluutuksessa, jossa 209-senttinen ja 17-vuotias debytantti Miikka Muurinen pelasi lupauksia herättävät minuutit. Vähemmän kokeneesta susiosastosta myös Andre Gustavson, Remu Raitanen, Thomas Tumba ja Perttu Blomgren osoittivat kykynsä toteuttaa susikonseptia omien vahvuuksiensa kautta.
- Sehän tässä on nimenomaan se idea, että me halutaan ylläpitää korkeaa intensiteettiä. Silloin kentälle tarvitaan tuoreita jalkoja, jotka osaa pelata tässä järjestelmässä, Jantunen toteaa.
- Me ollaan parhaimmillanne, kun voidaan kierrättää kymmentä tai kahtatoista pelaajaa ja pakottaa kaveri juoksemaan. Ihan jokainen kentällä käynyt kaveri teki hyvää työtä eilen. Kun saadaan vielä yksi peli ja muutama treeni alle, hyvä tästä tulee.
Omaa rooliaan Susijengin syömähampaana Jantunen hyssyttelee.
- En ole mikään isähahmo, mä oon sen verran nuori vielä, Micke naurahtaa kysyttäessä alati suuremmaksi kasvavasta roolista kentällä ja sen ulkopuolella.
Vaikka päättynyt kausi toikin Jantuselle kultaa ja kunniaa niin Eurocupissa kuin Euroopan parhaiden kansallisten liigojen kermaan kuuluvassa Ranskan Pro A:ssa, hänen mukaansa henkilökohtainen kehittyminen on ”business as usual”.
- Koris on itseluottamuslaji. Pitää vaan uskaltaa toteuttaa niitä asioita, mitä treenaa. Treeneissä hiotaan kokonaispakettia koko ajan paremmaksi. Ennen pitkää ne samat jutut alkaa toimia pelissäkin.
Perjantain olympiakarsintakenraalissa Susijengin haaste on pari kokoluokkaa isompi, kun Tampereen Nokia Areenalla vastaan saapuu viime kesän MM-kisoissa viidenneksi sijoittunut Euroopan kuntopuntarin kärkisijoja hätyyttelevä Latvia.
- Onhan se kova haaste. Viime kesän matsi Latviaa vastaan ei mennyt ihan parhaalla mahdollisella tavalla, ja aika kovia päänahkoja Latvia viime kesänä veti, Jantunen arvioi tulevaa vastustajaa.
Vuoden takaisessa MM-kisakenraalissa Latvia peittosi kotikentällään Riiassa Susijengin 94–57. MM-kisoissa Latvia haki päänahat niin Euroopan mestari Espanjasta, EM-hopeamitalisti Ranskasta kuin monivuotisesta Baltian jättiläisestä Liettuastakin, unohtamatta Brasiliaa ja Italiaa. Kisojen puolivälierävaiheessa Latvia oli puolestaan heiton päästä peitota sittemmin maailmanmestaruuden voittanut Saksa.
Ammattilaiskoripalloilijan näkökulmasta haaste motivoi.
- Euroopassa ei juuri parempia joukkueita tällä hetkellä ole kuin Latvia. Mennään kilpailemaan ja uskotaan itseemme. Ja jos en ihan väärässä ole, me ollaan taidettu voittaa kaikki ottelumme Nokia Areenalla tähän mennessä, Jantunen muistuttaa.
Susijengi peittosi viime kesänä Nokia Areenalla Liettuan 81-79 ja vuotta aiemmin MM-karsintaottelussa Israelin 79-73.
Susijengi ja Latvia kohtaavat Tampereen Nokia Areenalla perjantaina 28.6. klo 18.30 alkaen. Liput tassuun täältä!
Valmentaja Daniel Jansson, 45, otti Saksan Bundesliigassa pelaavan Academics Heidelbergin ohjat käsiinsä viime kesänä. Joukkuetta povattiin sarjan häntäpäähän, mutta Jansson on siivittänyt joukkueensa sarjan kärkitaisteluun.
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Harva suomalainen koripalloilija on kyennyt nostamaan osakkeitaan puolessa vuodessa yhtä paljon kuin Samu Adler, 17. Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuva Adler teki ensin loppukesällä läpimurtonsa U18 poikien EM-kotikisoissa Tampereella, on syyskaudella lukeutunut Korisliigan kotimaisiin tehonimiin Salon Vilppaassa ja juoksee sunnuntaina Tbilisi Arenan parketille Susijengi-debyytissään.
Eurokoripallon taivaalle on syttynyt tänä syksynä uusi tähti. Susijengin uuden sukupolven kulmakivi Mikael Jantunen, 24, osoitti iskukykyään viime kaudella Paris Basketballin Eurocup-mestarijoukkueessa, mutta tänä syksynä ”Micke” on jopa petrannut esityksiään pykälää korkeammalla, Euroliigassa. Nyt Jantunen on liittynyt Susijengin EM-karsintavahvuuteen tavoitteenaan johtaa joukkueensa voittoon sunnuntaina.
Susijengin kokeneeseen jaostoon kuuluva Alexander Madsen, 29, pelasi viime kesänä kenties elämänsä parasta koripalloa Valencian olympiakarsintaleirityksessä. Torstaina Madsen ja muu Susijengin iso miehistö on paljon vartijana, kun Susijengi ottaa mittaa Tornike Shengelian ja Giorgi Shermadinin Georgiasta.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.