26.9.2023 17:30 39-vuotias Korisliiga-veteraani palaa kasvattajaseuraansa ja alkaa johtaa nuorentunutta joukkuetta. Hän kokee silti oppivansa työssään yhä itsekin uusia asioita.
Antero Lehto kantaa taas tuttua punaista nuttua. Kuva: Ville Vuorinen
Antero Lehto on palannut kotiin. Pirkanmaalainen takakentän taituri ottaa nyt johdettavakseen kasvattajaseuransa Tampereen Pyrinnön Korisliiga-joukkueen, joka on nuorentunut huomattavasti sitten viime näkemän. Kolme viime vuotta ovat Lehdolla vierähtäneet Nokialla, ja paljon on vettä virrannut sinä aikana myös Tammerkoskessa, ainakin jos katsoo Pyrinnön kehitystä organisaationa.
– Jos ajatellaan muitakin tekijöitä tuloksellisen menestyksen ulkopuolella, niin kyllä Pyrinnössä on saatu yhdessä Tampereen urheiluakatemian kanssa uskomattoman hyvään kuntoon koko urheilullinen puoli. Aina junioripolun nuorimmista ikäluokista lähtien tänne kilpakoripalloon asti kyseessä on aivan ainutlaatuinen organisaatio koko valtakunnallisella kentällä, Lehto ylistää.
Hän kehuu erityisesti mahdollisuuksia harjoitella ja edistyä, niin nuorille pelaajille kuin vähän kokeneemmillekin – ja tietysti myös niille erittäin paljon kokeneille, joita 39-vuotias seuran riveissä kolme mestaruutta voittanut pelinjohtaja itse jo edustaa.
Mitä taas huippu-urheiluun ja varsinaiseen miesten Korisliiga-joukkueeseen tulee, Lehto myöntää, että Pyrintö ei pelaa tulevalla kaudella liigan lihavimmalla tilipussilla eikä kokoonpanossa ole kovin montaa sellaista suurelle yleisölle tuttua nimeä kuin vaikkapa Kauhajoelta tai Helsinki Seagullsista löytyy. Joukkueen viimevuotisesta isojen minuuttien suomalaisrungosta on jäljellä enää Valtteri Leppänen.
Siksi seuran nuorilla pelaajilla onkin Lehdon mukaan aivan erityinen tilaisuus nousta kaudella esille.
– Odotan erityisesti Kion Williamsilta, Roni Ahvenjärveltä ja Arttu Pitkäseltä, joilla vielä viime kaudella oli melko pienet roolit, sellaisia kehitysaskelia, joilla kilpailukykymmekin samalla kasvaa. Mielestäni meillä on olosuhteisiin nähden jo nyt paketti aika hyvin kasassa, ja onneksi urheilussa on se hyvä puoli, että pelit ratkaistaan pelaamalla eikä paperilla vertailemalle.
Hän toteaa myös, että urheilussa on keskityttävä aina hetkeen eikä mietittävä huomista, mutta mitä enemmän nuoret hänen ympärillään kehittyvät, sitä enemmän se poikii hyvää myös koko Pyrinnön tulevaisuudelle seurajoukkueena.
Eikä seurajoukkue toki ole yhtälön ainoa osapuoli, joka on muutaman viime vuoden aikana muuttunut aiemmasta. Vaikka Lehto itse onkin jo kaiken nähnyt Korisliiga-veteraani eikä tähyile enää nuorten miesten tavoin näytönpaikkoja tai suuria tulevaisuuden harppauksia pelaajana, hänkin uskoo, että on jatkanut monin tavoin kehittymistään Nokialla vietettyjen kausien aikana.
– Kun pelaaja vaihtaa seurasta toiseen, ainoastaan ympäristö vaihtuu. Siitä huolimatta se ympäristönmuutos tarkoittaa, että toimintatavatkin vaihtuvat. Jokaisessa seurassa on omansa, ja ne toimintatavat opettavat pelaajan omaksumaan erilaisia rutiineja. Silloin oppii väistämättä uutta, vaikka olisikin tällainen ikäloppu, Lehto naurahtaa.
Tokikaan kovin kaukana Lehto ei ollut. Pyynikin ja Nokian palloiluhalleilla on moottoritietä pitkin ajettuna etäisyyttä toisiinsa 13,5 kilometriä, joten kotiosoite ei muuttunut mihinkään eikä kulttuurissa ollut kummoista sopeuduttavaa. Mutta omanlaistaan perspektiiviä sekin silti antoi.
– Näin vanhemmiten sitä on entistä kiitollisempi kaikista erilaisista kokemuksista, joissa on saanut olla osallisena. Ne olivat kolme opettavaista vuotta, ja koko maailma koki niiden aikana melkoisia mullistuksia. Tämä urheileminenkin on aikamoista kuplassa elämistä, ja mitä enemmän oppii katsomaan asioita kuplan ulkopuolelta, sitä enemmän huomaa, että ne kaikki kokemukset, niin saavutukset kuin epäonnistumisen tunteetkin, ovat lopulta isossa kuvassa aika mitättömän pieniä.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.
Korisliiga-illassa nähtiin pelkkiä vierasvoittoja. Andre Gustavson repi riistoja ja juoksi, kun taas Hannes Pöllä otti mittaa Jeremiah Woodista, joka "pelasi jo silloin, kun tyrannosaurukset vaelsivat planeetalla".
Kotimaiset nuoret johtivat joukkueitaan voittoihin pitkien tappioputkien jälkeen, ja Helsinki Seagulls nousi tasoihin sarjakärjen kanssa. Valmentaja Greg Gibson ärähti Nokialle heikoista peliesityksistä.
Korisliiga-illan voittajia olivat Bisons Loimaa ja KTP-Basket.
Illan voittajia miesten Korisliigassa olivat Salon Vilpas, Bisons Loimaa ja taas sarjan kärkeen palannut Kataja Basket.
Korisliiga jatkui kahdella ottelulla. Voitot kirjattiin vieraille, kun Pyrintö ja Seagulls kasvattivat voittosaldojaan.
Neljän ottelun Korisliiga-illassa voittoja juhlivat sarjakärki Kataja Basket, Bisons Loimaa, Korihait ja Tampereen Pyrintö.
Illan otteluvoittajia miesten Korisliigassa olivat BC Nokia ja Helsinki Seagulls.
Kaudella 2024–25 Korisliigan kuukauden parhaimmat luvut tarjoaa Suomen johtava talous- ja palkkahallintoalan asiantuntijaorganisaatio Rantalainen.