16.12.2014 Liiganousija Helsinki Seagulls on viettänyt lähes koko syyskauden Korisliigan jumbosijalla, mutta joulun lähestyessä lokit ovat päässeet odotettuun liitoon. Viimeisestä neljästä ottelustaan kolme voittaneen Seagullsin kotimaisen pistetykin Carl Lindbomin, 23 ja 206 cm, mukaan helsinkiläiset ovat joulukuun aikana oppineet pelaamaan joukkueena.
Carl Lindbom on löytänyt kodin Helsinki Seagullsista.
Taannoinen Pyrintö-voitto nostatti Gulls-leirissä mielialoja.
Korisliigan paluu Helsinkiin on ollut mannaa pääkaupunkiseudun urheiluyleisölle.
Lindbom uskoo viihtyvänsä Seagullsissa vielä pitkään. Kuvat: Helsinki Seagulls.
Seagulls tuuletteli viime keväänä Divari A:n mestaruutta nujerrettuaan finaalisarjassa BC Nokian.
Mestaruusjuhlien jälkeen Seagullsissa kävi melkoinen puhuri, kun joukkueen kokoonpanoa alettiin räätälöidä liigakuntoon. Divarin mestarin pelaajista muutama, Jarkko Kyllönen ja Jouko Järvinen etunenässä, jäivät jengiin mutta koko muu pelaava kokoonpano meni uusiksi.
Sopeutumisvaikeuksiin meni aikansa: Seagulls voitti kauden yhdeksästä ensimmäistä ottelustaan kaksi.
– Alkukausi oli vaikea. Meillä oli varsinkin puolustuspäässä isoja vaikeuksia pelata joukkueena. Kaikilta jätkiltä kesti oma aikansa ottaa selville oma roolinsa, muotoilee ”Gullsille” 11,2 pistettä ottelua kohden heittänyt 206-senttinen Lindbom.
Viimeisissä otteluissaan Seagulls on kaatanut Lapuan Korikobrat kahdesti sekä hakenut vakuuttavan voiton kotikentällään Tampereen Pyrinnöstä. Voittojensa myötä Seagulls on hyvästellyt pitkään isännöimänsä jumbosijan. Jos joukkue onnistuu keskiviikkona voittamaan Salon Vilppaan, helsinkiläiset nousevat ensimmäistä kertaa tällä kaudella pudotuspeliviivan yläpuolelle.
– Olemme oppineet pelaamaan joukkueena. Oma aikansa siinä meni, mutta nyt näyttää hyvältä. Eka vierasvoitto tuli Lapualta, ja Pyrintö-voitto kasvatti joukkuehenkeä ihan selkeästi. Pudotuspeliviivan yläpuolelle pääseminen on nyt ihan omissa käsissä, Lindbom veistelee.
Edellisen kahden kauden ajan Lindbom on tuonut nuoruutta ja korintekovoimaa kahdelle veteraaneja vilisevälle joukkueelle, ensiksi Tampereen Pyrinnölle ja sitten Loimaa Bisonsille.
Helsinki Seagullsissa nuoren miehen rooli on toinen. Lindbom on se kotimainen pelaaja, jolle heittopaikat järjestäen pelataan.
– Kuten sanottua, alkukausi meni hakemiseen. Joissain matseissa onnistuin olemaan aggressiivisempi kuin toisissa, mutta suoritustaso vaihteli aika paljon matsien välillä.
Riemukkaassa voitto-ottelussa Pyrintöä vastaan Lindbom haki heittopaikkoja tarkoituksella lähempää koria ja vei tamperelaisten ison kaluston pariin otteeseen komeasti kahville post-liikkeillään.
– Mun hyökkäyspelissä on ollut jo monta vuotta post-pelaaminen tärkeässä osassa, mutta viime kaudella ja alkusyksystä on tullut vähän liikaa luotettua kolmen pisteen heittoon, Calle arvioi.
– Olen hakenut nyt tarkoituksella paikkaa lähempää koria ja yrittänyt saada enemmän korkeamman prosentin heittoja ilmaan. Samalla yritän itse luoda enemmän heittopaikkoja paitsi itselleni, myös muille. Parin hyvän ottelun jälkeen voi lähteä jatkamaan luottavaisin mielin.
Ennen Seagullsin liiganousua Korisliigassa nähtiin helsinkiläisjoukkue viimeksi 2011/12, jolloin ToPo päätti kautensa pronssijuhliin.
Helsinkiläisjoukkueen puuttuminen miesten pääsarjatasolta oli kahden kauden ajan arpi Korisliigan kasvoissa, mutta tällä kaudella helsinkiläisyleisö on löytänyt jälleen runsaslukuisesti tiensä ”Kisiksen” lehtereille.
– Kannustin viime kaudella Seagullsia divarissa, koska liigajoukkueen saaminen Helsinkiin on todella tärkeää Suomen korikselle, Lindbom hehkuttaa.
– On ollut hienoa saada olla mukana tässä porukassa ja nähdä, miten taustajoukot ja omistajat ovat tehneet tosi motivoituneesti duunia sen eteen, että me saataisiin tämä joukkue esille ja pelaamaan menestyksekästä koripalloa.
Tapiolan Hongassa vietettyjen juniorivuosien jälkeen Lindbom on kiertänyt Frankfurt Skylinersin (2010/11), ToPon (2011/12), Pyrinnön (2012/13) ja Bisonsin (2013/14) kautta Seagullsiin.
Neljännesvuosisadan rajapyykkiä lähestyvä laituri kuitenkin uskoo, että kiertolaisvuodet alkavat olla ohitse.
– Seagulls on osoittautunut hyväksi jengiksi ja täällä on ollut mukava pelata. Tavoitteenani on vielä jossain vaiheessa pelata ulkomailla, mutta nyt keskitytään täysillä kuluvaan kauteen ja pelataan Gullsit niin pitkälle kuin ikinä pääsee.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.
Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.
Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.
Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.
Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.
Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.
KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.
Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.
Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.