5.8.2022 11:29 Namika Lahti junioreiden koripallotalenttien poolista kohoavalla Hannes Pöllällä, 24, menee hyvin. 211-senttinen mörssäri kuittasi Kouvojen kanssa pelatun menestyskauden päätteeksi Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon ja silminnähden nauttii pelaamisesta. Susijengissä Pöllä pelaa ”pitkää peliä”, jonka tähtäimessä on läpimurto rotaatioon lähivuosina.
Hannes Pöllä nauttii roolistaan Susijengin korien alla. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.
Pöllä ammensi koripallo-oppia Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa Oklahoman ja Tennessee-Martinin joukkueissa neljän vuoden ajan ja siirtyi vanhan mantereen ammattilaiskentille vuosi sitten.
Alustavien ulkomaiden tunnustelujen jälkeen Pöllä päätti pelata varman päälle ja solmia yksivuotisen sopimuksen Kouvojen kanssa. Jos minuutit NCAA:ssa jäivät verrattain vähiin, Kouvolassa maailma aukeni. Pöllä kuittasi päävalmentaja Jyri Lehtosen rotaatiossa 22 minuuttia ottelua kohden ja kirjautti keskiarvoikseen 10,4 pistettä, 6,8 levypalloa ja 0,9 blokkia per peli.
- Oli hauskaa koko viime kausi koripallon kanssa. Huomasin eron siinä, että oli ihan oikeasti onnellinen fiilis ja homma kului eri tavalla joihinkin aikaisempiin kausiin verrattuna. Homma skulasi vapautuneemmin ja homma oli myötävaikuttavampaa, Pöllä hymyilee.
Pöllä siirtyi yliopistokentille kaudeksi 2017-18 Trae Youngin tähdittämän Oklahoma Soonersin paitaan. Kolmen Oklahoman kauden jälkeen Pöllä edusti seniorikautensa aikana Tennessee-Martinia 4,2 pisteen ja 2,8 levypallon ottelukeskiarvoin.
Vaikka minuutit jäivät vähiin, lahtelaisjätti näkee pilvessä kultareunuksen.
- Itse ajattelen sitä nelivuotista yhtenä kokonaisuutena ja pidän sitä ennen kaikkea oppimiskokemuksena. Uskon ammentaneeni siitä todella paljon asioita viime kauteen ja tuleviinkin.
Nykyaikaisen huippukoripallon maailmassa Pöllä on tuulahdus vanhan liiton maailmasta, jossa Patrick Ewingin, Vlade Divacin ja Arvidas Saboniksen kaltaiset voimapelaajat hallitsivat korinalustoja ja koripallopeliä.
Ainakin viimeksi kuluneen kahdenkymmenen vuoden aikana koripallopiireissä on puhuttu jatkuvalla syötöllä pelin nopeutumisesta ja vanhan koulukunnan senttereiden on epäilty kuolevan sukupuuttoon. Tässä ympäristössä Pöllä on ylpeästi ”old school”.
- Mä otan mun pelitavan ylpeytenä. Ammennan sieltä perinteisistä tavoista. Partioin mieluusti sisällä, bruisaan ja möyrin vastustajien kanssa, hän arvioi rooliaan.
- Isoista pelaajista tulee ehkä vähän nopeampia kuin ennen, mutta kyllä meitä yli 210-senttisiä tulee korin alla jatkossakin olemaan. Kyllä nämä Miroslav Raduljicat ja muut ovat aika kovia kavereita edelleen.
Pöllä itse arvioi olevansa tänä päivänä uransa parhaassa kunnossa. Iso mies on edelleen iso mies, mutta mörssäristäkin löytyy tarpeen tullen sähäkkyyttä.
- Kouvoilla on aika liikkuva ja nopea pelityyli ja juokseminenhan on kivaa, jos pallo liikkuu. Ja jos treeniin ottaa mukaan jenkkifutiselementtejä, kyllä isoonkin mieheen saadaan nopeutta tarttumaan.
Pöllä kutsuttiin Susijengin rinkiin ensimmäisen kerran kesällä 2018. Iso mies on urakoinut ahkerasti harva se kesä maajoukkueen matkassa ja pelannut nöyrästi rooliaan.
Lähitulevaisuuteen hän suhtautuu odottavaisin mielin: pitkään Susijengiä johtaneesta ”vanhasta miehistöstä” mukana ringissä ovat tällä hetkellä enää Shawn Huff, Petteri Koponen ja Sasu Salin ja peliminuutteja on yhtäkkiä jaossa eri tavalla kuin ennen.
- Onhan tässä tulossa sellainen tilanne, että lähivuosina olisi tarkoitus sementoida oma rooli joukkueessa. Tässä on tehty monta vuotta joka kesä töitä sitä varten ja tehdään jatkossakin. Jos käytetään kliseistä sanontaa, niin tämä on maraton, eikä sprintti.
Kuluvaan vuoteen Pöllälle on mahtunut myös varusmiespalvelus Santahaminan urheilujoukoissa. Tätä kirjoitettaessa aamuja on nuorella miehellä jäljellä enää nelisenkymmentä ja bonukset päälle.
- Mulle intti on ollut tosi hauska kokemus, lopulta olen nauttinut joka ikisestä hetkestä tiellä. Koripallon ja intin kanssa on tietysti ollut vähän tasapainottamista, mutta koen äärimmäisen tärkeänä sen, että se homma hoidetaan kunnialla. Näen, että armeijassakin ollaan lopulta kaikki Suomen maajoukkueessa.
Susijengi ja Belgia kohtaavat lauantai-iltana 6.8. klo 19.30 Tampereen Hakametsän palloiluhallissa. Liput otteluun täällä.
Susijengin kokeneeseen jaostoon kuuluva Alexander Madsen, 29, pelasi viime kesänä kenties elämänsä parasta koripalloa Valencian olympiakarsintaleirityksessä. Torstaina Madsen ja muu Susijengin iso miehistö on paljon vartijana, kun Susijengi ottaa mittaa Tornike Shengelian ja Giorgi Shermadinin Georgiasta.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.
Päävalmentajauransa 36. miesten maaottelun lauantai-iltana Valencian olympiakarsintasemifinaalissa valmentanut Lassi Tuovi, 37, oli turnauksen päätyttyä rauhallinen ja mietteliäs. Intensiivinen olympiakarsintakesä palautti Susijengin kollektiivisen identiteettinsä äärelle ja antoi koko ryhmälle paljon työstövaraa tulevaan.
Jo yhdeksän vuoden ajan Espanjan liigassa ammattilaisena pelannut susikapteeni Sasu Salin, 33, odottaa illan olympiakarsintasemifinaalia vesi kielellä. Espanjalaiseen kulttuuriin perin pohjin tutustunut Sasu korostaa illan ottelun olevan suomalaisittain ainutlaatuinen: vastassa on harvoin maajoukkuetasolla kohdattu Euroopan mestari ja vielä sen omassa kotihallissa.
ToPo Juniorien juniorimyllystä maailmalle lähtenyt Remu Raitanen, 26, on viime vuosina vähitellen vakiinnuttanut roolinsa Susijengissä. Espanjan kakkosliigassa ammattilaiskokemusta kartuttanut Raitanen kertoo nauttivansa susiroolistaan aina valmiina heittäjänä ja joukkuepelaajana ja ottavansa kaiken irti Valencian olympiakarsinnoista.
Susijengin uuden sukupolven keulakuviin lukeutuva Olivier Nkamhoua, 24, pelasi viime perjantaina ensimmäisen koripallo-ottelunsa helmikuisen leikkauksen jälkeen, ja upotti heti 21 pistettä voitossa maailman kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Latviasti. Valencian olympiakarsinnoissa Susijengissä nähdään kovakuntoinen, onnellinen ja vapautunut ”Olli”.