29.10.2010 Taiteilija Juhana Blomstedtin (1937–2010) viimeiseksi työksi jäänyt Vapaaheitto-niminen veistos näki päivänvalon perjantaina Helsingin Munkkiniemessä. Urheilu- ja erityisesti koripallokulttuuria huokuvan teoksen paljasti Helsingin liikuntajohtaja, ex-maajoukkuepelaaja ja ToPo-legenda Anssi Rauramo.
Vapaaheitto-patsaan paljastustilaisuus keräsi satoja oppilaita ja koripallonystäviä paikalle perjantaina Munkkiniemessä.
Koria kohti suuntautuvaa kaarta kuvaavaa Vapaaheittoa olivat ihastelemassa mm. ToPo-legenda Anssi Rauramo (etualalla) ja ToPoa nykyisin edustava maajoukkuekapteeni Hanno Möttölä (taka-alalla). Kuvat: Matti Siukosaari & Lauri Ilomäki.
Vapaaheitto-veistos sijaitsee Munkkiniemen yhteiskoulun nurmialueella.
Nimensä veistos on saanut koripallon liikerataa kuvaavasta kaaresta, ja se nousee lähes kuuden metrin korkeuteen. Veistoksen kärki päättyy 3.05 metrin korkeuteen, joka vastaa korirenkaan korkeutta kentän pinnasta. Veistos on toteutettu corten-teräksestä, ja se on valaistu neljällä maahan upotettavalla valaisimella.
Veistoksen tarkoituksena on vaalia urheilu- ja koripallokulttuuria Munkkiniemessä ja Helsingissä. Munkkiniemen yhteiskoulu ja koripalloseura Torpan Pojat ovat yhdessä tehneet lajia tunnetuksi ja kohottaneet paikkakunnan mainetta koko maassa. Veistos nousi myös koko lajin valtakunnalliseksi kunnianosoitukseksi.
Innokkaana koripalloilijanakin tunnettu Juhana Blomstedt oli maamme johtavia klassisen modernismin edustajia, jonka taiteelle on ominaista ilmaisun tiiviys ja ajatuksen selkeys. Blomstedt oli kiinnostunut havaitsemisen lainalaisuuksista ja geometristen muotojen moniselitteisyydestä, mikä näkyy taidekriitikko Timo Valjakan mukaan myös Vapaaheitto-veistoksessa.
- Ajateltua korirengasta kohti suuntautuva ja kapeneva teräsmuoto ei kuvaa yhtä yksittäistä vapaaheittoa vaan satoja sellaisia. Kyse on jokaista kunnianhimoista koripalloilijaa ja taiteilijaa yhdistävästä asiasta, pyrkimyksestä mahdollisimman tarkkaan ja puhtaaseen suoritukseen, Valjakka kuvailee.
Veistosidean isä Tom Hynninen kertoo koripalloinnostuksen alkaneen Munkkiniemessä vuonna 1948, kun Munkkiniemen yhteiskoulua käyvät pojat pystyttivät vanhan vedenpumppaamon lähelle omatekoisen koripallotelineen. Myöhemmin pojat liittyivät Torpan Poikiin, ja helsinkiläisen koripalloseuran voittokulku Suomessa ja maailmalla alkoi.
Torpan Poikien pelaajista monet pelasivat myös Munkkiniemen yhteiskoulun riveissä, ja 1960-luvulla Munkkiniemen yhteiskoulu voittikin peräkkäin neljä oppikoulujen Suomen mestaruutta ja myös Pohjoismaiden oppikoulujen mestaruuden. 1970-luvulla koulun poikien ykkösjoukkue sijoittui hopealle oppikoulujen Euroopan mestaruusturnauksessa. Pojat valmensi voittoon Pentti Nohynek, joka oli jo vuosikausia tehnyt järjestelmällistä työtä munkkiniemeläisen koripalloilun hyväksi.
Vapaaheitto-veiston julkaisu suoritettiin Munkkiniemessä satojen koulun oppilaiden, koripallojunioreiden, munkkalaisten ja Munkkiniemen Yhteiskoulun senioreiden läsnä ollessa. Nykyisistä ToPo-pelaajista julkistustilaisuudessa oli mm. Suomen maajoukkuekapteeni Hanno Möttölä.
Veistoksen kustannukset hankittiin kansalaiskeräyksellä, ja hankkeen suojelijana on toiminut Munkkiniemen säätiö. Veistos luovutettiin paljastuksen yhteydessä Munkkiniemen yhteiskoululle.
Susijengin päättyvän vuoden toinen kotikentällä pelattu EM-karsintaottelu päättyi selkä seinää vasten pelanneen Georgian voittoon. Susijengi johti kahteenkin otteeseen kymmenellä pisteellä, mutta aamuyöllä Helsinkiin lentänyt Tornike Shengelia nakutti neljä kolmosta päätösjakson alussa ja takasi siten Georgialle riittävän selkänojan matkalla 83–90 (48–43) -voittoon 4243 katsojan edessä.
Susijengin kokeneeseen jaostoon kuuluva Alexander Madsen, 29, pelasi viime kesänä kenties elämänsä parasta koripalloa Valencian olympiakarsintaleirityksessä. Torstaina Madsen ja muu Susijengin iso miehistö on paljon vartijana, kun Susijengi ottaa mittaa Tornike Shengelian ja Giorgi Shermadinin Georgiasta.
Koripalloliitolle on myönnetty Erasmus+ Sport -rahoitus hankkeelle, joka edistää yhdenvertaisuutta liikunnan ja urheilun keinoin.
Susijengi ja Georgia ovat vahvistaneet 12-henkiset miehistönsä torstai-illan EM-karsintaotteluun. Joukkueet kohtaavat Espoo Metro Areenalla klo 18.30. Ottelu televisioidaan JIM-kanavalla ja Ruutu-palvelussa.
Naisten Korisliigassa pelattiin keskiviikkona neljä ottelua. Illan voittajia olivat EBT, Kouvottaret, ToPo sekä HBA.
Perjantaina 22.11. Kisakallion Susi Training Centerissä alkavan SUSI All Stars Cupin ottelut ovat katsottavissa KorisTV:ltä.
EM-karsintalohkon hännille helmikuun karsintaikkunan kahdella tappiollaan tipahtanut Georgia hakee marraskuun kahdessa maaottelussaan Susijengiä vastaan kurssinkorjausta selkä seinää vasten. Euroliiga-tähti Tornike Shengelia ja Teneriffan kolossi Giorgi Shermadini muodostavat tuttuun tapaan rungon joukkueelle, jonka uutena vahvistuksena nähdään Espanjan liigan Saski Baskonian amerikkalaispelinrakentaja Kamar Baldwin.
Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:ssa Elina Aarnisalo ja viidenneksi rankattu UCLA voittivat Emerita Mashairen Pepperdinen ja Pinja Paanasen Arkansasin. Aarnisalo jakoi Pepperdineä vastaan 9 syöttöä, kun taas Arkansasia vastaan syöttösaldo oli 11.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Lotta-Maj Lahtinen, 24, vaihtoi seuraa viime viikolla, kun belgialainen Castors Braine vaihtui espanjalaiseen Ardoihin. Lahtinen on saanut hyvän startin uudessa joukkueessa.