3.10.2014 12:01 Mestarisuosikkia ei tarvitse tälläkään kaudella kaukaa hakea. Lappeenrannan Catz on se joukkue jota muut yrittävät haastaa, muuttuneesta kokoonpanosta huolimatta. Viime vuosina lähimmäksi haastajana päässyt PeKa lähtee kauteen myös muuttuneella, kotkalaispainotteisella pelaajistolla.
Reetta Piipari saa Peli-Karhujen takakentällä vierelleen..
..ToPosta saapuneen Saara Wahlgrenin.
Jelena Reshetko on nuorentuneen Catzin kiintotähti..
..ja USA:sta palaava Noora Järvikangas joukkueen kantavia kotimaisia. Kuvat: Kai Kilappa, Tytti Nuoramo & Johan Paulin.
Peli-Karhujen kokoonpanolistaa kun katsoo, nousee yksi asia ylitse muiden. Suomalaispelaajien kasvattajaseurojen kohdalla on yhtä lukuun ottamatta joko "Kotkan Työväen Palloilijat" tai "Peli-Karhut". Se on hieno asia nykyhetkeä ajatellen ja puoltaa joukkueen lanseeraamaa "Oman Kylän Naiset" -teemaa, mutta luo samalla vankkaa pohjaa jatkuvuudelle.
– Sillä on iso merkitys, että suurin osa pelaajista on oman kylän tyttöjä. Se ei ole välttämättä tietoinen valinta, mutta näin on käynyt, kertaa PeKan päävalmentaja Seppo Kurkki.
Joukkueen iskukyky on ehkä paperilla hieman heikentynyt viime vuodesta. Sentterit Taru Tuukkanen (HyPo) ja Juta Jahilo (FoA) siirtyivät muihin seuroihin, ja kokoa ei näin ollen ole yhtä paljon kuin ennen. Koko on kuitenkin korvattu liikkuvuudella ja aktiivisuudella.
– Erittäin hyvä joukkue tällä hetkellä. Koossa on ennen kaikkea todella aktiivinen joukkue. Kahdeksan mitalia putkeen tullut, joten tavoite on selvästi saada vielä se yhdeksäskin. Tällä kaudella mitalin saaminen tulee kuitenkin olemaan vaikeampaa kuin aikoihin, Kurki summaa.
Joukkueen ainoa ei-kotkalainen, Saara Wahlgren (174cm/21v), siirtyi täksi kaudeksi PeKan riveihin neljän ToPossa pelaamansa kauden jälkeen. Uusia tuulia uralleen sekä Kotkaan pelaajana kehittymään siirtynyt Wahlgren on ollut tyytyväinen näkemäänsä.
– Pari kautta meni Helsingissä ja kaipasin muutosta omaan pelaamiseen. Tuli hyvä tilaisuus ja tartuin siihen. Kotkassa on ollut todella hyvä meno. Meillä on kokenut runko, hyvät vahvistukset ja potentiaalisia junioreita. Oma tavoitteeni on kehittyä pelaajana ja saada tuloksia aikaan, Wahlgren niputtaa.
Tuon kokeneen rungon kirkkaimpana tähtenä on nostettava esiin joukkueen hyökkäystä maagisilla syötöillään tahdittava Reetta Piipari (170/34). Rinnalleen amerikkalaisvahvistuksiksi Piipari on saanut laiturit Jasmine Gillin (185/24) ja Natasha Thamesin (183/23), sekä takamies Keira Peakin (175/23).
Lappeenrannan Catz. Mestarisuosikki numero yksi. Kolmen perättäisen mestaruuden joukkue on kokenut kevään viimeisen summerin soiton jälkeen kuitenkin muutoksia. Joukkueen runkopelaajista Dionne Pounds, Hanna Vapamaa sekä Anni Mäkitalo eivät jatka joukkueessa alkavalla kaudella.
Se ei kuitenkaan tarkoita, että joukkue olisi välttämättä yhtään vähemmän iskukykyinen. Uusien amerikkalaispelaajien, Chandrea Jonesin (laituri, 177/26) ja Dayeesha Hollinsin (takamies, 168/23) lisäksi Catzissa jatkaa tuttu sentterivahvistus, Alexandria Anderson (186/28).
Kotimaisista uusista nimistä mielenkiintoisimmat lisäykset kokoonpanoon ovat ehdottomasti Oral Robertsin yliopistosta paluun kotimaan kentille tehnyt laituri Noora Järvikangas (184/20), sekä huippulupaava takamies Lotta-Maj Lahtinen (170/15).
– Muutoksia tuli jonkun verran. Joukkue - yllätys, yllätys – nuoreni. Meidän tapauksessa hyvin kuvaavaa on, että vain yhdellä uudella pelaajalla taitaa olla ajokortti, hymähtää päävalmentaja Mika Haakana.
Joukkueen pelaajistoon tulleet muutokset ovat pakottaneet Haakanan myös muuttamaan päivittäistä harjoittelua.
– Joukkueen ikärakenteen muutoksen myötä moni asia on muuttunut ja myös harjoittelua on pitänyt muuttaa. Olemme entistä enemmän panostaneet henkilökohtaiseen harjoitteluun. Joukkuetasolla emme ole olleet näin kaukana valmiudesta varmaan 3-5 vuoteen, Haakana paljastaa.
Luottavaisin mielin on liikkeellä myös jo kymmenennen kautensa Catzin riveissä aloittava laituri Jelena Reshetko (184/28). Myös Reshetko on huomioinut joukkueen ikärakenteen muutoksen.
– Meillä on tällä kertaa nuori joukkue, mutta niin tuntuu olevan kaikilla, Reshetko huomauttaa.
Jääminen Suomeen oli Reshetkolle mietinnän takana, mutta vielä täksi kaudeksi se tuntui oikealta vaihtoehdolta. Joukkueesta ei kuitenkaan ollut missään vaiheessa epäselvyyttä.
– Puntaroin lähtöä muualla, mutta päätin jäädä ainakin yhdeksi kaudeksi vielä Suomeen ja tietenkin silloin Catziin. Olen pelannut täällä kauan ja roolini on varmaan samanlainen kuin aiemmin; joukkue on täynnä pikkusiskoja ja yhdessä Alexin (Alexandria Andersson) kanssa pyrimme auttamaan heitä, Reshetko kertoo.
"Joukkuetasolla kauimpana valmiudesta 3-5 vuoteen" ja nuorentunut kokoonpano. Onko Catz oikeasti valmis taistelemaan mestaruudesta?
– Kevääseen on vielä pitkä aika ja luotto joukkueeseen on kova; neljättä mestaruutta lähdetään hakemaan, Haakana päättää.
Naisten Korisliigassa pelattiin keskiviikkona neljä ottelua. Illan voittajia olivat EBT, Kouvottaret, ToPo sekä HBA.
Naisten Korisliiga jatkui neljällä ottelulla. Päivän otteluista voitot kirjattiin sarjan neljän kärjelle, kun PeKa, ToPo, Pyrintö ja Kouvottaret kasvattivat voittosaldojaan.
Naisten Korisliigassa pelattiin kaksi ottelua. Illan voittajia olivat PeKa ja Honka.
Kaudella 2024–25 naisten Korisliigan kuukauden parhaimmat luvut tarjoaa Suomen johtava talous- ja palkkahallintoalan asiantuntijaorganisaatio Rantalainen.
Naisten Korisliigan voittajia tänään olivat korkeimmin sijoittuneet joukkueet Pyrintö, PeKa ja ToPo.
ViVe matkasi illan ainoassa Naisten Korisliigan ottelussa HBA-Märskyn vieraaksi. Vierasjoukkue onnistui toisella puoliajalla ja nappasi ottelusta voiton 90-85.
Kouvolan Kouvottaret oli tyly vieras illan ainoassa Naisten Korisliigan ottelussa. Voitto matkasi vierasjoukkueen mukaan 88-61.
Naisten Korisliigassa oli lauantaina täysi viiden ottelun päivä. Illan voittajia olivat Peli-Karhut, Pyrintö, ToPo, BC Nokia ja EBT.
Naisten Korisliiga jatkui kolmella ottelulla. Päivän voittajia olivat Kouvottaret, ViVe ja ToPo.
Naisten Korisliigaa pelattiin perjantaina kahden ottelun verran. Illan voittajia olivat Pyrintö ja Honka.