2.11.2016 Korisliiga-kausi 2016-17 on alkanut kaikki kuusi otteluaan voittaneen Helsinki Seagullsin merkeissä. Nimivahvan, iskukykyisen ”lokkiparven” johtohahmoksi on noussut ensimmäistä kauttaan Suomessa pelaava Raymond Cowels III, 25, joka löytää lukuisia loogisia syitä joukkueensa vahvalle alkukaudelle.
Seagullsin Raymond Cowels III on Korisliigan lokakuun pelaaja.
Cowels kiittää "Junnu Leen" ansioita korinalustan pelotteena ja tilanluojana. Kuvat: Francois Perthuis & Lauri Ilomäki.
- Olin vähän yllättynyt, mutta samalla myös kiitollinen. Korisliiga on täynnä hyviä pelaajia, joista moni pelasi erinomaisen lokakuun. Kiitos tästä kuuluu joukkuetovereilleni sekä loistaville valmentajilleni, Cowels kertoo päällimmäisistä tunnoistaan tultuaan nimetyksi kuukauden pelaajaksi.
Uusi työympäristö on tehnyt välittömän vaikutuksen minnesotalaislähtöiseen Cowelsiin, joka on yliopistouransa jälkeen pelannut ammattilaisena Hollannissa ja Uudessa-Seelannissa.
Veteraanipelaajilla lastattu Helsinki Seagulls ammattilaisine valmennusjohtoineen on Cowelsin mukaan helppo joukkue työskennellä. Joukkue on hitsautunut yhteen varhain, mikä on näkynyt erityisesti tasaisissa otteluissa.
- Olemme määrätietoinen, epäitsekäs ja yhtenäinen joukkue. Kun aika käy pelikellossa vähiin ja meidän on saatava asioita aikaiseksi kentällä, kaikki loksahtaa kohdalleen, Cowels ylistää.
Seagulls kärsi loukkaantumisista ja sairasteluista juuri kauden alkaessa, mutta syksyn edetessä ryhmä on kasvanut täysilukuiseksi. Joukkueen amerikkalaispelaajat ovat osoittautuneet laatuhankinnoiksi, ja kotimaiset kärkipelaajat kuten Timo Heinonen, Carl Lindbom ja Antto Nikkarinen, ovat esiintyneet edukseen lokakuussa.
Kuun puolivälissä Gulls teki Korisliiga-kauden konkreettisestikin suurimman pelaajahankinnan, kun 208-senttinen Susijengi-jätti Gerald Lee Jr. palasi Suomeen kymmenen kauden poissaolon jälkeen.
- Lee on tehnyt vahvasta korinalustastamme entistäkin vahvemman. Kasvot koria kohti pelaavana pelaajana olen erityisen kiitollinen siitä, kuinka paljon hänen kaltaisensa isokokoinen kaveri auttaa luomaan kentälle tilaa screeneillään ja sisäuhkallaan, Cowels kiittelee.
Ensimmäistä kauttaan Suomessa pelaava Cowels kuvailee Korisliigaa kilpailukykyiseksi ja tasaväkiseksi sarjaksi. Myös Helsinki on tehnyt Santa Claran yliopiston kasvattiin vaikutuksen.
- Tässä liigassa ei ole helppoja pelejä. Täällä pelataan kovaa, jonka lisäksi on pidettävä vauhtia ja pelattava älykkäästi. Erityisen haastavaa on ollut se, kuinka saman viikon aikana vastaan saattaa asettua kolme toisiinsa nähden täysin erilaista koripalloa pelaavaa joukkuetta, Cowels summaa.
- Helsinki, Seagullsin fanit ja kaupungin ostosmahdollisuudet ovat kaikki uskomattomia. Tämä on hyvä paikka ammattilaiskoripalloilijalle.
Helsinki Seagulls jatkaa kauttaan keskiviikkona 9.11. kotiottelulla Kauhajoen Karhua vastaan.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.
Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.
Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.
Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.
Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.
Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.
KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.
Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.
Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.