29.11.2020 14:41 Unified-koripalloa pelataan kuluvalla kaudella valtakunnallisessa sarjassa 17 joukkueen ja kahdeksan seuran voimin. Tammikuussa 2020 forssalaisessa Feeniks Basketissa perustettiin joukkue, joka osallistuu sarjaan ensimmäistä kertaa.
Unified-koripalloa pelataan kaudella 2020/21 neljässä divisioonassa Special Olympics Unified-sarjassa. Mukana on kokonaisuudessaan 17 joukkuetta kahdeksasta eri seurasta. Forssalaisen Feeniks Basketin joukkue Feeniks Unified pelaa ensimmäistä kauttaan 4. divisioonassa.
Uuden Unified-seuran taustalla on tuttu tekijä eli Pia Heino, joka on ollut mukana Unified-toiminnassa jo kymmenen vuotta. Hän on ollut perustamassa Unified-joukkueita Turun Rientoon, kaarinalaiseen Ura Basketiin ja nyt synnyinkaupunkiinsa Forssaan vuoden alusta lähtien.
– Jokainen seura on ollut välittömästi innostunut, kun olen ehdottanut joukkueen perustamista. Seuran kautta tätä kuitenkin tehdään ja hankitaan toimijoita. Valmentajat on helppo saada mukaan, partneripelaajat taas vähän vaikeampia, Heino aloittaa.
– Forssassa tätä oltiin pohdittu jo pitkään, mutta toiminnan aloittaminen vaatii tekijöitä niin kuin aina. Kysyin vanhalta ystävältäni Mari Mattilalta, joka innostui saman tien, eikä häntä tarvinnut edes houkutella valmentajaksi.
Isoin haaste toiminnan aloittamisessa on partneripelaajien löytäminen. Koripallossa kehitysvammaisten urheilijoiden rinnalla urheilevat vammattomat partneripelaajat, joiden ainoa rajoitus on, etteivät he saa olla dominoivia pelaajia kentällä.
– Olemme saaneet partneripelaajia mukaan yhteistreeneistä junioreiden tai aikuisten kanssa. Kun he pääsevät saliin mukaan aistimaan ja näkemään fiiliksen, tunnelman, riemun, ilon ja aitouden, niin sitä kautta porukka on ihan myyty, Heino hymyilee.
Feeniksissä muun muassa seuran puheenjohtaja Kirsi Ylösmäestä tuli partneripelaaja.
– Kun hän tuli ensimmäistä kertaa mukaan treeneihin, niin sen jälkeen hän on ollut joka kerta, Heino nauraa.
Feeniks Basketin Unified-koripallo aloitti toimintansa tammikuussa 2020 ja joukkue osallistui ensimmäistä kertaa virallisiin sarjaotteluihin Special Olympics -sarjassa kuluvalla kaudella. Joukkueessa on tällä hetkellä 13 urheilijaa. Uudet kehitysvammaiset urheilijat ja partneripelaajat ovat tervetulleita mukaan toimintaan.
Lisätietoja:
Pia Heino, joukkueenjohtaja, Feeniks Unified
piaheino@gmail.com
Lisätietoja Unified-koripallosta:
Ulla Karlsson
044 556 7776
ulla.karlsson@basket.fi
28.11.-6.12.2020 vietetään kansainvälistä Special Olympics koripalloviikkoa.
Special Olympics on kehitysvammaisten kansainvälinen urheilujärjestö. Suomessa Special Olympics Finlandin alaisuudessa toimii yli 20 lajia. Unified-koripallo on yksi Special Olympics lajeista. Unified-koripallossa kaikenikäiset kehitysvammaiset tai muuta erityistä tukea tarvitsevat urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samoissa joukkueissa. Kentällä yhdessä joukkueessa pelaa samaan aikaan kolme urheilijaa ja kaksi partneria. Lähde rohkeasti kokeilemaan Unified-koripalloa urheilijana tai partnerina!
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
Helmi Tulonen, 26, pelaa neljättä kauttaan Italiassa, kun hän teki sopimuksen sarjanousija Alpo Basketin kanssa. Sekä Tulosen että seuran alkukausi on ollut haastava.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Niko Kuusi, 35, sai tänä vuonna hienon mahdollisuuden, kun Saksan Bundesliigassa pelaava Angels Nördlingen palkkasi hänet uudeksi päävalmentajakseen. Samalla suomalaisvalmentaja hyppäsi kohti uutta ja osin tuntematonta.
Harva suomalainen koripalloilija on kyennyt nostamaan osakkeitaan puolessa vuodessa yhtä paljon kuin Samu Adler, 17. Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuva Adler teki ensin loppukesällä läpimurtonsa U18 poikien EM-kotikisoissa Tampereella, on syyskaudella lukeutunut Korisliigan kotimaisiin tehonimiin Salon Vilppaassa ja juoksee sunnuntaina Tbilisi Arenan parketille Susijengi-debyytissään.
Eurokoripallon taivaalle on syttynyt tänä syksynä uusi tähti. Susijengin uuden sukupolven kulmakivi Mikael Jantunen, 24, osoitti iskukykyään viime kaudella Paris Basketballin Eurocup-mestarijoukkueessa, mutta tänä syksynä ”Micke” on jopa petrannut esityksiään pykälää korkeammalla, Euroliigassa. Nyt Jantunen on liittynyt Susijengin EM-karsintavahvuuteen tavoitteenaan johtaa joukkueensa voittoon sunnuntaina.
Susijengin kokeneeseen jaostoon kuuluva Alexander Madsen, 29, pelasi viime kesänä kenties elämänsä parasta koripalloa Valencian olympiakarsintaleirityksessä. Torstaina Madsen ja muu Susijengin iso miehistö on paljon vartijana, kun Susijengi ottaa mittaa Tornike Shengelian ja Giorgi Shermadinin Georgiasta.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Lotta-Maj Lahtinen, 24, vaihtoi seuraa viime viikolla, kun belgialainen Castors Braine vaihtui espanjalaiseen Ardoihin. Lahtinen on saanut hyvän startin uudessa joukkueessa.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.