24.4.2020 10:04 Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.
Vesa Mäkäläisen uran merkityksellisimmät valmentajat: Lars Ekström, Sami Toiviainen ja Ari Tammivaara. Kuva: Ville Vuorinen.
Lahden NMKY:n kasvatti murtautui kotikaupunkinsa edustusjoukkueeseen verrattain aikaisin vielä teini-ikäisenä, jolloin lahtelaisen koripallolaivan komentajana toimi Lars Ekström.
Mäkäläisen oma ’86-ikäluokka, ja sitä ympäröivät ikäluokat, olivat äärettömän lahjakkaita. Pääsarjatasolle pitkäjänteisiin uriin ylsivät Vesan lisäksi mm. Ilkka Vuori ja vuotta vanhempi isoveli Ville Mäkäläinen.
– Larsilla oli merkittävä vaikutus, koska hän uskalsi antaa nuoremmille pelaajille peliaikaa. Ihan senkin kustannuksella, että tuleeko menestystä. Lasse ei ollut moksiskaan, jos tuli häviöitä, vaan seuraavassa pelissä oltiin taas kentällä, Mäkäläinen kertoo.
Lahtelainen koripalloidentiteetti nykyäänkin perustuu pitkälti sille, ettei koskaan luovuteta ja missään vaiheessa ei anneta periksi. Ekströmillä on iso rooli tämän perinnön rakentajana.
– Lassen alaisuudessa oppi rämäpäisyyttä. Meillä oli jenkkifutikseen verrattavia harjoituksia, joissa pistettiin pallo kainaloon, juostiin toista päin ja toinen ei päästänyt ohitse.
Ekströmin silloinen apuvalmentaja Sami Toiviainen, joka jatkoi Ekströmin polkua nuorten pelaajien kehittäjänä, mutta toi lahtelaisten pelaamiseen ruokalusikallisen taktisuutta.
– Sami toi enemmän pelillisiä juttuja ja keskityttiin enemmän taktisiin asioihin. Kovuus oli jo taustalla, koska se hiottiin Lassen aikana automaattiseksi, Mäkäläinen kertoo.
Toiviaisen aikakausi huipentui keväällä 2009, kun Mäkäläinen pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta kasvattajaseurassaan.
– Samin kanssa kuvioita oli monta kymmentä ja niitä vaihdeltiin kauden aikana. Se toi uuden ulottuvuuden ja auttoi ymmärtämään peliä, kun piti oppia nopeasti ja sisäistää muutokset.
Kotikaupunkivuosien jälkeen Mäkäläinen piipahti Ruotsin Plannja Basketissa, mutta palasi kauden jälkeen kotimaahan. Pohjanmaalla Kauhajoen Karhu otti ensimmäiset tassuttelunsa kohti nykyistä menestystä luotsinaan Ari Tammivaara.
– Ari tuli ja laittoi koko homman jiiriin. Tuloksen voi nähdä nytkin; Kauhajoki on voittanut kaksi mestaruutta putkeen. Ari teki ison muutoksen harjoituskulttuurissa ja hänellä on iso merkitys koko seuralle ja pelaajille, jotka siellä hänen aikanaan olivat, Mäkäläinen aloittaa.
– Ari piti todella kovia treenejä ja pelityyli perustui kovatempoiseen juoksemiseen. Aivan uutena asiana otimme videotykin käyttöön treeneihin, jolla pystyimme treeneissä kelaamaan asioita. Muutenkin Ari kävi kaikkien pelaajien kanssa asioita lävitse videoiden kera. Sitä kautta oppi havainnoimaan, mitä on tehnyt väärin ja missä on hyvä.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.
Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.
Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.
Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.
Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.
Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.
KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.
Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.
Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.