Alexander Madsen: ”Ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi me joukkuepuolustus saadaan”

1.7.2022 12:56 Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.

Alexander Madsen esitteli koko repertuaariaan Ruotsia vastaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Ruotsi käytti Susijengin varhaisia virhevaikeuksia hyödykseen pelin ensimmäisellä 11-minuuttisella ja upotti ensimmäisestä yhdestätoista kolmen pisteen heittoyrityksestään seitsemän matkallaan 21–34-johtoon.

Tuohon Ruotsin ilonaiheet päättyivätkin. Seuraavan 34 pisteen keräämiseen Ruotsilta kuluikin lähes kolminkertainen aika, kun sinivalkoisten joukkuepuolustus loksahti kohdilleen.

- Sanoisin, että eilisen pakkipelaaminen oli suht hyvää. Olemme olleet sen verran vähän aikaa joukkueena yhdessä, että pieniä yksityiskohtia pystytään parantamaan vielä vaikka kuinka, mutta täytyy antaa koko joukkueelle tunnustus siitä, miten käännettiin alkuvaikeudet voitoksi.

2010-luvun alun arvokisaputkessa Susijengin ison pään puolustuksen kulmakivinä häärivät Tuukka Kotti, 205 cm, ja Kimmo Muurinen, 203 cm. Ruotsia vastaan ”maalivahdeiksi” asettuivat 208-senttisen Madsen ja 213-senttinen Lauri Markkanen, jotka ovat edellisen kerran juosseet kentälle samassa maaottelussa kuusi vuotta sitten, elokuussa 2016.

Kahden erinomaisesti liikkuvan, pitkän ja ulottuvan miehen puolustuspään yhteispelaaminen hyydyttikin Ruotsin alkuvaiheessa mainiosti soljuneen hyökkäyspelin täysin.

- Se tekee tietenkin asiat helpommaksi, että vastustajalla on vähemmän tilaa. Meidän pitää vaan opetella käyttämään kokoamme ja ulottuvuuttamme entistäkin paremmin ja saada treenejä alle, että tunnetaan toisemme kentällä ja tiedetään, mitä pystytään yhdessä tekemään, ”Mädi” pohtii.

- Korinaluspuolustus on tietenkin yksi osa kokonaisuutta. Eilen näkyi hyvin se, että meiltä löytyy kokoa ja liikkuvuutta ihan jokaiselle pelipaikalle myös pointista laitaan. Ihan mielenkiintoista nähdä, minkälaiseksi me joukkuepuolustus saadaan EM-kisojen alkuun mennessä.

Markkanen, yhden miehen ”cheat code”

Ruotsi-ottelu oli Cleveland Cavaliersia edustavalle Lauri Markkaselle ensimmäinen peli susipaidassa neljään vuoteen. Alkujännityksen karistettuaan Markkasesta muodostui Susijengille yhden miehen ”cheat code”, jolle Ruotsilta ei löytynyt vastausta kummassakaan päässä kenttää.

- Kuten Lassi (Tuovi) sanoi, Lauri on aika uusi asia meille. Meillä on pelaajisto vaihtunut aika paljon sitten edellisten EM-kisojen (2017), jonka jälkeen me ollaan pelattu joukkueena MM- ja EM-karsintaa, mutta kun tuo tuon tason pelaajan systeemiin, se avaa ihan uusia ulottuvuuksia, Madsen kehui uusvanhaa joukkuetoveriaan.

Ottelun alussa Susijengi pelasi palloa korin läheisyyteen Markkaselle, jota Ruotsi tuplasi ja hiersi herkeämättä. Vietettyään tovin penkillä Markkanen tuli peliin vahvuuksillaan leikkaamalla lujaa korille ja vastaanottamalla nappisyöttöjä heittopaikkoihin. Kun Markkanen pääsi flow’hun, vapautui koko joukkueen pelaaminen.

- Lauri osaa systeemin, mutta meidän muiden pitää myös ymmärtää, miten Lauria käytetään. Treeneissäkään emme olleet alussa ihan varmoja, miten Laurin kanssa pitää pelata ja ottelun alussa yritimme liikaakin pakottaa palloa hänelle korin lähelle. Kun aloimme taas jakaa palloa koko joukkueena, me tajusimme, että Lauri luo meille muille koko ajan tilaa hyökätä.

Puolustuspäästä puhumattakaan. Madsen on ollut jo vuosien ajan kävelevä blokkiuhka, joka sai Markkasessa vierelleen toisen samanmoisen. Kun korinalustan vartijakaksikon ympäröi Mikael Jantusen, Elias Valtosen ja Sasu Salinin kaltaisilla pakkipään rakkikoirilla, on Susijengillä yhtäkkiä koossa potentiaalisesti yksi Euroopan vahvimmista puolustusjoukkueista.

- Isoin asia on se, että ollaan vasta neljä päivää vedetty niin, että kaikki ovat paikalla. Tämä on hyvä alku Lassi Tuovin päävalmentaja-ajalle ja tästä lähdetään parantamaan entisestään.

Kroatiassa saa painia

Susijengi aloitti MM-karsintansa viime marraskuussa vierastappiolla Ruotsille. Sen jälkeen joukkue on peitonnut Kroatian kotonaan, hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian niin koti- kuin vieraskentällä ja viimeksi revanssiottelussa Ruotsin.

Paikka elo-, marras- ja helmikuussa pelattavissa MM-jatkokarsinnoissa on jo varma. MM-karsintojen ensimmäinen vaihe päättyy sunnuntaina Rijekassa pakkovoiton edessä olevaa Kroatiaa vastaan. Jos torstain vastustaja Ruotsi oli liikkuva, takamiesvetoinen ja pieni joukkue, Kroatialla on tuoda kentälle Dragan Benderin (213 cm), Ante Zizicin (211 cm) ja Ivica Zubacin (213) kaltaisia jermuja.

- Ruotsia vastaan jäi korinaluspainit pienemmälle, mutta ainakin nyt näyttää siltä, että Kroatiaa vastaan pääsee oikein kunnolla vääntämään korin alla, Madsen naurahtaa.

- Onhan se haaste, koska Kroatia on kuitenkin samalla hyvin liikkuva, nykyaikainen joukkue. Jos vaikkapa Mario Hezonjan (203 cm) päästää vapaalle kentälle, ollaan vaikeuksissa. Pieniä muokkauksia me varmasti tehdään, mutta konsepti pysyy samana: pointin puolustaja aloittaa mahdollisimman ylhäältä ja siitä lähdetään rakentamaan aggressiivista 40 minuutin joukkuepuolustusta.

Unohtaa ei sovi sitäkään, että MM-karsintojen ensimmäisestä vaiheesta jokainen otteluvoitto lasketaan mukaan MM-jatkokarsintoihin. Kroatia on paperilla väkivahva joukkue, mutta vierasvoitto petaisi entistä vahvemmat asetelmat MM-jatkokarsintoihin.

- Tässä on jo lohkovoitto alla ja MM-kisapaikka omissa käsissä. Olisihan se makeaa jatkaa Prahan EM-kisojen jälkeen ensi vuonna kauemmas Aasiaan, toteaa Madsen viitaten Filippiineillä, Indonesiassa ja Japanissa pelattaviin syyskuun 2023 MM-kisoihin.

Kroatia ja Susijengi kohtaavat Rijekassa pelattavassa MM-karsintaottelussa sunnuntaina 3.7. klo 21.00 alkaen Suomen aikaa. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella.

Henkilöt

 
27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

Näytä lisää vastaavia