22.2.2025 12:46 Elias Valtonen, 25, on viimeisen parin vuoden aikana vakiinnuttanut asemansa paitsi Susijengin puolustuspään liimana, myös Espanjan ACB-liigassa. Vaikka Valtosen ja Susijengin suuryllätys EM-rankingin kärkijoukkue Serbiaa vastaan kuivui perjantaina kasaan viime minuuteilla, Euran Veivin kasvatti uskoo eilisen toimineen erinomaisena valmistavana harjoituksena paitsi maanantain Tanska-otteluun, myös ensi kesään.
Elias Valtonen ja Susijengi tähtäävät EM-karsintojen päättämistä voittoon maanantaina Kööpenhaminassa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.
Valtonen oli perjantaina paljon vartijana, kun hänen vastuulleen asetettiin hidastaa Serbian pelin sielua, Aleksa Avramovicia. Vaikka Valtosen +/- -tilastolukema (-4) osoittaa hänen olleen tehtävänsä tasalla, häntä jäivät harmittamaan ottelun ensimmäisillä minuuteilla vislatut virheet, jotka pakottivat häntä laskemaan puolustuksen aggressiivisuustasoa.
- Pelisuunnitelma oli ottaa Avramovic kiinni koko kentältä ja ottaa ennakoivasti hänen vasemman käden ajonsa pois. Pyrkimyksenä oli olla aktiivinen, aloitteellinen ja fyysinen. Parin virheen jälkeen piti kuitenkin laskea vähän intensiteettiä, mikä auttoi Avramovicia saamaan pari onnistumista heti kärkeen, Valtonen kertailee.
- Ne virheet tuli mun mielestä ehkä vähän herkästi, mutta siihen on pelaajana vain mukauduttava. Silloin keskitytään ennen kaikkea jaloilla puolustamiseen. Tuon tason pelaaja kuitenkin käyttää kaiken tilan, mikä avautuu, eli siinä mielessä puolustuksessa jäi parantamisen varaa.
Valtosen ilta Avramovicin peittona korosti läpi 2020-luvun vakiintunutta trendiä, jossa hänen tehtäväkseen asetetaan vastustajan parhaan taka- tai laitapelaajan puolustaminen. Viimeisen parin vuoden aikana Valtonen on saanut puolustaa mm. Buddy Hieldiä (Bahama), Lorenzo Brownia (Espanja), Kamar Baldwinia (Georgia) ja A.J. Slaughteria (Puola).
- Nämä ovat juuri sellaisia haasteita, mitä pelaajana haluaa ottaa. Noilla kavereilla on kentällä kaikki hyökkäyspään avaimet käsissään. Mielestäni oon pärjännyt heitä vastaan ihan ok, mutta tiedän pystyväni olemaan vielä parempi pakissa ja otan tehtäväni kunnia-asiana, Valtonen kuittaa.
Puoli vuosikymmentä ammattilaisena Euroopassa pelannut Valtonen on kasvanut korkoa Susijengin lisäksi myös Euroopan parhaana kansallisena sarjana tunnustetussa Espanjan ACB-liigassa.
Valtonen siirtyi vuosi sitten Manresasta CB Granadaan, jonka pääsarjapaikan hän varmisti viime kevään viimeisten runkosarjakierrosten uroteoillaan. Tällä kaudella Valtonen on kirjauttanut Granadalle 10,1 pistettä ja 3,0 levypalloa ottelua kohden, jotka ovat yksilötason tilastoina samalla tasolla mm. Hanno Möttölän, Petteri Koposen ja Sasu Salinin Espanjan kausien kanssa.
- Olen pystynyt suorittamaan viikosta toiseen suhteellisen tasaisesti ja pelaamaan rennosti hyökkäyspelinkin osalta. Joukkuetasolla tärkeintä on se, että ollaan pystytty voittamaan omat päävastustajat, joita vastaan taistellaan säilymisestä liigasta. Pari isompaakin päänahkaa oli otettavissa, mutta vielä ei rutiini riittänyt, hän kommentoi kuluvaa kauttaan.
Suoritustason vakiintumisessa kyse on ollut ennen kaikkea itseluottamuksen löytämisessä. Valtonen pelasi erinomaisen tulokaskauden Manresassa 2021-22, mutta tuolla kaudella huippusuoritusta seurasi kovin usein tipahtaminen maan pinnalle seuraavassa ottelussa. Ailahtelut ovat nyt jääneet taakse.
- Isoimmat taistelut käydään pääkopan sisällä. Kun ympäristö, mielentila ja rentous ovat oikeita, yleensä tulee parempaa jälkeä. Vaikka tälläkin kaudella on ollut pari vaikeampaa heittojaksoa, olen tiennyt, että kun tekee vain asiat hyvin, sieltä kyllä noustaan.
Puolentoista vuoden takaisissa Okinawan MM-kisoissa ottelussa Kap Verdeä vastaan Valtonen hätkähdytti pelaamalla palloskriinitilanteen jälkeen rohkeasti 1-1-haaston Kap Verden Euroliiga-jätti Edy Tavaresta vastaan. Kuluvalla kaudella samaa on nähty yhä useammin, kun Valtonen on saanut valmentajiltaan vihreän valon laittaa palloa lattiaan.
- Kun valmentaja sanoi, että voin käyttää palloskriiniä, olen ottanut siitä koppia ja yrittänyt pelata enemmän pallon kanssa. Vaikka vahvuuteni ovat korille leikkaamisessa ja puolustuksessa, haluan ottaa yhä enemmän vastuuta koko kentällä, että vastustajalla olisi vaikeampaa ottaa vahvuuksiani pois, hän kuvailee.
Suoritustason nousuun on auttanut myös sopeutuminen ACB-liigaan. Liiga pelitempoineen, -tapoineen ja pelaajineen alkaa olla jo Valtoselle tuttu.
- Ensimmäisen kauden Manresan jengini on pitkälti hajaantunut eri seuroihin. Melkein joka jengissä on tänä päivänä pari pelaajaa, jotka voin sanoa tuntevani henkilökohtaisesti. Se on korostanut sitä fiilistä, että kuulun ACB:hen ja että mulla on tulevaisuus siellä.
Susijengi lähti ensi maanantaina huipentuviin EM-karsintoihin siinä mielessä haastavasta asetelmasta, että yhtenä ensi kesän EM-kisojen isäntäjoukkueista ei joukkueen ole vuoteen tarvinnut jännittää otteluiden lopputulosta. Joku saattaisi sanoa, että yhden voiton saldo viidestä karsintaottelusta alleviivaa tätä tosiasiaa, mutta Valtonen kiistää tämän jyrkästi.
- Viisi karsintatappiota eivät ole tulleet siksi, että kukaan tässä jengissä ei antaisi maksimiaan. Jokaista peliä on lähdetty voittamaan. Me ollaan pelattu paikoin oikein hyvääkin koripalloa, mutta sellaista täydellistä 40-minuuttista ei olla vielä saatu kasaan, Valtonen analysoi.
- Serbia-peli harmittaa, koska se oli täysin otettavissa. Sitten pitää taas keskittyä siihen, mitä hyviä asioita siitä on otettavissa jatkoon paitsi Tanska-pelin, myös ensi kesän kannalta. Vielä tähdätään siihen yhteen ehjään 40-minuuttiseen, johon on maanantaina taas uusi mahdollisuus.
Maanantaina Kööpenhaminassa Susijengi kohtaa Tanskan, jota vastaan joukkue nousi kuudentoista pisteen takaa voittoon vuosi sitten Espoo Metro Areenalla. Tanska kaatui perjantaina Georgialle kahdella pisteellä ja karsiutui siten EM-kisoista. Tästä huolimatta Valtonen uskoo Tanskan tulevan maanantain peliin revanssimielessä.
- Tanska haluaa varmasti kotiyleisönsä edessä päättää EM-karsinnat voittoon ja maksaa vuoden takaisen tappionsa meille takaisin. Meidän tavoitteemme taas on kehittää perjantaista, pitää Tanskan yksilöt kurissa ja pelata samalla tavalla vapautunutta hyökkäyspeliä kuin Serbiaa vastaan.
Mitä Valtosen leipäpuuhun tulee, Tanskalla on riveissään kaksi Euroliiga-tason koritykkiä: Partizan Belgradin Gabriel ”Iffe” Lundberg sekä Olimpia Milanon Shavon Shields. Selvää on, että siivouspalvelu Valtosen palveluksia tarvitaan jälleen.
- Molempien kanssa sama juttu, että jos heidän antaa pelata mukavuusalueellaan ja jos heille antaa liikaa tilaa, on vaikea voittaa. Meidän pitää olla fyysisiä, koko ajan iholla, kiusata heitä ja pakottaa heidät heti alkajaisiksi missaamaan omia heittojaan. Jos siinä onnistutaan, ollaan vahvoilla.
Tanska ja Susijengi kohtaavat Kööpenhaminan Farum Arenalla maanantaina 24.2. klo 21.00 Suomen aikaa. Suora lähetys JIM-kanavalla käynnistyy klo 20.30.
Susijengin kokeneeseen osastoon kuuluva Ilari Seppälä, 31, teki susidebyyttinsä verrattain myöhäisessä iässä, mutta on 2020-luvun edetessä vakiinnuttanut paikkansa joukkueessa pelinrakentajana ja ”isojen pelien miehenä”. Viidenkymmenen pelatun A-maaottelun haamurajan kynnykselle päässyt Seppälä keskittyy tällä hetkellä mahdollisuuteen pelata terveenä ja toivoo voivansa olla joukkueen käytettävissä pitkään.
Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä, 28, on tavallaan oudon, mutta samalla mieluisan tilanteen edessä.
”Hurja-Hannes” jyrää taas. Hannes Pöllä, 211 cm ja 26 vuotta, joutui kaksi vuotta sitten jättämään Korisliiga-kentät pitkäksi aikaa loukkaantumisen ja pitkän kuntoutuksen vuoksi. Tällä kaudella Pöllä on päässyt keräämään pitkän kuntoutuksen satoa ja osoittanut koripalloilevalle Suomelle olevansa täsmälleen sellainen kansainväliset mitat täyttävä iso, jollaista hänestä juniorivuosina uumoiltiin.
Severi Kaukiainen, 26, pelaa ensimmäistä täyttä kauttaan virolaisen Kalev/Cramon joukkueessa. Kaukiaisella on edessään iso kevät, kun hänellä on mahdollisuus kolmeen pokaaliin.
Perttu Blomgren, 23, aloitti kautensa sarajevolaisessa KK Bosnassa, mutta vaihtoi vuodenvaihteessa latvialaisen Ventspilsin joukkueeseen. Maisemanvaihdos on ollut Blomgrenille toivottu piristysruiske.
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Harva suomalainen koripalloilija on kyennyt nostamaan osakkeitaan puolessa vuodessa yhtä paljon kuin Samu Adler, 17. Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuva Adler teki ensin loppukesällä läpimurtonsa U18 poikien EM-kotikisoissa Tampereella, on syyskaudella lukeutunut Korisliigan kotimaisiin tehonimiin Salon Vilppaassa ja juoksee sunnuntaina Tbilisi Arenan parketille Susijengi-debyytissään.
Eurokoripallon taivaalle on syttynyt tänä syksynä uusi tähti. Susijengin uuden sukupolven kulmakivi Mikael Jantunen, 24, osoitti iskukykyään viime kaudella Paris Basketballin Eurocup-mestarijoukkueessa, mutta tänä syksynä ”Micke” on jopa petrannut esityksiään pykälää korkeammalla, Euroliigassa. Nyt Jantunen on liittynyt Susijengin EM-karsintavahvuuteen tavoitteenaan johtaa joukkueensa voittoon sunnuntaina.
Susijengin kokeneeseen jaostoon kuuluva Alexander Madsen, 29, pelasi viime kesänä kenties elämänsä parasta koripalloa Valencian olympiakarsintaleirityksessä. Torstaina Madsen ja muu Susijengin iso miehistö on paljon vartijana, kun Susijengi ottaa mittaa Tornike Shengelian ja Giorgi Shermadinin Georgiasta.