21.4.2020 14:06 Kiitos seurasta -juttusarjassa vierailee Leppävaaran Pyrinnön supermikrojen valmentaja Tuija Höysniemi, joka korostaa erityisesti urheiluseurojen yhteiskunnallista vastuuta.
Espoon kaupungin Tilapalveluiden hankepäällikkö Tuija Höysniemi lahjoittaa joka viikko noin puoltatoista työpäivää vastaavan ajan Leppävaaran Pyrinnölle. Hän on supermikrojen päävalmentaja eli pyörittää yhteensä neljää joukkueellista 5–7-vuotiaita koripalloilijan alkuja. Valmentajan roolissa hän on toiminut LePyssä jo vuodesta 2014 ja hoitaa ohessa muuta pientä kuten rahastonhoitajan toimia.
– Salissa kuluu seitsemän tuntia, suunnitteluun menee ehkä kolmisen tuntia, ja kun siihen päälle laskee yhteydenpidon ja muun lisätyön, niin kyllä siitä sellainen 12 tuntia viikossa kertyy, Höysniemi laskee.
Höysniemen kaikki kolme lasta ovat mukana LePyn toiminnassa, joten tie valmennuksen pariin kulki oman perheen harrastusten myötä. Parhaillaan hänellä ei kuitenkaan ole joukkueissaan yhtäkään omaa jälkeläistä, vaan vapaaehtoistyön motivaationa toimivat yhteisöllisyys ja yhteiskunnallisen vastuun kantaminen.
– Ihmisellä on vain yksi elämä, joten olen miettinyt paljon, että mihin aikansa kannattaa laittaa. Koen, että tästä saa vielä enemmän kuin mitä antaa. Pienten lasten kanssa työskentelystä saatu ilo ja energia on todella suurta, ja samalla tarjoamme heille hyvän ja turvallisen harrastuksen koulunkäynnin ohelle.
LePyssä Höysniemeä on aina viehättänyt terveiden elämänarvojen lisäksi myös seuran yhtenäisyys ja vanhempien osallistumisinto. Pelitapahtumiin syntyy buffet yhteistyöllä, ja ihmiset tuntevat toisensa.
– Vanhemmat lahjoittavat huomattavasti omaa aikaansa. Ja vaikka vanhemmat eivät voikaan aina osallistua, niin on silti tärkeää, että lapset pääsevät harrastamaan. Esimerkiksi lastenkodissa asuvalta lapselta ei voi vaatia, että sieltä tulee mukana mokkapaloja samalla tavalla kuin varakkaammilta perheiltä.
Höysniemi mainitsee lisäksi, että nuorille aktiiveille LePyssä on ollut tärkeää, että aikuiset ottavat heidät mukaan valmennusryhmiin tasa-arvoisesti ja kunnioituksella.
Pehmeiden arvojen korostamisesta huolimatta LePyssä valmennus pidetään laadukkaana ja urheilu on tavoitteellista. Höysniemi on käynyt aktiivisesti kursseja ja koulutuksia, joilla kehittää omaa valmentajan taitoaan, eikä motorisessa harjoittelussa koskaan mennä helpoimman kautta. Seuran kasvatteihin kuuluu muiden muassa Florida Statessa pelaava ja Susiladiesin tulevaisuuden suurimpiin lupauksiin lukeutuva Sara Bejedi.
Suuret urheilulliset onnistumiset näkyvät vasta myöhemmällä iällä, mutta pieniltä ihmisiltä saatu palaute on Höysniemelle tärkeää. Hän on huomannut, kuinka motivoituneita urheilijoita jopa supermikroista löytyy.
– Eräs helmikuussa aloittanut tyttö toi jo ystävänpäivänä minulle itse tehdyn kortin, ja erään pojan äiti kertoi, että poika oli kotona sanonut, että haluaa tehdä Tuijan ylpeäksi. Eihän tällaisesta voi saada kuin voimaa.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT järjestää yhteistyössä Tampereen urheilulääkäriaseman/Terve urheilija -ohjelman, UKK-instituutin ja Syöpäjärjestöjen kanssa miniwebinaarin Päihteet eivät kuulu urheiluun – miten ja miksi tukea nuoren urheilijan päihteettömyyttä?
Nelihenkinen ryhmä kaarinalaisia koripallotoimijoita suuntasi lokakuussa Kataloniaan etsimään uutta oppia ja innoitusta seuran kehittämiseen. Kumppaniseura Joventut Badalonassa seuralla on vahva omistajuus valmennuksesta ja pelaajista, ja seuran yhteishenki on luja.
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi kesäkuussa 96 stipendiä. Vuonna 2018 perustettu rahasto on tukenut 16 hakukierroksen aikana yli 1100 perhettä.
Lahti Basketball Junioreiden kouluvierailut ovat oiva esimerkki siitä, kuinka suunnitelmallisella ja innostavalla toiminnalla voidaan lisätä lasten liikkumista ja kasvattaa samalla koripalloharrastajien määrää.
Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.
Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.
Vuoden viimeinen Parempaa korista -webinaari järjestetään 13.12, jolloin aiheen keskiössä ovat seuraviestintä ja työkalut sen kehittämiseen.
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi lokakuussa 70 stipendiä tukemaan vähävaraisten perheiden korisharrastusta.
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi kesäkuussa 59 stipendiä.