Sara Bejedillä haastava alkukausi – ”Positiivisuuden kautta”

21.10.2024 17:12 Kaikki näytti hyvältä, kun Sara Bejedi, 24, paukutti Euroliigan karsinnoissa kolmen pisteen heittoja sisään ja auttoi joukkueensa himoitun kilpailun porteille. Sen jälkeen kaikki kuitenkin muuttui.

Sara Bejredi pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena. (Kuva: FIBA Europe)

Bejedi vietti edelliset viisi kautta USA:ssa Arizona Staten ja Florida Staten yliopistoissa ja valitsi ensimmäiseksi ammattilaisjoukkueekseen unkarilaisseura KSC Szekszardin. Ammattilaisarki on iskenyt vasten kasvoja heti alkajaisiksi.

- On todella erilaista olla ammattilaisena kuin yliopistossa. Ammattilaisena oleminen on selkeästi enemmän itsenäisempää kuin yliopistossa. Yliopistossa kaikki oli hyvin järjestäytynyttä: oli harjoitukset ja filmisessiot, keskustelimme joka viikko valmentajan kanssa, tein henkilökohtaisia harjoituksia enemmän...Tämä alku on ollut pienoinen herätys. Ei ole ketään auttamassa ja valmentajalta on vaikea saada palautettu. On tullut sellainen, että nyt eletään oikeasti aikuisten elämää, Bejedi aloittaa.

Rivien välistä voi lukea, että Bejedin alku Unkarissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista.

- Voi sanoa, että on ollut vähän vaikeaa. Koripalloilijana haluan kuulla palautetta, jotta voin kehittyä ja olla paras versio itsestäni. Itsereflektointi on vaikeampaa, kun ei välttämättä saa sitä palautetta. Jos on vähän vaikeampaa eikä vastuuta tule niin paljon kuin odottaa, niin sen ei voi määrittää itseään pelaajana, sillä tiedän olevani hyvä pelaaja.

Szekszard haki paikkaa Euroliigaan karsintojen kautta kohdatessaan tšekkiläisen Zabiny Brnon. Szekszard hävisi avausottelun vieraskentällä pisteellä ja pääsi hyvistä lähtöasetelmista toiseen osaotteluun.

Toisessa pelissä Bejedi oli kuumana takoessaan kolmeen neljännekseen 22 pistettä ja pitäen joukkueensa kiinni Euroliigan paikasta. Päätösneljänneksen alussa Bejedi tuli vaihtoon joukkueen johtaessa seitsemällä pisteellä. Penkiltä hän joutui seuraamaan, kun Brno kuroi eroa kiinni ja meni ohi. Kun Bejedi vaihdettiin kentälle loppuminuuteiksi, oli Brno kääntänyt pelin itselleen siirtyen viiden pisteen johtoon. Lopulta Brno eteni Euroliigaan yhteispistein 147-139.

- Euroliigan karsinnoissa meille tuli tappio. Toisessa Euroliigan karsintaottelussa olin hyvässä vireessä, mutta sitten en juuri pelannut viimeisellä neljänneksellä. Joskus valmentaja tekee ratkaisuja joita on vaikea ymmärtää, mutta ne ovat asioita joita ei pysty itse kontrolloimaan.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Toisessa Euroliigan karsintaottelussa Bejedin urakoi yli 27 minuuttia, mutta muuten hänen peliaikansa on ollut noin 15 minuutissa.

- Sen jälkeen minuutit eivät ole olleet sitä mitä kuvittelin enkä ole saanut sille minkäänlaista selitystä. Sellaista se kuitenkin joskus on. Täytyy vain kontrolloida niitä asioita joita voi ja yrittää tehdä kentällä parhaansa. Ei tässä auta surra tai valittaa, Bejedi toteaa.

Muutos yliopistokoriksesta ammattilaiselämään on iso. Maat, kulttuurit ja toimintaympäristöt ovat erilaiset eikä rinnalla ole tuttua ja turvallista tukiverkostoa. Vaikeina hetkinä Bejedi voi kuitenkin kääntyä muun muassa perheensä ja ystäviensä puoleen.  

- On todella vaikea löytää tukea ja sitä tulee niiltä henkilöiltä jotka ymmärtävät. Voin olla ylpeä siitä millaisilla ystävillä olen ympäröinyt itseni ja heiltä saan tukea. Sosiaalisessa mediassa tulee paljon positiivista viestiä ja ihmetellään, miksen pelaa enemmän, ja Suomesta valmentajat ovat myös lähetelleet viestiä ja olen pystynyt saamaan myös niistä tukea. Tärkeintä on mennä positiivisuuden kautta. Jos valmentaja ei anna minulle minuutteja, niin ei se kuitenkaan tarkoita sitä, että olisin huono pelaaja. Täytyy vain keskittyä niihin asioihin joihin itse voi vaikuttaa.

Szekszard on aloittanut kautensa Unkarissa puhtaalla pelillä ja EuroCupissa saldona on voitto ja tappio. Bejedin mukaan uudistunut joukkue hakee vielä yhteistä säveltä.

- Pelillisesti peli on tietenkin myös erilaista. Yliopistossa minulla oli vapaus käyttää nopeuttani ja taitoani ja sain tehdä käytännössä mitä vain. Meillä on täällä uusi ja nuori valmentaja ja kaikki yrittävät vielä löytää mikä on se paras tapa pelata ja mikä toimii. On vielä sen verran aikaista, että luulen, ettei valmentajakaan ole vielä täysin varma mikä on paras tapa. Kausi on vasta alussa ja asiat voivat vielä muuttua. Toivottavasti tässä seuraavien kuukausien aikana saadaan hommaa selkeämmäksi.

Sara Bejedi pääsee pelaamaan kovia EuroCupin pelejä. (Kuva: FIBA Europe)

Unkari on erittäin vahva naisten maajoukkuetasolla ja se heijastuu myös sarjaan. Sarja on hyvin kaksijakoinen, kun terävintä kärkeä edustavat Euroliigassa pelaavat Miskolc ja Uni Györ ja Szekszardin lisäksi EuroCupissa pelaavat myös Pecs sekä Sopron. Sen jälkeen taso tippuu rajusti muun viiden joukkueen kohdalla.

- Joukkueiden taso on vähän vaihteleva. On joitain todella nuoria joukkueita, jotka eivät ole niin taitavia, mutta sitten on myös todella kovia joukkueita. Emme ole vielä muita kärkijoukkueita kohdanneet, mutta meillä on tulossa kolme peräkkäistä peliä muita kärkijoukkueita vastaan, joten silloin osaa sanoa tarkemmin.

- Fyysisyys ja tuomarilinja ovat hyvin erilaisia, mutta olen tykännyt paljon. Tykkään, kun on kovia pelejä ja ympärillä on taitavia sekä kyvykkäitä pelaajia. Koripallo on se tärkein asia.

EuroCupissa Bejedi pääsee testaamaan itseään maanosan huippujoukkueita vastaan. Samassa lohkossa pelaavat ranskalainen Tarbes, espanjalainen Movistar sekä lohkon heittopussiksi ajautunut kreikkalainen Iraklis.

- Se on ollut mahtavaa. Olen otettu, että olen päässyt tällaiseen liigaan. Aina puhutaan WNBA:sta, ja se optio on edelleen olemassa, mutta myös Euroopassa on niin paljon hyviä koripalloilijoita ja joukkueita, ja on mahtava päästä näkemään niitä. Se tuo myös itselleni itsevarmuutta, että olen päässyt pelaamaan näin hyvään joukkueeseen ja sarjaan jossa olen todella taitavien pelaajien ympäröimänä. Se on myös muistutus siitä, että olen myös itse hyvä pelaaja, kun pystyn tällä tasolla pelaamaan.

Susiladiesin EM-karsinnat jatkuvat vuoden tauon jälkeen

Bejedi pääsee taas marraskuussa pukemaan Susiladiesin pelipaidan ylleen, kun EM-karsinnat jatkuvat vuoden tauon jälkeen. Viime vuonna Susiladies voitti vieraspelissään Bulgarian ja piti viime vuoden EM-nelosta Unkaria tiukoilla häviten lopulta yhdeksällä pisteellä. Marraskuussa Susiladies kohtaa Urhea-hallissa Slovenian ja Bulgarian.

Sara Bejedi odottaa marraskuun EM-karsintaotteluita innolla. (Kuva: Vlle Vuorinen)

Yliopistovuosiensa aikana Bejedi nähtiin maajoukkueen mukana ainoastaan kesäisin, mutta nyt hän pääsee mukaan myös talven maajoukkueikkunaan. Hän odottaa jo innolla maajoukkuekavereidensa tapaamista.

- Aivan mahtava päästä taas maajoukkueen mukaan. On aina suuri kunnia pukea sininen tai valkoinen pelipaita päälle. Super hienoa päästä taas tapaamaan parasta ystävääni Awakia ja muita pelaajia. On mielenkiintoista nähdä, kun moni muukin pelaa nyt EuroCupia Peli-Karhujen kanssa, että miten se fyysisyys niistä peleistä reflektoituu sitten maajoukkueeseen.

EM-lohkosta lohkovoittaja pääsee suoraan kisoihin ja kahdeksasta lohkosta neljä parasta lohkokakkosta ansaitsee myös paikan lopputurnauksessa. Susiladiesin tulevista vastustajista Slovenialla on identtinen tilasto kuin Suomella sen voitettua ensin Bulgarian ja häviten sen jälkeen Unkarille. Bulgaria on puolestaan hävinnyt molemmat ottelunsa. Marraskuun maaotteluikkunassa Susiladiesilla on mahdollisuus tarrata tiukasti lohkon kakkospaikkaan kiinni ja Bejedi lähteekin tuleviin otteluihin itseluottamusta uhkuen.

- Lähtökohta on se, että me voitamme molemmat pelit ja minulla on 100-prosenttinen luotto joukkuekavereihini. Nuorena sitä löysi asioita joista ei tykännyt mitä joukkueissa ehkä tehtiin, mutta nyt näkee, että asiat ovat todella hyvin. Mielestäni meillä on koossa todellinen dream team. Olemme tunteneet toisemme jo vuosia ja tehneet yhdessä töitä. Olen otettu ja iloinen, että pääsen pelaamaan sellaisten joukkuekavereiden kanssa, jotka välittävät. Olen hyvin itsevarma siitä, että pelit menevät hyvin, Bejedi toteaa.

Susiladies kohtaa ensin Slovenian 7.11. ja heti perään Bulgarian 10.11. Molemmat ottelut pelataan Urhea-hallissa.

Susiladiesin pelaajat viime viikolla:

Euroliiga
Reyer Venezia-Valencia 75-67
Awak Kuier (Reyer Venezia): 14 pistettä, 4 levypalloa, 2 syöttöä, 2 riistoa, 1 torjunta
Ottelutilastot

EuroCup
Castors Braine-Peli-Karhut 64-65
Lotta-Maj Lahtinen (Castors Braine): 8 pistettä
Elina Koskimies (Peli-Karhut): 10 pistettä, 2 levypalloa, 2 riistoa, 1 torjunta
Anissa Pounds (Peli-Karhut): 5 pistettä, 2 syöttöä
Linda-Lotta Lehtoranta (Peli-Karhut): 4 pistettä, 2 levypalloa, 5 syöttöä, 1 riisto
Ottelutilastot

Szekszard-Tarbes 59-68
Sara Bejedi (Szekszard): 1 levypallo, 2 syöttöä, 1 riisto
Ottelutilastot

Italian Serie A:
Reyer Venezia-San Giovanni 84-69
Awak Kuier (Venezia): 16 pistettä, 6 levypalloa, 2 syöttöä, 1 riisto, 1 torjunta
Ottelutilastot

Belgian liiga:
Castors Braine-Liege Panthers 88-60
Lotta-Maj Lahtinen (Castors Braine): 9 pistettä, 2 levypalloa, 5 syöttöä, 4 riistoa
Ottelutilastot

Saksan Bundesliiga:
Stars Keltern-Saarlouis Royals 82-84
Roosa Lehtoranta (Saarlouis): 19 pistettä, 3 levypalloa
Ottelutilastot

Veilchen BG74-Angels Nördlingen 53-64
Lotta Vehka-ajo (Nördlingen): ottelutilastoja ei saatavilla
Niko Kuusi (Nördlingen, päävalmentaja)
Ottelutilastot

Henkilöt

 
14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

28.9.2018 17:59 Susijengi

Bundesliigassa runsaasti suomalaismielenkiintoa

Saksan Bundesliigassa on iso suomalaiskiinnostus tällä kaudella, kun sarjan suomalaisedustus on noussut peräti neljällä.

27.9.2018 18:51 Susijengi

Susijengin nelikko kovin tavoittein Espanjassa

Espanjan koripallosarjoissa nähdään tällä kaudella neljä Susijengin pelaajaa, kun Sasu Salin aloittaa toisen kautensa Malagassa, Alexander Madsen hakee läpimurtoa Euroliiga-joukkue Gran Canariassa ja Roope Ahonen sekä Matti Nuutinen havittelevat nousua ACB-liigaan Oviedon riveissä.

21.10.2024 16:15 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen kaatamassa Euroliigan mestaria – Olivier Nkamhoua kovassa iskussa

Mikael Jantusen edustama Paris Basketball otti historiansa ensimmäisen voiton Euroliigassa makeimmalla mahdollisella tavalla, kun se voitti hallitsevan mestari Panathinaikosin. Olivier Nkamhoua puolestaan johti Niners Chemnitzin kahteen tärkeään voittoon viikolla.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

Näytä lisää vastaavia