Sasu Salin: ”Ihan aikataulussa ollaan!”

10.8.2023 14:06 Susijengin MM-kisoihin valmistava leirijakso on puolessavälissä ja ensimmäistä kesäänsä joukkueen kapteenina viettävä Sasu Salin, 32, luottavainen joukkueen tilaan. Vaikka hienosäädettävää riittää ja yhteispeli on vielä hakusessa, ottelut Liettuaa ja Viroa vastaan ovat antaneet lupaavaa osviittaa Susijengin iskukyvystä.

Sasu Salin saavuttanee 134. miesten maaottelunsa rajapyykin ensi maanantaina Liettuan Klaipedassa. Tuolla maaottelumäärällä MaSu-Basketin kasvatti kohoaa kaikkien aikojen pelattujen maaotteluiden jaetulle 20. Kuva: Ville Vuorinen

Keskiviikon maaottelussa Viroa vastaan tarkasta heitostaan ja periksiantamattomasta puolustuksestaan tunnettu Salin joutui juniorivuosien rooliinsa, kun pelinrakentajat Edon Maxhuni ja Miro Little olivat sivussa ja Ilari Seppäläkin joutui jättämään kentän ensimmäisen neljänneksen jälkeen.

Vaikka pelinrakentajavaje näkyi yskähtelyssä joukkuehyökkäyksissä, etenkin päätösjaksolla Susijengi pelasi tämän tästä kauniita puolivapaaseen koriin johtaneita settejä. Salinillekin kirjattiin hänen maajoukkueuransa toiseksi korkein yhden ottelun syöttömäärä, kahdeksan.

- Vähän eriskummallinen peli. Onhan pelinrakentaja varmaan tärkein pelipaikka koriksessa ja hetihän se kentällä näkyy, jos viisikossa ei ole tyyppiä, joka tuo pallon ylös ja rakentaa pelit. Meillä oli kuitenkin rutiinia voittaa ja siitä pitää olla tyytyväinen, Salin kuittaa.

- Viimeksi taisin pelata itse pointtia Susijengissä ekana maajoukkuekesänäni. Ei se mulle ihan luontainen juttu ole, vaikka muutama syöttö siellä napsahtikin. Pointin pelaaminen vaatii sen verran ajattelua, että mieluummin juoksen tuolla heittävänä takamiehenä!

Salinin mukaan Viro-ottelu on muutekin syytä asettaa laajempaan kontekstiin.

Perinteisesti arvokisoihin valmistavat maaottelut toimivat Susijengille laboratorioina, joissa kokeillaan kumpaankin kenttäpäätyyn erilaisia harjoiteltuja elementtejä paljastamatta kuitenkaan liikaa tuleville MM-kisavastustajille.

- Saatiin kokeiltua sellaisia elementtejä meidän pelissä, joita ei ole ihan hirveästi vielä tähän mennessä harjoiteltu. Haettiin muutama pallonriisto korkealla paikkaprässillä ja pystyttiin ihan menestyksekkäästi puolustamaan isolla viisikollakin. Tuli sellainen olo, että näihin juttuihin voi nojata jatkossakin.

”Olen yrittänyt olla oma itseni kapteenina”

Salinille ojennettiin Susijengin kapteeninnauha vajaa vuosi sitten Berliinissä Espanjaa vastaan pelatun EM-puolivälieräottelun jälkeen.

Vaikka Salin onkin tehnyt läsnäolonsa tiettäväksi kapteenina viime marraskuun ja helmikuun MM-karsintaikkunoissa, hänellä on paraikaa meneillään ensimmäinen pidempi yhtäjaksoinen aika Susijengin kapteenina.

- Hyvältä tuntuu edelleen! Olen yrittänyt alusta asti olla oma itseni kapteenina. Jotain pieniä juttuja olen joutunut miettimään uusiksi, mutta mieli virkeänä tässä ollaan enkä erityisemmin stressaile, kapteeni hymyilee.

- Jengissä on hyvä buugi kentällä ja sen ulkopuolellakin. Jätkät tykkää olla toistensa seurassa ja kommunikaatiokanavat on auki. Vähän vielä yhteisiä treeni- ja pelipäiviä alle ja hyvä tästä tulee.

Salinin vastuu korostuu entisestään ottaen huomioon sen, että hän on viimeinen jäljellä oleva pelaaja alkuperäisestä Susijengi-sukupolvesta, joka kolusi arvokisoja Liettuassa 2011 ja Sloveniassa 2013. Vaikka Shawn Huffin ja Petteri Koposen äänet eivät enää pukukopissa ja penkillä kuulu, Sasun mukaan elementtejä uusien vastuunkantajien esiinnoususta on olemassa.

- Kyllä tässä kaverit puhuu. Lauri (Markkanen) sanoo aina mielipiteensä, Mädillä (Madsen) on asiaa, Edonilla (Maxhuni) samalla tavalla. Ilari (Seppälä) kertoo mielellään, miten pelit näkee ja meidän college-kaverit (mm. Nkamhoua, Grandison) eivät mitenkään aristele suun avaamista. Mutta mieluummin paljon puhetta kuin hiljaisuutta, Salin kuvailee asetelmia.

Omaa kieltään Salinin merkityksestä kertovat myös historiankirjat. Salin saavuttanee 134. miesten maaottelunsa rajapyykin ensi maanantaina Liettuan Klaipedassa. Tuolla maaottelumäärällä MaSu-Basketin kasvatti kohoaa kaikkien aikojen pelattujen maaotteluiden jaetulle 20. sijalle Klaus Mahlamäen ja Tapio Stenin kanssa ja hätyyttelee Kari-Pekka Klingaa (135), Heikki Taposta (137) ja Mikko Koskista (138) historiankirjoissa.

- Etuoikeutettu olen. Pikkupojasta asti oli sellainen unelma, että maajoukkueeseen pääsisi ja tuntuu kiitolliselta, että olen saanut olla tässä näin monta vuotta ja vielä isossa roolissa. Olen ylpeä tähänastisesta saavutuksesta ja seuraava tavoite on siellä top 10:ssa.

”Tosi tärkeät kaksi peliä edessä”

Susijengin matkaan kohti Aasian MM-kisoja on puolitoista viikkoa aikaa. Kisojen avausottelu Okinawan Naha Arenalla Australiaa vastaan pelataan kahden viikon ja yhden päivän päästä.

MM-kisoihin valmistavaa leiritysjaksoa on nyt takana runsaat kaksi viikkoa ja kapteeni näkee joukkueensa etenevän jotakuinkin aikataulussa. Potentiaali on katossa ja yhteispeli vielä vaiheessa, mutta aikaa riittää.

- Ihan aikataulussa ollaan. Tässä on ainakin itsellä aika monta arvokisavuotta takana ja tuntumaa siitä, miten nämä kisoihin valmistavat jaksot menevät. Joskus kymmenen vuotta sitten yhtenä jengin nuorimmista jätkistä katselin valmistavia maaotteluvastustajia sillä ajatuksella, että eihän me noita voiteta ikinä, ja nyt on kuitenkin aloitettu kesä kahdella voitolla.

MM-kisakampanjan aloittanut Liettua-voitto loppuunmyydyllä Tampereen Nokia Areenalla oli Susijengiltä vahva kollektiivinen työnäyte. Eilinen Viro-ottelu oli nihkeämpi, mutta voitto irtosi siitäkin haastavissa olosuhteissa. Kahden ottelun välinen aaltoilu ja vuoroväli on Salinin mukaan osa normaalia arvokisoihin valmistavaa prosessia.

- Kyllähän sen näkyi, että joka jätkällä oli tosi kova lataus Liettua-otteluun. Sen jälkeiset päivät vedettiin tosi kovaa treeniä, joten en yhtään ihmettele, että Viro-peli oli vähän tahmeampi, hän kommentoi.

Ennen MM-kisamatkaa tiedossa on vielä kisakunnon viimeistely.

Susijengi lentää lauantaina Liettuaan, missä se kohtaa revanssia metsästävän kotijoukkueen Klaipedassa maanantaina 14.8. Sen jälkeen joukkue ottaa suunnakseen Riikan, missä vastaan asettuu Kristaps Porzingisin johtama Latvia keskiviikkona 16.8.

- Tosi tärkeät kaksi peliä edessä, Salin arvioi ensi viikon koitoksia.

- Liettua tulee varmasti kovaa meitä vastaan Tampereen tappionsa jälkeen. Meillä on kuitenkin muutamia juttuja vielä takataskussa ennen maanantain peliä ja päästään testaamaan niitä. Latvia on tietenkin koossa tosi kovalla nipulla, ja on aina hyvä päästä pelaamaan viimeinen valmistava ottelu tuon tason korismaata vastaan.

Henkilöt

 
30.6.2024 21:39 Pääjuttu

Susijengin pelaajatusina olympiakarsintoihin on vahvistettu

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi valmennusjohtoineen on vahvistanut kahdentoista hengen miehistön alkaneen viikon olympiakarsintaturnaukseen Espanjan Valenciaan. Susijengi kohtaa turnauksessa tiistaina Bahaman ja torstaina Puolan.

30.6.2024 19:48 Susijengi

Puola olympiakarsintoihin tuplavoittojen siivittämänä

Kesän maaottelunsa kolmella perättäisellä tappiolla aloittanut Puola käänsi kurssinsa ja saapuu Valencian olympiakarsintaturnaukseen kahden voiton saattelemana. Puola nujersi viimeisissä valmistavissa maaotteluissaan Uuden-Seelannin ja Filippiinit.

30.6.2024 12:11 Susijengi

Miro Little: “Pelataan kollektiivina ja pidetään hauskaa”

Kun Susijengi peittosi Espoo Metro Areenalla Uuden-Seelannin, alkutahdit voitolle iski Miro Little, 20, energisellä puolustuspelillään. Pari päivää myöhemmin Tampereella Latviaa vastaan Little tarjoili maailmanluokan puolustuksen kylkeen ennakkoluulotonta heittopelaamista. Pelihaluja uhkuva Miro uskoo vireen kantavan myös Valencian olympiakarsintakoitoksiin asti.

29.6.2024 11:43 Susijengi

24 joukkuetta, neljä isäntäkaupunkia, neljä olympiakisapaikkaa – näin pelataan vuoden 2024 olympiakarsinnat

Kahdeksan joukkuetta selvitti viime vuonna paikkansa Pariisin vuoden 2024 olympiakisojen miesten koripalloturnaukseen. Loput neljä paikkaa jaetaan ensi viikolla Valenciassa (Espanja), Pireuksessa (Kreikka), Riiassa (Latvia) ja San Juanissa (Puerto Rico). Kilpailu on kovaa, sillä neljää kisapaikkaa metsästää peräti 24 joukkuetta.

28.6.2024 21:55 Susijengi

Tampereen taika pitää! Susijengi luuttusi Latvialla lattiaa

Susijengi piti perjantaina huolen siitä, että edes viime kesän MM-kisoissa viidenneksi sijoittunut Latvia ei saanut avattua vierasjoukkueen voittotiliä Tampereen Nokia Areenalla. Kollektiivina metsästänyt Susijengi löysi Olivier Nkamhouan ja Alexander Madsenin johdolla sankaria toisen perään ja kuittasi kenraaliharjoituksestaan 90-84 (42-38) -voiton.

28.6.2024 13:47 Susijengi

Edon Maxhuni 50. maaottelussaan: ”Tarkoitus on pelata vielä ainakin sata maaottelua”

Vain kaksi vuotta sitten Edon Maxhuni valmistautui uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Susijengin paidassa. Pikakelauksella kaksi vuotta eteenpäin, ja yhtäkkiä Maxhuni, 26, on kasvanut tärkeäksi osaksi Susijengin kokeneempaa osastoa. Tänä iltana Tampereella pukee susipaidan päälleen 50. kerran miesten A-maaotteluun.

28.6.2024 11:31 Susijengi

Susijengi kolmellatoista miehellä Latviaa vastaan, Nkamhoua ja Kaukiainen tekevät kesän ensiesiintymisensä

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi valmennusjohtoineen on nimennyt kolmentoista miehen kokoonpanon perjantai-illan otteluun Latviaa vastaan. Tampereen Nokia Areenan parketilla kuluvan kesän ensimmäisen ottelunsa susipaidassa pelaavat Olivier Nkamhoua ja Severi Kaukiainen.

27.6.2024 14:12 Susijengi

Euroopan kuntopuntarin kärkijoukkue Latvia tarjoaa Susijengille äärimmäisen tasonmittarin

Susijengi pääsee perjantaina maailmanluokan haasteen eteen, kun viime kesän MM-kisoissa viidenneksi sijoittunut Latvia saapuu Tampereen Nokia Areenalle olympiakarsintojen kenraaliharjoitukseen. Hanno Möttölän mukaan Latvialla on etunaan taitavien yksilöiden lisäksi kollektiivisen, kurinalaisen joukkuepelin kulttuuri.

27.6.2024 11:04 Susijengi

Tampereelle saapuva Latvia päihitti Egyptin, Bahamalle ja Puolalle tappiot

Susijengin vastustajaksi perjantain olympiakarsintakenraaliin Tampereen Nokia Areenalle saapuva Latvia karkasi kotikentällään Riiassa Egyptiltä pistein 84–63 (40–36). Susijengin Valencian turnauksen lohkovastustajat Bahama ja Puola joutuivat puolestaan taipumaan tappioihin.

26.6.2024 14:46 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Pitää vaan uskaltaa toteuttaa niitä asioita, mitä treenaa”

Alle kaksi viikkoa sitten seurajoukkuekautensa Ranskan liigan hopeamitaliin päättänyt Mikael Jantunen, 24, oli kentän ylivoimaisesti paras pelaaja Susijengin päihittäessä Uuden-Seelannin Sasu Salinin haamukorilla. Hiljalleen maailmanluokan pelaajaksi kasvanut Wartti Basketin kasvatti korostaa olympiakarsintojen lähestyessä intensiteetin ja joukkuepelin merkitystä.

Näytä lisää vastaavia