9.9.2021 08:32 Koripallo-ottelun läpivieminen onnistuneesti vaatii saumatonta yhteistyötä erotuomareiden ja toimitsijoiden kesken. Toimitsijoina toimivat pöytäkirjanpitäjä, ajanottaja, hyökkäysajanpitäjä, sekä kaksi tilastoijaa. Myös kuuluttaja on osa toimitsijatiimiä. Toimiva toimitsijapöytä takaa jouhevan ottelun niin erotuomareiden kuin katsojienkin silmissä.
Toimitsijat työn ääressä alle 16-vuotiaden tyttöjen MM-karsinnassa Helsingissä.
Kansainvälisen Koripalloliiton FIBA:n alaisissa otteluissa (maaottelut ja seurajoukkueiden kansainväliset sarjaottelut) toimitsijalta ja tilastoijalta vaaditaan ns. FIBA-lisenssi. Toimitsijalisenssin suorittaminen vaatii usean vuoden toimitsijakokemusta maan ylimmältä sarjatasolta sekä täydellistä sääntötuntemusta. Lisäksi jokaisen on osattava toimia kaikissa (pöytäkirja, ajanotto, hyökkäysaika) toimitsijatehtävissä. Tilastointilisenssin suorittaminen vaatii tilastointiohjelman täydellisen osaamisen lisäksi tilastoinnin määritelmät, jotka muuttuvat lajin kehittyessä. FIBA:n lisenssi on voimassa aina kaksi vuotta kerrallaan.
Kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n järjestämän toimitsijakoulutuksen läpäisi 13 suomalaista: Pipsa Aaltonen, Pirjo Alkunen, Zdenka Cvetinovic, Katri Heusala, Nina Koivisto, Päivi Kousa, Sari Leskinen, Oona Panula, Hanne Pirkola, Henna Runtti, Samu Silenius, Marika Vilanen ja Riikka Väisänen.
Tilastointilisenssi on tällä hetkellä voimassa reilulla 20 henkilöllä, joista yhdeksän toimii aktiivisesti maaotteluiden toimitsijatiimissä: Pirjo Alkunen, Tuomo Holopainen, Nina Koivisto, Samu Silenius, Maisa Talvitie, Ella Tiusanen, Hanna Tiusanen ja Marika Vilanen.
Koripalloliitto on omissa maaottelutapahtumissaan luottanut vuosikausia Marika Vilasen ja Nina Koiviston pyörittämään toimitsijatiimiin, joka koostuu lisenssin suorittaneista henkilöistä.
Kesällä 2021 tiimi toimi toimitsijoina 16- ja 18-vuotiaiden PM-kisoissa, Susijengin ja Susiladiesin kesän maaotteluissa sekä 16-vuotiaiden tyttöjen MM-karsinnoissa. Kaikkiaan 69 ottelua sisältänyt kesä piti sisällään huimat 360 toimitsija- ja tilastointitehtävää.
- Haluan Koripalloliiton puolesta kiittää Marikan ja Ninan tiimiä upeasta pitkään jatkuneesta yhteistyöstä. Ei ole salaisuus, että ilman tätä porukkaa olisimme todella pulassa. On todella hienoa, miten ammattimaisesti he suhtautuvat tehtävään kouluttautumalla jatkuvasti lisää, Koripalloliiton kilpailupäällikkö Ulla Karlsson hehkuttaa.
16-vuotiaiden tyttöjen MM-karsinnoissa toimitsijatiimi keräsi suorastaan ylistäviä kehuja, kun sen osaamista ja luotettavuutta kiitettiin FIBA:n ja erotuomareiden toimesta.
Tässä vaiheessa onkin hyvä esitellä kaikille koripallopelin yhtä monille tuntematonta osa-aluetta, toimitsemista ja kahta asiaan ”hurahtanutta” ammattilaista.
Toimitseminen on koripallossa yksi niistä tehtävistä, joihin harvoin löytyy innokkuutta. Lasten ja nuorten peleissä vuorot jaetaan vanhemmille ja tehtävään joutuu usein melkeinpä pakosta. Nina Koivisto ja Marika Vilanen ovat poikkeuksia. He ovat löytäneet itselleen harrastuksen, joka pitää heidät iltaisin ja viikonloppuisin koripallokentällä – tai tarkemmin sen laidalla. Molemmilla on mittava ura toimitsijana takanaan ja homma kiinnostaa edelleen.
- Toimitsijapöytä on koripallokentän keskiosassa joukkueiden vaihtopenkkien välissä eli parhaalla mahdollisella paikalla ottelun seuraamiseksi. Toimitsijapöydällä näkee miten valmentajat toimivat ja pääsee luomaan onnistunutta ottelutapahtumaa yhteistyössä erotuomareiden kanssa, kaksikko toteaa yhteen ääneen.
Ninan ylivoimainen suosikki on ajanotto. Siinä pitää pelin lisäksi tarkkailla vaihtopenkkejä sekä kaikkea mitä ympärillä tapahtuu. Pitää osata lukea peliä ja olla valmius reagoida tilanteisiin nopeasti. Marikan suosikki on hyökkäysaika. Pelissä on oikeasti koko ajan mukana, ja yhteistyö erotuomareiden kanssa on oltava saumatonta. Koripalloliiton siirtyessä digitaaliseen pöytäkirjaan myös pöytäkirjanpito on kiinnostaa. ”Uutta on aina kiva oppia”, toteavat molemmat kuin yhdestä suusta.
Pelkkä toimitseminen ei enää riitä. Molemmat ovat myös aktiivisia tilastoijia. Ottelutilastoinnilla on Suomessa suhteellisen pitkä historia. Aikanaan tilastoja pidettiin käsin. Nykyään tilastointi tapahtuu koneella reaaliajassa, niin että katsojat voivat seurata ottelun tapahtumia kotisohvaltaan. Tilastoinnissa molempia kiehtoo täydellisyys. Tilastoihin on saatava koriin johtaneet syötöt sekä kukin heittotyyppi. Tilastojen avulla valmennus, media ja fanit saavat enemmän irti ottelusta.
Suurin motivaattori toimitsemiseen kaksikolla on halu olla hyvä siinä mitä tekee. Molemmilla on kova kunnianhimo olla paras, tai ainakin lähes täydellinen. Toistaiseksi Suomessa ei ole kovinkaan monta yhtä innostunutta toimitsijaa. Toimitsijoista ja tilastoijista on huutava pula. Ninan ja Marikan löytääkin tällä hetkellä kymmenien eri joukkueiden toimitsijapöydältä.
Jatkuva oppiminen on molemmille tärkeää. Kansainväliset sääntömuutokset tai erikoistilanteet kiehtovat. Ei ole kovinkaan harvinaista, että Suomen kokeneimmat erotuomarit saavat puhelun kaksikolta keskustellakseen yksittäisistä tilanteista. Keskusteleminen erikoistilanteista yhdessä erotuomareiden kanssa pitää myös erotuomarit varpaillaan – ja sehän hymyilyttää kaksikkoa.
Myös Koripalloliitto on saanut osansa kaksikon innostuksesta. Kaksikko ylläpitää Koripalloliiton epävirallista toimitsijatiimiä, jota se informoi ajankohtaisilla asioilla epäsäännöllisen säännöllisesti. Maaotteluita (aikuiset ja nuoret) varten kaksikko organisoi toimitsijatiimiä, josta valitaan kulloinkin maaotteluihin tarvittavat toimitsijat. Kaksikko vastaa Koripalloliiton toimitsija- ja tilastokoulutuksista sekä auttaa Koripalloliittoa toimitsijatoiminnan kehittämisessä. Molemmat ovat olleet alusta asti mukana asiantuntijajäseninä myös Koripalloliiton digitaalisen pöytäkirjan eSCO:n kehittämisessä.
Molemmilla on ollut FIBA:n tomitsija- sekä tilastointilisenssi siitä asti, kun testaus aloitettiin.
Kansainväliset pelit ovatkin molemmille tuttuja. Molemmilla on jo parinkymmenen vuoden kokemus toimitsemisesta kansainvälisistä peleistä. Jos Koripalloliitto jakaisi kultakelloja sadasta maaottelusta pelaajien lailla myös toimitsijoille, olisi Ninalla ja Marikalla niitä käsivarrellinen. Suomi on suhteellisen pieni maa toimitsijan silmin. Kaksikon haaveena on päästä olympialaisiin toimitsijaksi. Suunnitelmissa olikin lähteä tänä vuonna vapaaehtoiseksi Afrikan mestaruuskisoihin, mutta koronatilanne esti aikeet. Haaveet eivät kuitenkaan muuttuneet. Aikataulut pitää nyt vain miettiä uusiksi.
Sekä Ninaa että Marikaa harmittaa, ettei toimitsemista koeta yhtä mediaseksikkäänä kuin muita koripallon osa-alueita. Molemmat kannustavat kuitenkin kaikkia rohkeasti mukaan. Kyseessä on erittäin kiinnostava osa-alue, jota harva osaa tehdä oikein. Eikä siinä vielä kaikki. Toimitsijatiimistä on saanut paljon uusia ystäviä.
- Hyvä tiimi tässä lopulta on kaikkein tärkeintä, toteaa Nina ja Marika.
Erityisesti junioripeleissä katsojilla on suuri merkitys nuorten pelaajien pelikokemukselle, itsetunnolle ja jopa urheiluharrastuksen jatkumiselle. Entiset huippupelaajat ja nykyiset korisvanhemmat muistuttavat, kuinka tärkeää on luoda kannustava ja kunnioittava ilmapiiri kentän laidalle ja osoittaa arvostusta niin vastustajaa, erotuomareita kuin toimitsijoita kohtaan.
Kuntavaalien ennakkoäänestys kotimaassa on 2.–8.4.2025. Vaalipäivää vietetään 13.4. Basket.fi kokosi liikunta- ja urheiluperheen viestit ehdokkaille ja äänestäjille sekä listasi nimet, jotka ovat erityisen tuttuja korispiireissä.
Ensiapujoukkueen tavoitteena on, että noin 50 000 juniorijoukkuelaista on saanut ensiapukoulutuksen vuoden 2028 loppuun mennessä.
Forssan Alku on lauantaina 15.3. aamulla anonut ottelusiirtoa saman päivän naisten Korisliigan otteluun Vimpelin Veto–Forssan Alku. Kilpailujaos ei myöntänyt ottelusiirtoa, minkä jälkeen Forssan Alku ilmoitti luovuttavansa ottelun.
Tytötkin haluavat juosta, pelata ja kamppailla. Harhauttaa ja ohittaa. Kaatua ja tehdä comebackin – voittaa. Maailma on täynnä piileviä asenteita, jotka vaikuttavat siihen, kuka astelee pelikentälle ja kenestä kasvaa itsevarma yksilö. On aika tehdä pelikentille tilaa tytöille!
Huippu-urheilun instituutti KIHUn tutkimuskysely 15–19 -vuotiaille nuorten maajoukkueurheilijoille tarjoaa arvokasta tietoa pelaajakehitystyön tueksi joukkuepeleissä. Yhteensä 537 vastaajasta 56 oli koripalloilijoita.
Paris Basketballin EuroCupin mestariksi valmentanut Tuomas Iisalo palkittiin torstaina Urheilugaalassa Vuoden valmentajana. Helsingin kaupungin entinen liikuntatoimen johtaja, kotimaisen koripallon legenda Anssi Rauramo palkittiin Urheilugaalassa Elämäntyö-palkinnolla.
Koriskausi 2024–2025 saa arvoisensa kruunun, kun koko korisperhe kokoontuu Helsingissä lauantaina 17.5.2025. Tapahtuma tuo yhteen pelaajat, seuratoimijat, fanit ja alumnit – kaikki, joiden sydän sykkii suomikorikselle.
Koripalloliitolla on käytössään valmentajalisenssijärjestelmä, joka edellyttää tasoluokitusta päävalmentajilta aikuisten pääsarjoissa sekä 16-, 17- ja 19-vuotiaiden SM-sarjoissa. Kaudesta 2025–2026 lähtien valmentajalisenssi tulee olla päivitettynä ennen kauden alkua.
Saara Wahlgren pelasi vajaat 300 ottelua naisten Korisliigaa, oli vakiokasvo nuorten maajoukkueissa sekä esiintyi myös Susiladiesin riveissä. Pelaajauran jälkeen 31-vuotiaan Wahlgrenin ääni on tullut tutuksi Korisliiga-selostuksissa. Tällä viikolla hän debytoi FIBA:n selostajana naisten Euroliigassa.