8.11.2024 17:41 Nelihenkinen ryhmä kaarinalaisia koripallotoimijoita suuntasi lokakuussa Kataloniaan etsimään uutta oppia ja innoitusta seuran kehittämiseen. Kumppaniseura Joventut Badalonassa seuralla on vahva omistajuus valmennuksesta ja pelaajista, ja seuran yhteishenki on luja.
Ura Basketin toiminnanjohtaja Mira Virta, valmentaja Jari Suomi, minikorisvastaava Jukka Lindberg, hallituksen jäsen Sanna Viipuri ja hallituksen puheenjohtaja Tuukka Kavisto Badalonassa EU:n Erasmus+ Sport -rahoituksen mahdollistamalla opintomatkalla. Kuva: Ura Basket
Viime vuodenvaihteessa kaarinalaisessa Ura Basketissa havahduttiin siihen, että seuran harrastajamäärä oli kasvanut noin sadalla edelliseen kauteen verrattuna. Kasvu edellytti hallinnon ja valmennusosaamisen kehittämistä vastaamaan kasvavan seuran tarpeita. Seura päätti hakea rahoitusta Opetushallituksen hallinnoimasta EU:n Erasmus+ Sport -rahoitusohjelmasta. Hakemus hyväksyttiin, ja Ura Basket sai 17 000 euron tuen Eurooppaan suuntautuviin opintomatkoihin.
Ensimmäinen opintomatka toteutui lokakuussa ja se suuntautui Espanjaan kumppaniseura Joventut Badalonan vieraaksi. Matkalla olivat mukana Ura Basketin hallituksen puheenjohtaja Tuukka Kavisto, toiminnanjohtaja Mira Virta, hallituksen jäsen Sanna Viipuri ja minikorisvastaava Jukka Lindberg. Matkan ohjelman rakentamisesta vastasi Ura Basketin vuonna 2011 syntyneitä poikia valmentava Jari Suomi, joka viettää paljon aikaa Espanjassa ja jolle Badalona on tuttu seura jo vuosien ajalta.
Ura Basketissa koripalloa harrastaa yli 500 pelaajaa, joista reilut 400 on lisenssipelaajia. Badalona on pelaajamäärässä mitattuna suunnilleen samankokoinen. Ura Basketin toiminnanjohtaja Mira Virta tapasi Badalonassa seuran palkattuja työntekijöitä, joita on kaksikymmentä - kymmenkertainen määrä kaarinalaisseuraan verrattuna.
- Oli hämmästyttävää, että heillä on kokopäiväisiä työntekijöitä hoitamassa toiminnan eri osa-alueita, kuten markkinointia, lipunmyyntiä, somekanavia. Heillä on myös johtamiseen keskittyvä GM ja valmennuksen linjauksista vastaava valmennuspäällikkö, Virta kertaa.
Yksi huomattava osa-alue, jonka Ura Basketin joukko pisti merkille, oli seuran yhtenäisyys.
- Hallilla liikkuessa ja kotimatseissa kaikilla pelaajilla, taustahenkilöillä ja katsojilla on yllään seura-asut. Kaikki joukkueet noudattavat seuran yhteistä valmennusfilosofiaa ja valmentajien tehtävä on toteuttaa sitä. Lähtökohtana on, että pelaajat kuuluvat seuraan, eivät yksittäiseen joukkueeseen sen sisällä. Tällaista kulttuuria ja struktuuria meidän tulisi pyrkiä luomaan enemmän. Myös esimerkiksi kotiotteluiden viihteellistämiseen saimme hyviä ideoita. Opintomatkan onnistumisen näkökulmasta oli välttämätöntä, että meillä oli huolellisesti suunniteltu ohjelma ja sovittuja tapaamisia seuran edustajien kanssa. Sen avulla saimme matkasta mahdollisimman paljon irti, Virta sanoo.
Ura Basketin minikorisvastaava ja valmentaja Jukka Lindberg seurasi Badalonassa lukuisia harjoituksia ja pelejä. Hän kertoo, että seuran yhtenäisyys ja vahva rooli näkyy myös Badalonan valmennuksessa.
- Badalonassa harjoituskausien suunnittelu tapahtuu valmennuspäällikön johdolla. Lähes kaikki vastuuvalmentajat ovat 25–35 -vuotiaita. Valmennuspäällikkö on jatkuvasti läsnä harjoituksissa laadun varmistamiseksi, valmentajia tukien ja auttaen. Tasoryhmät muodostetaan jo mikroista alkaen. Kaikkien ryhmien maksimikoko on 12 pelaajaa ja kaksi valmentajaa. Vaatimustaso harjoituksissa on erittäin korkea, erityisesti niin sanotun eliittiryhmän kohdalla.
Lindberg on vieraillut Badalonassa säännöllisesti jo 15 vuoden ajan ja se näkyy Ura Basketin toiminnassa.
- Jo usean vuoden ajan olemme minikoriksesta alkaen yrittäneet noudattaa Kataloniasta opittua pelitapaa: korkeaa pallokontrollia, nopeaa reagointia ja tempopelaamista. Näkemäni ja kokemani on muokannut hyvin paljon omaa käsitystäni ja sitä kautta koko seuran tapaa ajatella, miten koripalloa tulee pelata minitasolla. Kansainvälisten vaikutteiden hankkiminen on suomalaiselle korikselle tärkeää. Koripallo pelinä kehittyy kaiken aikaa, ja erityisesti Espanjassa tehdään valmennuksessa jatkuvaa kehitystyötä pelin muuttuvien vaatimusten mukaisesti.
Matkoilta kerätty tieto dokumentoidaan esimerkiksi artikkelein ja videoin, ja oppeja jalkautetaan seuran sisällä koulutuksilla. Lindberg on jo pitänyt Ura Basketin valmentajille koulutuksen Badalonan opeista.
Nyt Ura Basketissa suunnitellaan jo tohinalla seuraavaa opintomatkaa Ranskan Lyoniin, josta on tarkoitus etsiä referenssejä erityisesti tyttökoripallon kehittämiseen.
- Pyrimme saamaan matkoista kaiken irti – osallistamme matkoille laajasti seuran valmentajia ja toimihenkilöitä, panostamme hyvien matkakohteiden löytämiseen, suunnittelemme matkat huolellisesti ja keräämme muiden valmentajien kysymyksiä matkalle lähtijöiden mukaan, jotta saamme jokaisesta reissusta runsaasti hyödyllistä tietoa. Tavoitteemme on luoda myös pysyvää yhteistyötä niiden seurojen kanssa, joiden luokse nyt pääsemme vierailemaan. Ja onhan tämä myös valmentajien työhyvinvointia lisäävää toimintaa, Virta pohtii.
Vuoden nuori seuratekijä -palkinto nostaa esiin nuorten tekemää seuratyötä. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa ja sen vastaanotti Tikkurila-Seuran Rianna Soppela. Palkinnon lahjoitti Tähtiseura-ohjelman pääyhteistyökumppani Cloetta.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT järjestää yhteistyössä Tampereen urheilulääkäriaseman/Terve urheilija -ohjelman, UKK-instituutin ja Syöpäjärjestöjen kanssa miniwebinaarin Päihteet eivät kuulu urheiluun – miten ja miksi tukea nuoren urheilijan päihteettömyyttä?
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi kesäkuussa 96 stipendiä. Vuonna 2018 perustettu rahasto on tukenut 16 hakukierroksen aikana yli 1100 perhettä.
Lahti Basketball Junioreiden kouluvierailut ovat oiva esimerkki siitä, kuinka suunnitelmallisella ja innostavalla toiminnalla voidaan lisätä lasten liikkumista ja kasvattaa samalla koripalloharrastajien määrää.
Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.
Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.
Vuoden viimeinen Parempaa korista -webinaari järjestetään 13.12, jolloin aiheen keskiössä ovat seuraviestintä ja työkalut sen kehittämiseen.
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi lokakuussa 70 stipendiä tukemaan vähävaraisten perheiden korisharrastusta.
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi kesäkuussa 59 stipendiä.