27.9.2011 Perinteikäs itähelsinkiläinen koripalloseura Wartti Basket juhli viime viikonloppuna 50-vuotispäiviään. Basket.fi:n toimitus tapasi juhlahumun keskellä seuran pitkäaikaisen toiminnanjohtajan ja monitoimimiehen Pekka Rankisen, 47, joka kertoi Wartti Basketin menneisyydestä, nykypäivästä ja tulevaisuudesta.
Itähelsinkiläinen Wartti Basket on ennättänyt jo 50 vuoden ikään.
Viime vuosien aikana Wartti Basket on tehnyt nimeään tunnetusti erityisesti tyttökoripallon saralla. Viimeiset kaksi B-tyttöjen Suomen mestaruutta ovat kulkeneet Itä-Helsinkiin, ja Wartin kasvatteja vilisee tyttömaajoukkueissa pilvin pimein. Rankinen kertoo, että saavutettu menestys on ollut pitkäjänteisen työn tulos.
– Aloitimme 2000-luvun alussa määrätietoisen valmennuksen, jossa muun muassa listasimme juniorivalmennuksen ja taidonopetuksen perusperiaatteet paperille. Pelaajat, valmentajat ja taustajoukot ovat puhaltaneet yhteen hiileen ja olleet valmiit tarvittavaan työntekoon, Rankinen taustoittaa.
– Meillä on onneksi ollut riittävä määrä joukkueeseen ja seuraan sitoutuneita pelaajia ja valmentajia, joille seurahenki on ollut tärkeä motivaattori. Ari ”Pikkis” Salminen on malliesimerkki siitä, mihin hyvällä suunnittelulla ja intohimoisella otteella voi päästä, jatkaa Rankinen käyttäen esimerkkinä Wartin B-tyttöjen kaksinkertaisen mestarijoukkueen päävalmentajaa.
Wartilla on pitkät perinteet juniorityön tekijänä Helsingissä, jonka harrastustarjonta on tunnetusti runsasta. Seuran koripallojaosto on onnistunut pitämään pintansa muiden urheilulajien puristuksessa, mutta Rankisen mukaan parantamisen varaa on aina.
– Seuran valmennusorganisaation rakentaminen on ollut kova urakka ja se on vienyt resursseja pois jäsenhankinnasta. Kesällä palkkasimme nuorisopäälliköksi Mikko Pentin, joka vierailee lähes päivittäin alueemme kouluissa ja on ehtinyt perustaa kahdeksan uutta Koriskertsiä (Wartin koripallokerho) eri puolille Itä-Helsinkiä, Rankinen kertoo.
– Olemme käytännössä enemmän kuin tuplanneet junioreiden määrän viimeisen kymmenen vuoden aikana ja tavoitteemme on saada 30-50 pelaajaa vuosittain lisää. Tähtäimessämme on 500 junioripelaajan määrä viiden vuoden päästä.
Wartin perusti vuonna 1961 rehtori Aatto Tanninen, jonka unelma oli rakentaa koulu ja perustaa urheiluseura. Koulun joukkueena toimintansa aloittanut Wartti kasvoi vähitellen merkittäväksi itähelsinkiläiseksi koripalloseuraksi, joka saavutti menestystä 1960- ja 1970-lukujen taitteessa lentopallon saralla kolmen naisten Suomen mestaruuden merkeissä.
– Itse aloitin Wartissa kahdeksanvuotiaana vuonna 1972 isoveljeni jalanjäljissä. 1970-luvulla saavutimme koriksessa minipoikien Suomen mestaruuden, joka oli meille silloin iso juttu, Rankinen muistelee.
– Hyvästä työstä tulee aina palkkio, ja sitä olemme saaneet lunastaa 2000-luvulla usean SM-mitalin voimin. Pikkis Salmisen tyttöjen kaksi peräkkäistä Suomen mestaruutta ovat olleet upeita hetkiä kaikille warttilaisille.
Wartissa pelaajana, valmentajana, joukkueenjohtajana, johtokunnan jäsenenä, toiminnanjohtajana, valmennuspäällikkönä, junioripäällikkönä ja tietenkin juniorin vanhempana toimineen Rankisen lisäksi seuran kaikkien aikojen hahmoihin kuuluvat alkuaikojen voimahahmo Hannu ”Nunna” Ahonen sekä hänen manttelinperijänsä Edvin Eklund.
Wartin junioripelaajista aikuisten pääsarjatasolla ovat pelanneet Ilmo Toivonen, Ilkka Kauhanen, Antti Heinonen ja Janniina Koivunen, jonka lisäksi seuran pelaajalistalla ovat esiintyneet mm. Mikko Tanner sekä Koripalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Walldén.
– Haluamme olla jatkossakin merkittävä nuorten liikuttaja Itä-Helsingissä. Pyrimme hallittuun kasvuun ja unelmanamme on joku päivä pelata Wartti Areenalla. Tavoitteemme on pystyä tarjoamaan kaikille nuorille oman tasoistaan toimintaa, Rankinen linjaa Wartin tulevaisuuden suunnitelmia.
– Pystymme jo nyt tarjoamaan hyvät lähtökohdat huipulle tähtääville nuorille ja pyrimme siihen, että saisimme jokaiseen ikäluokkaan myös harrastejoukkueet. Koripallo on hieno harrastus, jota voi ja kannattaa harrastaa itselleen sopivimmalla tasolla.
Wartti Basketin 50-vuotisjuhlia vietettiin pelien ja illallisten muodossa. Kallahden palloiluhallissa esiintyivät Wartin KFUM:in ”viisikymppiset”, jonka jälkeen seuran B-tytöt ja C-pojat kohtasivat Hongan. Vanhempaintoimikunta tarjosi kakkukahvit paikalle saapuneille, ja illalla juhlaväki kokoontui lähes sadan hengen voimin Puotilan Kartanoon illallisille.
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
Helmi Tulonen, 26, pelaa neljättä kauttaan Italiassa, kun hän teki sopimuksen sarjanousija Alpo Basketin kanssa. Sekä Tulosen että seuran alkukausi on ollut haastava.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Niko Kuusi, 35, sai tänä vuonna hienon mahdollisuuden, kun Saksan Bundesliigassa pelaava Angels Nördlingen palkkasi hänet uudeksi päävalmentajakseen. Samalla suomalaisvalmentaja hyppäsi kohti uutta ja osin tuntematonta.
Harva suomalainen koripalloilija on kyennyt nostamaan osakkeitaan puolessa vuodessa yhtä paljon kuin Samu Adler, 17. Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuva Adler teki ensin loppukesällä läpimurtonsa U18 poikien EM-kotikisoissa Tampereella, on syyskaudella lukeutunut Korisliigan kotimaisiin tehonimiin Salon Vilppaassa ja juoksee sunnuntaina Tbilisi Arenan parketille Susijengi-debyytissään.
Eurokoripallon taivaalle on syttynyt tänä syksynä uusi tähti. Susijengin uuden sukupolven kulmakivi Mikael Jantunen, 24, osoitti iskukykyään viime kaudella Paris Basketballin Eurocup-mestarijoukkueessa, mutta tänä syksynä ”Micke” on jopa petrannut esityksiään pykälää korkeammalla, Euroliigassa. Nyt Jantunen on liittynyt Susijengin EM-karsintavahvuuteen tavoitteenaan johtaa joukkueensa voittoon sunnuntaina.
Susijengin kokeneeseen jaostoon kuuluva Alexander Madsen, 29, pelasi viime kesänä kenties elämänsä parasta koripalloa Valencian olympiakarsintaleirityksessä. Torstaina Madsen ja muu Susijengin iso miehistö on paljon vartijana, kun Susijengi ottaa mittaa Tornike Shengelian ja Giorgi Shermadinin Georgiasta.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Lotta-Maj Lahtinen, 24, vaihtoi seuraa viime viikolla, kun belgialainen Castors Braine vaihtui espanjalaiseen Ardoihin. Lahtinen on saanut hyvän startin uudessa joukkueessa.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.