27.9.2012 NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.
NBA:n, Euroliigan, kv. koripalloliiton ja mm. Suomen Koripalloliiton käyttöönottamilla reilun pelin linjauksilla halutaan varmistaa, että itse peli on kaiken keskiössä.
Suomessa voimaan astuvilla linjauksilla kv. kentillä on alettu karsia peliin kuulumattomat teatraaliset elkeet...
... sekä muu epäkunnioittava ja aggressiivinen käytös.
Reilun pelin linjaukset rohkaisevat pelaajia, valmentajia ja erotuomareita keskittymään oleelliseen.
Suomen Koripalloliitto toivoo, että linjauksien myötä myös katsomoissa viihtyvät lähtevät talkoisiin mukaan ja keskittyvät omien kannustamiseen ja pelin kunnioittamiseen.
Maailman johtavassa koripallosarjassa NBA:ssa siirryttiin pelikaudella 2010/11 käytäntöön, jossa erotuomarit alkoivat kitkeä ja ennaltaehkäistä valmentajien ja pelaajien asiatonta käytöstä koripallo-otteluista puuttumalla herkemmin peliin kuulumattomiin elementteihin.
Sama uudistus nähtiin Euroliigassa pelikauden 2011/12 aikana, ja alkavalla pelikaudella 2012/13 Suomen Koripalloliitto tuo FIBA:n linjauksia mukaillen ”Reilun Pelin -säännöt” myös kotimaan sarjoihin.
– NBA:n ja Euroliigan alkuperäinen ajatus oli siivota peli lieveilmiöistä kuten protestoinneista ja teatraalisista eleistä tuomalla itse pelin keskiöön. Viime keväänä FIBA koosti videonäytteen ”Fair Game For All” -nimellä osoittaakseen konkreettisesti uusista korostuksista, ja tätä ajatusta lähdetään toteuttamaan Suomessa syksyn myötä, kertoo Koripalloliiton erotuomaritoiminnan päällikkö Kati Nynäs.
– Näkyvimmin uudet korostukset ovat luonnollisesti esillä pääsarjatasoilla eli Korisliigassa, naisten SM-sarjassa ja miesten I divisioonassa, mutta samoja linjauksia toteutetaan kaikilla sarjatasoilla junioreista aikuisiin, Nynäs selventää.
Käytännössä reilun pelin uusien painotuksien myötä erotuomarit on ohjeistettu karsimaan teatraalisten eleiden, protestoinnin ohella muu aggressiivinen ja epäkunnioittava käytös.
Uudet painotukset ovat Nynäsin mukaan saaneet valmentajien, pelaajien, tuomareiden ja yleisön keskuudessa hyvän vastaanoton.
– Koripallossa huonon käytöksen kitkeminen pelistä ei ole millään tavoin uutta. Sääntökirjassa mainitaan selvästi, että epäkunnioittavasti käyttäytyviä valmentajia ja pelaajia kohtaan on sovellettava tiettyjä toimenpiteitä, ja nyt tulemme tiukentamaan linjaa siinä suhteessa, Nynäs jatkaa.
– Valmentajat ja pelaajat ovat ottaneet linjauksen positiivisesti vastaan. Myös viime keväänä katsojien kanssa keskustellessani kävi ilmi, että katsojatkin tahtovat nähdä viihdyttävämpää, elävämpää peliä kiukuttelun sijaan. Huono käytös ärsyttää pelin kaikkia osapuolia ja erotuomarien tehtävä on kitkeä se pois.
Nynäs korostaa, että kyse ei ole ”nollatoleranssista” sanan perinteisessä mielessä: tunteiden ilmaiseminen ei ole edelleenkään kiellettyä.
– Tunteet kuuluvat ilman muuta peliin. Emme ole kieltämässä tunteiden ilmaisua vaan huonoa käytöstä, joka ei kuulu koripalloon yhtään sen enempää kuin muuhunkaan sosiaaliseen kanssakäymiseen. Ideaalitilanne kaikille on se, että mainittua huonoa käytöstä ei ilmenisi lainkaan – silloin ”nollatoleranssista” ei tarvitsisi edes puhua.
Koripalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Walldén on hyvillään uusista linjauksista.
– Koripallo on aina ollut vauhdikas, näyttävä, koko perheelle sopiva laji. Linjauksilla halutaan varmistua siitä, että näin on myös jatkossa, Walldén toteaa.
– Erotuomarien ohjeistaminen sekä valmentajien ja pelaajien informointi tuovat vasta osan tuloksesta. Toivomme lämpimästi, että myös pelaajien vanhemmat, muut katsojat ja toimijat sekä suuri yleisö lähtevät talkoisiin mukaan, keskittyvät omien kannustamiseen ja pelin kunnioittamiseen. Olen varma, että yhteistyöllä pystymme tarjoamaan entistäkin nautittavampia kokemuksia kaikille koripallon parissa, päättää Walldén.
Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.
Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.
Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tekemät sääntömuutokset astuivat voimaan Suomessa kaikilla sarjatasoilla 1.7.2010. Kauden kynnyksellä ja otteluiden käynnistyessä on aika kerrata muutokset. Tähän artikkeliin on koottu tuhti paketti, johon koottu niin koosteet kuin yksityiskohtaisemmatkin tiedot.
Kansainvälinen koripalloliitto on päättänyt ottaa nais- ja tyttökoripalloilussa käyttöön nykyistä pienemmän pallon. Kansainvälisillä kentillä käyttöönotto tapahtuu 1.10.2004. Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt, että Suomessa pelattavissa naisten sekä A- ja B-tyttöjen sarjoissa pallo nro 6 otetaan käyttöön 1.7.2004 alkaen.
Koripallokausi 2015-2016 käynnistyy 1.7.2015 ja samalla tulevat myyntiin uuden kauden koripallolisenssit. Seuraavassa pikaohjeet lisenssin lunastamiseen.
Suomen Koripalloliitto on avannut uuden tilastopalvelunsa. Pelikaudella 2006-07 tilastopalvelu kattaa miesten ja naisten kaksi ylimmäistä sarjatasoa eli mestaruussarjat ja I divisioonat. Laajan tilastovalikoiman lisäksi palvelu tarjoaa live-seurannan Korisliigan ja naisten SM-sarjan otteluista.
Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!
Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.
Lauantaina Suomen Koripalloliiton valmennuskeskuksessa Kisakalliossa kokoontunut liittovaltuusto hyväksyi kilpailu- ja kurinpitosäännöt pelikaudelle 2015-16. Sääntöihin tuli merkittäviä muutoksia, jotka koskivat viime aikoina koripallopiirejä puhuttaneita kilpailusääntöjen rangaistuspykäliä koskien edustuskelvottoman pelaajan peluuttamista sekä pelaamisoikeuden laajentamista rinnakkaislisenssillä.
Pitkän, 17 vuotta kestäneen päivätyön Uudenkaupungin Korihaissa tehnyt Tom Westerholm on valittu Suomen Koripalloliiton kilpailutoiminnan johtajaksi. Westerholm, 39, aloittaa uudessa tehtävässään 1.9.2012.