Juha Sten siirtyy Saksaan Tammivaaran valmennukseen

9.6.2005 Turkulaisen nousijajoukkueen Aura Basketin riveissä koripalloliigan vuoden tulokkaaksi ja puolustuspelaajaksi valittu Juha Sten, 21, siirtyy ammattilaiseksi Saksaan.

Sparliigan runkosarjan 33 ottelussaan 15,6 pisteen ja 2,7 levypallon keskiarvolla pelanneen 191-senttisen takamiehen uusi seura on Mitteldeutscher. Joukkue nousi ensi kaudeksi 2. Bundesliigan pohjoislohkoon.

MBC:tä luotsaa Ari Tammivaara, joka edelsi Henrik Dettmannia Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentajana. Toisen polven koripalloilija Juha Sten on hieronut sopimusta ulkomaan kentille huhtikuun loppupuolelta lähtien.

- Tavoitteeni on ammattilaisuus ja olen nyt ottanut ensimmäisen askeleeni sillä tiellä. Sopimus on vuoden mittainen.

- MBC ei ollut ainoa vaihtoehto, mutta se oli mielestäni ehdottomasti paras ja samalla tavallaan myös turvallisin suomalaisvalmentajan myötä, painottaa Sten, joka tunnetaan taitavana syöttelijänä  ja sähäkkänä  pallonriistäjänä.

Hänen syöttö- ja riistokeskiarvonsa oli Suomen liigan debyyttikaudella täsmälleen sama, eli 3,73.

Sten voitti riistoillaan ylivoimaisesti liigan paremmuustilaston. Suomen pääsarjan historiassa parempaan on pystynyt vain kaikkien aikojen pallorosvo Gerald Lee.

Sten debytoi myös maajoukkueessa

Jalkapallokentiltä ja Turun Palloseuran riveistä 15 vuoden iässä lopullisesti koripalloparketeille siirtynyt Juha Sten on noussut huipun tuntumaan pelaamatta ainuttakaan maaottelua. Niitä ei ole tilillä edes ikäkausimaajoukkueista.

Asia korjaantuu siltäkin osin pian, sillä Sten on valittu Dettmannin sekä hänen apulaistensa, Pekka Salmisen ja Tomi Kamisen alaisuudessa harjoittelevaan 33 pelaajan maajoukkuerinkiin.

Rinki muotoutuu syksyn EM-karsintoihin valmistautuvaksi A- maajoukkueeksi ja haastajamaajoukkueeksi, jonka pelaaja Stenkin ainakin alussa on. Kamisen vastuulla olevan haastaja- eli olympiajoukkueen kauden kohokohta osuu elokuussa Turkin Izmirissä pelattaviin Universiadeihin.

- Ensimmäinen maajoukkueleiri alkaa jo tulevana maanantaina. Alku voi olla fyysisesti vaikeaa, sillä minulla on takana kahden kuukauden mittainen toipumisjakso sairastelun jälkeen. Harjoittelin käytännössä ensimmäisen kerran vasta keskiviikkona, kertoo Juha Sten.

Hänen isänsä, Tapio Sten pelasi aikoinaan 16 kautta koripallon SM-sarjassa.

MBC vaikeuksien kautta voittoon

Juha Stenin uudella seuralla Mitteldeutscherilla on takanaan värikäs lähihistoria. Joukkue menetti Saksan pääsarjan, eli Bundesliigan paikkansa edelliskaudella pitkälti taloussyiden takia.

Apuun kutsuttiin Ari Tammivaara, 38, joka pestattiin 30 000 asukkaan Weissenfelsin pikkukaupungin koripalloylpeyden pelastajaksi.

Tammivaara onnistui tehtävässään mainiosti. Kabinettipelin jälkeen SV Hallen kanssa liittoutunut ja sen myötä Saksan kolmanneksi ylimmältä sarjatasolta paikan saanut MBC voitti 24 Regional-liigan ottelustaan 21 ja nousu kakkos-Bundesliigaan oli selviö.Joukkueessa kävi näytillä myös suomalaispelaaja Kari Hyökki.

 
20.5.2024 10:14 Suomalaiset ulkomailla

Pudotuspelit käyntiin Ranskassa ja Espanjassa

Ranskassa ja Espanjassa saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikon aikana. Edon Maxhunin ja Daniel Dolencin kaudet puolestaan tulivat päätökseen.

18.5.2024 08:20 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier kiinni Italian mestaruudessa

Awak Kuier on ollut tulikuumana Italian Serie A1:n finaaleissa, kun hän on siivittänyt Reyer Venezian finaalisarjassa 2-0-johtoon.

17.5.2024 15:25 Pelaajat

Lotta Vehka-aho suuntaa ensi kaudeksi Saksaan

Naisten Korisliigaa Peli-Karhuissa viimeiset kolme kautta pelannut Lotta Vehka-aho on tehnyt sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Eigner Angels Nördlingenin kanssa.

14.5.2024 13:15 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo valittiin vuoden valmentajaksi Ranskassa

Tuomas Iisalo sai jälleen uuden sulan hattuunsa, kun hänet valittiin Ranskan liigan vuoden valmentajaksi. Aiemmin tällä kaudella Iisalo nimettiin EuroCupin vuoden valmentajaksi.

13.5.2024 09:41 Suomalaiset ulkomailla

Valtosen Granada säilytti sarjapaikkansa – Paris Basketball teki historiaa

Euroopan kentillä saatiin viimeisetkin runkosarjat päätökseen, kun Espanjassa, Ranskassa ja Saksassa paketoitiin runkosarjat. Suomalaisittain kuului niin hyviä kuin huonoja uutisia.

10.5.2024 08:52 Susijengi

Hanno Möttölä valmentajaksi NBA Draft Combine -leirille

Jo kuudennen vuotensa Susijengin valmennusjohdossa aloittava Suomi-koriksen ikoni Hanno Möttölä, 47, on saanut kutsun valmentajaksi Chicagossa 12.-16.5. järjestettävälle NBA Draft Combine -leirille. Möttölä pääsee ennen leiriä tositoimiin jo viikonlopun G League Elite Camp -katselmuksessa.

9.5.2024 08:59 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia eteni finaaliin

Awak Kuierin Reyer Venezia on selvittänyt tiensä Italian Serie A1:n finaaliin. Venezia voitti välierässä Campobasson otteluvoitoin 2-0.

6.5.2024 09:12 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball sivusi Ranskan ennätystä

Paris Basketballin voittoputki venyi jo 24 ottelun mittaiseksi viikonloppuna ja se sivuaa samalla Ranskan ennätystä. Sloveniassa Perttu Blomgren aloitti pudotuspelit vahvasti.

2.5.2024 09:05 Suomalaiset ulkomailla

Linda-Lotta Lehtorannalle ja Elina Koskimiehelle hopeaa Saksassa

Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Stars Keltern voitti Saksan Bundesliigan hopeaa. Awak Kuierin Reyer Venezia eteni välieriin Italiassa.

2.5.2024 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketballin voittoputki venyi – ennätys jo lähellä

Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball venytti voittoputkensa jo 23 ottelun mittaiseksi. Espanjassa Teneriffa sai revanssin Malagasta.

Näytä lisää vastaavia