Koripallosarjojen tilastointimuutokset kaudella 2024–25

8.10.2024 15:56 Koripalloliiton valtakunnallisten sarjojen tilastopalvelu muuttui kaudelle 2024–25. Kun tulospalvelukin on uusi ja tilastojen näyttämisessä ollut ajoittaisia haasteita, päätimme kerätä lyhyen oppaan sille, mitä löytyy mistäkin.

Tulospalvelu - Koripalloliitto järjestää kilpailutoimintaa ”Stadista Sallaan”. Liiton sarjoissa pelataan vuosittain noin 15.000 ottelua. Kaikkien näiden tulokset, otteluohjelmat ja sarjatilanteet löytyvät Koripalloliiton tulospalvelusta (tulospalvelu.basket.fi). Uutuusvinkki: Korisliigan, Naisten Korisliigan ja miesten Divisioona A:n otteluista julkaistaan tulospalvelussa ottelupäivänä klo 10:00 pelaavat kokoonpanot (ottelun Kokoonpanot-välilehdellä). Lisäksi tarjolla on valmentajien ennakkomietteet päivän pelistä.

Tilastosivut – Perustietojen lisäksi Korisliigojen, kaikkien 16-vuotiaiden ja sitä vanhempien SM-sarjojen sekä valtakunnallisten I divisioonien ottelut tilastoidaan. Näitä sarjoja on yhteensä 17 ja kullekin sarjalle on rakennettu oma tilastosivunsa, joka löytyy tulospalvelusta klikkaamalla sarjan sivulta linkkiä ”Sarjan tilastosivu”. Suorat linkit tilastosivuille löytyy alta. Laajuudestaan huolimatta tilastokokonaisuudet ovat aiempaa suppeammat, mutta toisaalta mobiiliystävällisemmät ja yksinkertaisemmat käyttää. Muutoksen taustoista lisää jäljempänä.

Liigojen nettisivut – Korisliigalla ja Naisten Korisliigalla on omat nettisivunsa, joille on tulos- ja tilastotietojen lisäksi koottu mm. sarjojen tuoreimmat uutiset. Nettisivuilla on ilmennyt joitain ongelmia tilastonäkymien kanssa. Niiden odotetaan ratkeavan pikaisesti.

Historiasivut – Niin valtakunnallisten kuin alueellistenkin sarjojen aiempien kausien tulos- ja tilastopalvelut löytyvät Basket.fin Sarjat-valikon alta löytyvästä Historiatilastot-linkistä. Kyseisten raporttien päivittäminen loppui kevääseen 2024, mutta arkistoista löytyvät niin Korisliigan historia vuodesta 1939 kuin aluesarjat vuodesta 2009.

Muutoksen taustoja

Koripalloliitto teki 2000-luvulla liettualaisen MBT-yrityksen kanssa sarjanhallintajärjestelmän, joka sittemmin kohosi kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n suosittelemaksi työkaluksi maailmalla ja sai nimekseen FIBA Organizer. Samanaikaisesti Koripalloliitto teki monivuotisen historiaprojektin digitalisoimalla mm. Korisliigan, Naisten Korisliigan ja maaotteluhistorian vuodesta 1939 lähtien.

Pääsarjojen historiatiedot ovat yhä saatavilla, mutta niiden päivittyminen päättyi viime kauteen. Muutostilanne tilastojen kanssa tulee jatkumaan ainakin alkaneen kauden loppuun saakka. Muutoksen taustalla on yrityskauppojen kautta muuttunut tilastokumppanin fokus, joka on vaikuttanut laajasti Suomen Koripalloliiton käyttämiin järjestelmiin.

Muutostilanteessa keskiössä on ollut parin viime vuoden ajan suomalaisen TorneoPalin kanssa tehty kehitystyö, jonka myötä on syntynyt mm. digitaalinen pöytäkirja eSCO ja sarjahallinnan työkalu eLSA sekä kaikkia koripallosarjoja koskeva tulospalvelukokonaisuus. 

Alkaneen kauden alla on otettu valtakunnallisiin sarjoihin käyttöön uusia tilastonäkymiä. Uusien työkalujen lisäksi uusi integraatio sarjanhallintajärjestelmän ja tilastojärjestelmän välillä on aiheuttanut sekä liiton että käyttäjien kannalta harmillisia haasteita. Ongelmien ratkomiseksi on tehty tiiviisti töitä palveluntarjoajien kanssa ja suurin osa on jo korjattu. Koripalloliitto pahoittelee mahdollisia vikatilanteita sekä siirtymävaiheen aiheuttamaa tilannetta.

 
20.11.2020 19:45 Korisliiga

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätösten vaikutukset aikuisten pääsarjoihin sekä eteläisen alueen sarjatoimintaan

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Korisliiga ja muut pääsarjat jatkuvat pienin muutoksin, Eteläisellä alueella aikuisten harrastetoiminnassa, senioreiden SM-sarjoissa ja Unified-sarjoissa sarjatoiminta keskeytetään loppuvuodeksi.

19.3.2020 18:32 Korisliiga

Koripallon kilpailukauden lopettamistoimista päätetty

Suomen Koripalloliiton sarjoissa pelataan yli 12.000 ottelua vuosittain ”Stadista Sallaan”. Sarjakaudet päättyivät viime viikolla ennenaikaisesti koronavirusepidemian takia. Suomen Koripalloliiton hallitus on etäkokouksessaan päättänyt sarjakauden päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

8.2.2010 Pohjoinen alue

Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

30.1.2009 Nuorten SM-sarjat

Jääkiekosta tuttu plusmiinus-tilasto myös koripalloon

Suomen Koripalloliitto on ottanut tilastopalvelussaan (www.basket.fi) käyttöön jääkiekon parista tutun plusmiinus-tilaston. Plusmiinus-tilasto kuvastaa ottelutuloksen kehittymistä pelaajan ollessa kentällä.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

5.6.2024 21:00 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2024–25 myönnetty: pääsarjoissa tulevalla kaudella 63 joukkuetta

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2024–25. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Naisten pääsarjat ovat joukkuemäärältään täynnä tulevalla kaudella.

11.12.2023 12:00 Korisliiga

Seagulls ja Lahti Basketball käynnistävät hurjan korisviikon – pääsarjoissa 34 ottelun viikko

Alkanut viikko tarjoaa korisfaneille hienon kattauksen, kun korisliigoissa ja divisioonissa pelataan yhteensä 34 ottelua. Viikon aikana pelataan vähintään yksi ottelu joka päivä Ruudussa tai Koristv:ssä.

Näytä lisää vastaavia